Politică

Rogozin și reacția oficială a statului

Reprezentantul Moscovei a participat la spectacolul organizat în Piata Marii Adunări Naţionale din capitala moldoveană de de ambasada Rusiei cu ocazia aniversarii zilei de 9 Mai. La Tiraspol și la Chișinău Rogozin a pledat pentru ca Moldova să devină membră a Uniunii Vamale Rusia-Belarus-Kazahstan si pentru o re-apropiere de fostele ţări ale Uniunii Sovietice, cu care, după opinia politicianului rus, Moldova ar avea mai multe in comun decit cu Uniunea Europeană. Alla Ceapai a încercat să obțină cîteva reacţii de la mai multe instituții ale statului moldovean și de la politicieni.

Contrar aşteptărilor mai multor comentatori politici, reacţiile oficiale pe marginea vizitei, dar mai cu seamă a declaraţiilor lansate, la Chişinău şi la Tiraspol, de vicepremierul rus Dmitri Rogozin nu au apărut încă.

Solicitat de Europa Liberă, Vlad Ţurcanu, purtătorul de cuvânt al şefului statului, a spus că preşedinţia nu are comentarii pe acest subiect.

Păstrează tăcerea şi Biroul pentru Reintegrare a Cancelariei de Stat.

Singurul care a reacţionat, deocamdată, este primarul de Chişinău. Iată ce a declarat edilul şi vicepreşedintele PL pentru Europa Liberă Dorin Chirtoacă:

„Viitorul nostru nu este şi nu poate fi în cadrul Uniunii Eurasiatice. Viitorul nostru poate fi doar în cadrul Europei. Acolo unde ne sunt şi rădăcinile. Acolo de unde am fost rupţi fără voia noastră. Atât domnului Rogozin, cât şi misiunii nediplomatice a Federaţiei Ruse le pot comunica că în nici un caz nu se va întâmpla ceea ce-şi doresc ei. Dimpotrivă, cu siguranţă, vom face parte din familia europeană nu astăzi, mâine. Mai uşor, mai complicat, dar acesta este destinul nostru pe care trebuie să-l îndeplinim.”

Această replică vine după ce Dmitri Rogozin a declarat joi la Tiraspol, că interesul naţional al Republicii Moldova ar corespunde mai degrabă apropierii de Rusia şi de Uniunea Eurasiatică:

„Integrarea eurasiatică pentru Moldova, pentru cetăţenii moldoveni este foarte importantă.”

Am încercat să obţin un comentariu de la adjunctul şefului departamentului de politică externă de la Tiraspol, Vitali Ignatiev. El a refuzat însă să vorbească despre prezenţa oficialului rus, joi, la Tiraspol, motivând că astăzi e zi de odihnă.

Cum a interpretat mass-media, comentatorii şi cetăţenii din stânga Nistrului această vizită, dar şi declaraţiile lui Dmitri Rogozin? l-am întrebat pe politologul de la Tiraspol Andrei Safonov:

„Faptul că vicepremierul rus Dmitri Rogozin a vizitat mai întâi Tiraspolul şi apoi Chişinăul este un eveniment important pentru administraţia de la Tiraspol. Tocmai din acest motiv evenimentul a fost reflectat pe larg în mass-media oficială. Oamenii de rând au ascultat cu atenţie discursul lui Dmitri Rogozin la mitingul festiv cu ocazia zilei de 9 mai. Dânsul a spus că Rusia va acorda un ajutor social Tiraspolului. Iar discursul ţinut a fost foarte echilibrat. Este de remarcat faptul că Rogozin nu folosea cuvântul republică, ci regiune când vorbea despre Transnistria.”

Dar iată ce crede Andrei Safonov despre declaraţia oficialului rus că integrarea în Uniunea Eurasiatică este singura şansă pentru Moldova:

„Este politica pe care o promovează administraţia de la Kremlin şi Vladimir Putin, în special. Totuşi, eu consider, că Moscova înţelege că aici, în sud-vestul fostei URSS, trebuie să mizeze, în primul rând, pe acele formaţiuni statale, recunoscute sau nerecunoscute, care de multă vreme sunt aliate Rusiei. Iar interesul sporit a Moscovei faţă de Tiraspol demonstrează că Transnistria este un avanpost real de influenţă a Rusiei în fosta Moldova sovietică. Îmi vine greu să spun cum vor evolua lucrurile pe viitor. Dar sunt sigur că toate partidele prezente în Parlamentul de la Chişinău, atât cele din alianţă, cât şi PCRM nu sunt pregătite să se reorienteze spre proiectul eurasiatic. Din acest motiv, cred că în viitor importanţa Tiraspolului va spori.”

Ce atitudine ar trebui să ia autorităţile de la Chişinău faţă de declaraţiile lui Dmitri Rogozin în presupusa sa vizită neoficială, l-am întrebat pe analistul politic Oazu Nantoi:

„Eu nu cred că dacă Marian Lupu s-ar fi dus, de exemplu, în Groznâi, la Ramzan Kadyrov, şi ar fi spus, la o vizită informală, că Republica Cecenă bine ar fi fost să se ducă în UE sau NATO el ar fi reuşit să scape viu de acolo. La noi ce se întâmplă? Alianţa nu există, Guvernul este aşa cum este şi aleşii noştri sunt consumaţi sută la sută în achitări de conturi reciproce. Ei nici nu-şi dau seama că noi, cetăţenii Republicii Moldova, atât cei de pe malul drept, cât şi de pe malul stâng al Nistrului ne simţim ofensaţi, umiliţi, scuipaţi prin asemenea vizite informale realizate în Republica Moldova. Nici nu ştiu cui să-i reproşez. Este evident că ei nu sunt în stare să se consolideze în baza unor probleme de ordin naţional. Asta este calitatea clasei politice din Moldova şi asta este ceea ce avem. Mai grav este cu ce ne vom alege în ultimă instanţă. Dacă procesul de modernizare a ţării în parteneriat cu UE va fi compromis, atunci va veni ceasul când să ne facem de ruşine încă pentru 100 de ani înainte nimerind sub aripa sau cizma Uniunii Eurasiatice.” 

Sursa: Europaliberă.org

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *