România intră în grevă generală din 31 mai pe termen nelimitat
Marius Petcu, liderul Federaţiei Sanitas, a anunţat că pe 31 mai, sindicatele din educaţie şi din administraţie publică vor declanşa grevă generală pe perioadă nedeterminată. În aceeaşi zi, va avea loc grevă de solidaritate la care vor participa cei de la Sanitas, penitenciare şi Gaz România.
Pe 1 iunie, profesorii vor continua greva de avertisment, la care se vor alătura sindicaliştii de la Metrorex, RATB, CFR, Petrochimie şi de la câteva sectoare private.
Pe 2, 3 şi 4 iunie, în 30 de judeţe se vor organiza manifestări faţă de măsura de austeritate asumată de Guvern. Pe 3 sau 4 iunie, "în funcţie de data dezbaterii moţiunii de cenzură", se va organiza un lanţ uman în faţa Parlamentului, cu manifestări la cele patru porţi de intrare.
În cazul în care se votează moţiunea de cenzură, toţi sindicaliştii vor intra în grevă generală pe data de 4 iunie. "Data grevei generale nu o precizăm deocamdată, în programul nostru este trecută pe 4 iunie, dar nu este sigur. Dacă se votează moţiunea de cenzură, ne îndreptăm spre un stat totalitar", a spus Marius Petcu.
CNSLR Frăţia, BNS, Cartel Alfa, CSDR şi Meridian susţin că protestul are loc ca urmare a măsurilor de austeritate anunţate de Guvern privind reducerea cheltuielilor cu salairile şi pensiile.
Pe 31 mai, trenurile vor rămâne în gări. Într-o zi normală circulă peste 1600 de garnituri de tren. Cele peste 1500 de autobuze, tramvaie şi troleibuze din Capitală vor rămâne în depouri pe 1 iunie şi foarte posibil şi pe 31 mai.
Ultima grevă a angajaţilor a costat Regia Autonomă de Transporturi Bucureşti peste 100.000 de lei, reprezentând pierderile din veniturile unei zile normale de lucru.
Pe 31 mai, dar şi pe 1 iunie, este posibil să nu circule nici metrourile. Drept urmare, bucureştenii pot conta pe maşinile personale, taxiuri sau pot merge pe jos.
Printre cei mai afectaţi de grevă vor fi cu siguranţă elevii din clsa a XII-a, care îşi dau bacalaureatul. De pe 31 mai şi până pe 4 iunie este programat examenul la limbi străine.
Angajaţii din sistemul sanitar vor participa şi ei la grevă. Medicii vor asigura 30% din activitate. Operaţiile vor fi reprogramate exceptând urgenţele şi intervenţiile care nu pot fi amânate.
Vor înceta activitatea şi funcţionarii publici, drept urmare ghişeele de la administraţiile locale vor fi închise. Motivele acestor acţiuni de protest sunt "reducerea drastică a veniturilor salariaţilor din administraţia publică locală şi iminentele disponibilizări anunţate de către reprezentanţii Guvernului României".
Sindicatul Naţional al Lucrătorilor de Penitenciare (SNLP) şi Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP), anunţă grevă în toate unităţile din sistemul penitenciar, începând cu 31 mai 2010.
"Nu ne-am propus niciodată să facem revolte şi revoluţii. Ceea ce am comunicat a fost un calendar al protestelor. Sunt legale", a spus preşedintele Blocului Naţional Sindical, Dumitru Costin.
El a amintit că "această încăpăţânare pe care executivul o manifestă, şi anume aceea de a merge cu diminuarea salariilor este o măsură antieconomică, total contraproductivă, care nu va duce la reformarea sistemului".
Dumitru Costin susţine că mediul privat va urma exemplul statului şi va lua exact aceleaşi măsuri. "Romtelecom a operat deja în acelaşi sistem", a argumentat Costin.
Sursa: Realitatea