CSI / Rusia

Riabkov: Directorul AIEA, Rafael Grossi, se va deplasa în Rusia pentru discuții asupra centralei nucleare ucrainene Zaporojie

Directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, intenţionează să se deplaseze vinerea aceasta în Rusia, pentru discuţii asupra centralei nucleare ucrainene Zaporojie, care se află în prezent sub controlul trupelor ruse, informează joi, 22 iunie, Dpa și Agerpres.

O întrevedere între Grossi şi Aleksei Lihaciov, şeful agenţiei ruse pentru energie atomică Rosatom, ar urma să aibă loc în regiunea Kaliningrad de la Marea Baltică, a anunţat astăzi ministrul-adjunct al afacerilor externe rus Serghei Riabkov.

Regiunea Kaliningrad este o exclavă a Federaţiei Ruse, situată între Polonia, Lituania şi Marea Baltică.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică nu a confirmat deocamdată întrevederea.

Vă amintim că Rafael Grossi a întreprins săptămâna trecută o vizită la centrala nucleară din regiunea Zaporojie, după distrugerea barajului Kahovka de pe Nipru. Grossi a descris situaţia de acolo ca fiind una gravă, dar stabilă.

Centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa, primeşte apă pentru răcirea reactoarelor sale din rezervorul barajului de la Kahovka, care a secat după distrugerea barajului.

Apa este necesară pentru a răci cele şase reactoare ale centralei şi deşeurile nucleare. AIEA susţine că există încă rezerve de apă în iazurile de răcire ale centralei, rezerve suficiente pentru câteva luni.

Cu toate acestea, AIEA şi alte organizaţii sunt îngrijorate în legătură cu siguranţa şi sustenabilitatea acestei soluţii provizorii, în condiţiile războiului.

Zona centralei a fost de mai multe ori lovită de obuze, atacuri pentru care trupele ruse şi cele ucrainene s-au acuzat reciproc. Centrala a fost astfel deconectată repetat de la sursele externe de alimentare cu energie electrică, surse care sunt foarte importante pentru răcirea reactoarelor, situaţii rezolvate punctual prin pornirea generatoarelor diesel.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *