(Reuters) Republica Moldova este alarmată de separatismul din Crimeea
O republică ex-sovietică situată între Ucraina și România, cu o populație de aproximativ 4 milioane, Moldova planifică se semneze un acord comercial cu Uniunea Europeană. Acordul este similar cu cel pe care președintele demis al Ucrainei, Viktor Ianukovici, l-a respins, provocând criza care l-a dat jos.
Cu un teritoriu separatist în care 2500 de soldați ruși păzesc depozite de armament din perioada sovietică, Republica Moldova urmărește cu neliniștie criza din Crimeea, regiune situată la aproximativ 360 de kilometri la Est, de-a lungul coastei Mării Negre, titrează sursa citată de jurnal.md.
În Ucraina forțele ruse au preluat controlul unor puncte strategice, sprijinite de majoritatea populației de etnie rusă, după înlăturarea lui Ianukovici, care era pro-Moscova.
Transnistria, cu o populație de jumătate de milion, s-a separat din anul 1992, după un scurt război împotriva Guvernului Republicii Moldova, în contextul unor temeri că ar putea adera la România, țară cu care împărtășește aceeași limbă și cultură.
Teritoriul rebel, vorbitor de limbă rusă, se subordonează Moscovei. Independența sa nu este recunoscută de comunitatea mondială, nici de Rusia care a refuzat până în prezent să ia Tiraspolul în componența sa.
Deși Transnistria a fost de ani de zile obiectul unor negocieri care implică Rusia, UE și Statele Unite, ea rămâne un „conflict înghețat”, cu nicio discuție reală despre statutul său politic.
Chiar și înainte de criza din Ucraina, care a explodat după decizia lui Ianukovici de a întoarce spatele UE, Rusia a făcut presiune asupra Republicii Moldova pentru alegerea sa în favoarea vestului.
În septembrie, cu o lună înainte ca Moldova să parafeze Acordul de Asociere cu UE, o etapă pregătitoare pentru semnare, Rusia a suspendat importurile de vinuri moldovenești pe motiv că sunt de proastă calitate. Un emisar rus a sugerat că Rusia ar putea suspenda livrările de gaze naturale, în cazul în care Republica Moldova va merge mai departe cu acordul UE, spunând moldovenilor: „Sper că nu veți îngheța”.
sursa: jurnal.md
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!