Actualitate

Republica Moldova, locul 7 în Europa la cel mai bun preț la petrol

Dacă în aceeași perioadă a anului trecut, un plin de benzină (50 de litri) costa în jur de 850 de lei, acum valoarea s-a majorat spre 1.200 de lei. O diferență de circa 350 de lei, deranjantă pentru șoferi.

Făcând o comparație cu țările vecine, pe malul drept al Prutului, un litru de benzină costă 1,33 de euro, iar în Ucraina circa 1,05 euro. Cel mai mic preț pentru un litru de benzină este înregistrat în Rusia, unde costă circa 0,60 euro, urmată de către Belarus – 0,72 euro și Azerbaidjan cu 0,82 euro.

Republica Moldova este clasată pe locul 7, cu un preț de 1,14 euro, un preț asemănător fiind înregistrat și în Polonia.

Dacă e să comparăm prețurile din Moldova cu cele din regiunea transnistreană, diferențele vor fi de circa un leu și 25 de bani la benzina și 30 de bani la motorină. Astfel, un litru de benzină costă 22,8 lei, iar un litru de motorină 20,6 lei, pe când în Moldova benzina ajunge la 24,04, iar motorina 20,9 lei. De partea cealaltă a „clasamentului”, cel mai ridicat preț pentru un litru de benzină este înregistrat în Țările de Jos, 2,17 euro.

Doi euro costă în Norvegia, iar în Italia și Portugalia circa 1,87 euro. Nici prognozele pentru următoarea perioadă nu sunt deloc îmbucurătoare, prețul carburanților fiind în continuare influențat de majorarea cotațiilor țițeiului la bursele internaționale.

De asemenea, situația tensionată din Ucraina este un alt factor ce dictează această majorare. Cu o explicație în acest sens a ieșit și ANRE.

„Cotațiile Platts pentru produsele petroliere principale au depășit nivelul de 910 $/tona pentru benzină și 820 $/tona pentru motorină, înregistrând astfel o creștere de peste 250 $/tona la benzină și 220 $/tona la motorină, comparativ cu începutul lunii decembrie 2021. Prețurile petrolului vor rămâne extrem de volatile și sensibile la actualizări progresive cu privire la situația din Ucraina. Dacă trupele se pun în mișcare, țițeiul Brent va depăși fără probleme nivelul de 100 de dolari”, a menționat ANRE.

Vă amintim că, prețul la benzină, începând cu miezul nopții, trece de 24 de lei – cel mai mare cost înregistrat vreodată. Astfel, în ultimele cinci luni benzina s-a scumpit cu aproximativ patru lei, iar motorina cu circa 3,40 lei.

Sursa: replicamedia.md


Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *