Timpul Liber

Rețete de bucate românești: marinată de pește

Într-o viață de 57 de ani, acesta a fost gazetar, scriitor, realizator TV, vânător și pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane și eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune și publicații, dedicându-se din anul 1997 și domeniului gastronomic. Vă prezentăm mai jos câteva din rețetele culese de el.

Marinată de pește

E o mâncare migălită, dar foarte, foarte gustoasă. Iar dacă punem la socoteală și bucuria că oasele de pește se înmoaie prin marinare, iar omul poate, în sfârșit, mânca un fileu de crap sau de știucă fără frică, atunci e numai de bine.
În vin, lămâie și suc de roșii

Ingrediente:
2 kg pește proaspăt (fără cap)
2 cepe mari, 3 cești suc de roșii
1 pahar de vin, 2 lămâi
4-5 foi de dafin
2 prafuri de piper
Sare – cam o linguriță cu vârf
ulei pentru prăjit
făină pentru prăjit

Preparare:
Peștele se taie felii groase; se sărează-pipărează, se tăvălesc în făină, se scutură bine și se pun la prăjit în ulei încins. Ceapa se taie peștișori. Se dă peștele rumenit deoparte și în loc se pune ceapa la călit. Lămâile se taie felii și se curăță de coajă până la miez (partea albă e amară). Când ceapa s-a colorat, se stinge cu vin și suc de roșii, se adaugă lămâie, dafin, piper, restul de sare, să clocotească apoi câteva minute. Se pune și peștele – zeama trebuie să-l acopere – și se dă cratița la cuptor, mai puțin de o juma’ de ceas, până se leagă sosul. Se poate mânca imediat sau lăsa la rece câteva zile, să lucreze vinul și lămâia și să facă oasele catifea.

Urzici la cuptor

Ingrediente:
1 kg urzici tinere, piper
4 linguri de făină
1 ceașcă orez cu bob lung
1 pahar cu lapte
50 g unt + 50 g unt pentru uns tava
4 ouă, 200 g telemea

Preparare:
Se grijesc bine urzicile, cu apă multă, că au nisip și vietăți, se pun la fiert. Ouăle se bat bine cu făina, laptele, untul și piperul, până se fac pastă și spumă. Se spală, se fierbe orezul.
S-au muiat urzicile? Se scot, se scurg, se toacă, se amestecă cu orez fiert și pastă de ouă. Cratița se unge bine cu unt. Se aștern urzicile cu orez și pastă. Deasupra se rade brânza. În cuptorul cu foc mărunt vor sta o juma’ de oră, să se-nchege și să se aurească brânza, și să aibă berea timp să se răcească sloi.

Plăcintă armenească

Ingrediente:
1 cană de făină, sare
1 blid de brânză dulce de vaci
1 blid de smântână, 1 blid de unt
apă caldă, cât primește plămada
untură pentru prăjit
1-2 ouă

Preparare:
Se încinge untul de fumegă, se opărește făina și se amestecă, punând câte puțină apă. Se frământă, să iasă un aluat potrivit, și se bate până face bășici. Se acoperă și se lasă să respire o oră.
Brânza se freacă cu ouă și cu puțină sare. Aluatul se împarte în cinci bucăți. În fiecare bucată se taie o deschizătură, un buzunar (puteau armenii să facă ceva fără să se gândească la pungă?) în care se pune umplutura. Se lipește aluatul la loc, se întinde ca o turtă și se prăjesc plăcintele în untură, pe ambele părți. Se dau la masă cu smântână.

Borș românesc

Ingrediente:
500 g piept de vită, un os mare cu măduvă
1-2 litri supă de carne
2 cepe, 1 morcov, 1 felie de varză, 1 sfeclă roșie
4-5 cartofi
1 rădăcină de pătrunjel, 1 țelină
1 păstârnac
1 litru de borș, 1 cană de smântână
Sare, piper boabe
Foi verzi de leuștean, mărar, pătrunjel, țelină
3 pătlăgele roșii (merge și bulionul, 2 linguri)

Preparare:
Carnea și osul spart se pun la fiert în apă rece. Se spumează la timp, se lasă apoi să fiarbă pe colțul mașinii de gătit 2 ore. Zarzavatul se taie astfel: morcovul feliuțe, ceapa bob de orez, varza tăiței. Pătrunjelul, sfecla, păstârnacul, țelina, roșiile se opăresc și se taie așa, mai mărunt. Cartofii se taie cubulețe. Borșul se fierbe separat, cu 1 ceapă. După 3 ore de fiert se scoate osul, se scutură, se curăță-n ciorbă și se dă la câini. Se pune tot zarzavatul, fără cartofi. După 20 de minute se pun și aceia, să fiarbă. Se toacă foile, se bat cu smântână. La sfârșit se pune și borșul, se potrivește de sare și piper. Se varsă în castron frumos, peste smântână și verdeață.

Sursa: „Poveștile bucătăriei românești” de Radu Anton Roman


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *