Politică

Republica Moldova scrie istoria la Vilnius: Bruxelles-ul urmează să ne acorde un VOT de încredere

Republica Moldova parafează la Summitul Parteneriatului Estic, reuniune de două zile care începe astăzi în capitala Lituaniei, Acordul de Asociere cu UE, după mai bine de doi ani de negocieri suprapuse unei serii de crize politice la Chişinău ce riscau să spulbere obiectivul european al fostei republici sovietice.

Acordul, care îl include şi pe cel de liber schimb, înseamnă primul pas concret făcut de Republica Moldova spre spaţiul comunitar, dar şi o recunoaştere a progreselor făcute de mica ţară, din 2009, când pro-europenii au ajuns la putere, până în prezent. Succesul este şi mai mare cu cât, la est de graniţele sale, Ucraina a cedat presiunilor Rusiei şi a făcut un pas înapoi brusc, renunţând să semneze Acordul de Asociere, spre dezamăgirea europenilor.

În ceea ce o priveşte, Republica Moldova speră să semneze acordul în septembrie 2014. Dincolo de însemnătatea simbolică, Acordul de Asociere va permite racordarea sistemelor politic şi economic ale Republicii Moldova cu valorile europene şi standardele şi reglementările Uniunii Europene.

Practic, odată semnat şi apoi ratificat, Republica Moldova se cuplează, mai întâi de toate, la Piaţa Unică Europeană, un pas uriaş pentru o economie încă dependentă de exporturile spre Rusia. Parafarea acordului la Vilnius echivalează cu un vot de încredere dat Republicii Moldova, semnarea înseamnă aprecierea reformelor pe care Chişinăul care trebuie să le implementeze de-a lungul acestui segment, precum consolidarea democraţiei şi statului de drept şi asigurarea independenţei justiţiei.

După parafarea şi semnarea Acordului de asociere cu UE, Republica Moldova intenţionează să continue procesul de integrare europeană şi ar putea să treacă la o nouă etapă la următorul summit al Parteneriatului Estic care se va desfăşura în 2015, a declarat ieri premierul moldovean, Iurie Leancă, citat de Agerpres. Potrivit acestuia, după parafare vor avea loc multe schimbări, dar ireversibilitatea cursului european va fi posibilă doar când Moldova devine candidat la aderare.

Toţi şefii de stat sau de guverne din cele 28 de ţări membre vor participa la Summitul de la Vilnius, România fiind reprezentată de preşedintele Traian Băsescu.

Pe lângă liderii europeni, în capitala lituaniană vor veni şi preşedinţii sau premierii celor şase state vizate de Parteneriatul Estic – Armenia, Belarus, Georgia, Moldova şi Ucraina.

Parteneriatul Estic este un proiect iniţiat de Polonia şi Suedia în 2008, direcţionat către şase state din estul Uniunii Europene: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova şi Ucraina. Parteneriatul Estic a fost lansat de Uniunea Europeană şi cele şase state partenere pe 7 mai 2009, în cadrul unui summit la Praga.

Scopul acestui proiect este de a consolida relaţiile dintre UE şi partenerii estici, prin aprofundarea cooperării politice şi a integrării economice. Armenia, Azerbaijan şi Belarus au ezitat însă să se apropie de UE şi, după gestul brusc al Ucrainei, doar Moldova şi Georgia vor fi protagonistele reuniunii de la Vilnius, ambele urmând să parafeze Acordul de Asociere. Dată fiind situaţia politică tulbure de la Tbilisi, ro

sursa: evz.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *