Culinar.md

Rețeta zilei. Dulceață de Vinete

Se consideră că vinetele sunt originare din India, unde au crescut ca plante sălbatice şi au fost cultivate pentru prima dată în China, iar în Europa au devenit foarte populare în timpul Evului Mediu, atunci când au fost aduse prima dată de către maurii din Africa de Sud.

Ingrediente:

1 kg vinete, mici de tot (cât un ou sau o lămâie)
800 g zahăr
500 g miere
100 g miez de nuca
zeamă de la 1 lămâie
1 baton vanilie
1 linguriţă piper măcinat
1/2 linguriţă ghimbir, pudra
1/2 linguriţă nucşoară

Preparare:
Spălaţi şi curăţaţi de frunzuliţe şi codiţă, vinetele. Faceţi o crestătura sub formă de cruce în vârful vinetelor, apoi opăriţi-le 15 min, în apă clocotită. Scoateţi-le într-o strecurătoare, treceţi-le imediat sub jet de apă rece şi lăsaţi-le la scurs.

Separat, faceţi un sirop din 500 ml apă, zahăr, zeamă da lămâie, vanilie. Când începe să fiarbă, puneţi vinetele şi nucile şi lăsaţi să clocotească, la foc mic, 30 min. Nu este nevoie să amestecaţi, doar scuturaţi din când în când cratiţă şi rostogoliţi uşor vinetele, astfel că partea de deasupra să ajungă dedesupt, în sirop. Aveţi grijă să nu se rupă sau să se sfarme – ele trebuie să rămână la final întregi, aşa cum vor fi şi servite.

Stingeţi focul şi lăsaţi vinetele şi nucile în sirop, 2 zile. A 3-a zi, puneţi-le din nou pe foc foarte mic. Când începe să clocotească, adăugaţi mierea şi mirodeniile (ghimbirul, nucşoară şi piperul).
Lăsaţi să fiarbă încă 15 min, stingeţi focul şi lăsaţi să se răcorească puţin.

Repartizaţi în borcane, vinete întregi, în picioare, cu partea de la codiţă în sus, printre ele, miez de nuca şi să fie acoperite cu sirop. Puteţi capşa imediat şi daţi la dunst uscat până se răcesc complet, apoi la cămară.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *