România oferă și 7.600 euro subvenția la hectar. Iată ce sume impresionante primesc agricultorii români
Top culturi agricole pentru care se plătesc cele mai mari subvenții de la APIA. După ce Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a stabilit cuantumurile la sprijinul cuplat pentru campania APIA 2018 (vedeți în exclusivitate cuantumurile pe hectar AICI), Agrointeliența – AGROINTEL.RO a făcut o analiză și vă prezintă care sunt culturile care beneficiază de cele mai mari sume din subvenții.
Culturile agricole cu cele mai mari subvenții APIA. Locul 1: Legumele la solar
Legumele sunt culturile agricole care primesc cele mai mari subvenții agricole. Dacă vorbim despre culturile de legume cultivate în sere și solarii, pentru Campania APIA 2018 a calculat un sprijin cuplat de 7.600,0311 euro/ha. La această sumă se adaugă și celelalte scheme decuplate de producție și pe care le încasează fermierii pentru toate culturile agricole. Condiția obligatorie pentru ca legumicultorii să acceseze acești bani este ca legumele să fie cultivate în pământ și nu pe alt tip de substrat. În plus, APIA obligă producătorii să realizeze o producție anuală minimă, în funcție de fiecare cultură, ce trebuie valorificată cu acte. În campania APIA 2017, pentru cultura de legume la solar sau sere s-a plătit un SCV de 7.562,9125 euro/ha.
Culturile eligibile pentru această schemă sunt: tomate pentru consum în stare proaspătă, castraveţi pentru consum în stare proaspătă, castraveţi destinaţi industrializării, ardei pentru consum în stare proaspătă, varză pentru consum în stare proaspătă, vinete pentru consum în stare proaspătă.
Culturile agricole cu cele mai mari subvenții APIA. Locul 2: Cartoful de sămânță
Pentru cultura cartofului de sămânță, APIA a stabilit un sprijin cuplat de 1.900,0121 euro/ha. Suma nu este una mare dacă luăm în calcul investițiile pe care fermierii le fac în cazul acestor suprafețe, însă comparativ cu alte scheme, banii încasați de la APIA sunt considerabili. Sprijinul cuplat achitat în acest an cultivatorilor care au mizat pe cartoful de sămânță este comparabil cu cel din campania APIA 2017 când s-a achitat, în final, după recalculare, 1.829,3333 euro/ha.
Culturile agricole cu cele mai mari subvenții APIA. Locul 3: Tomatele cultivate în câmp
Roșiile primesc subvenție specială dacă sunt cultivate în câmp pentru industrializare. Pentru Campania APIA 2018, sprijinul cuplat pentru tomate a fost calculat la 1.715 euro/ha. Este același cuantum pe care legumicultorii l-au încasat de la APIA și pentru Campania APIA 2017.
Culturile agricole cu cele mai mari subvenții APIA. Locul 4: Tutunul
Cultura de tutun nu primește o subvenția de tip sprijin cuplat, însă beneficiază de Ajutor Național Tranzitoriu plătit anual de la bugetul de stat. Pentru Campania APIA 2018, cuantumul acestui sprijin a fost stabilit și plătit la nivelul de 1.487,6627 euro pe hectar. Ca și în cazul celorlalte culturi, și la tutun se cumulează schemele APIA ”simple”, decuplate de producție.
Culturile agricole cu cele mai mari subvenții APIA. Locul 5: Cartoful pentru chips/industrializare
Cultivatorii de cartof intră în clasament cu încă o cultură care primește sprijin cuplat de la APIA. Este vorba despre cartoful timpuriu pentru industrializare la care SCV a fost calculat la 1.000 euro/ha, bani la care se cumulează și restul schemelor decuplate de producție.
Iată care sunt schemele ”simple”, decuplate de producție, pe care fermierii de încasează pe suprafațele cultivate cu culturi agricole:
Schema de Plată Unică pe Suprafaţă (SAPS)=102,5697 euro/ha;
Plata redistributivă (PR) – nivelul I (1 – 5 ha)= 5,0000 euro/ha; nivelul II (5,01 – 30 ha) = 48,6327 euro/hectar;
Plata pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu = 58,2361 euro/ha;
Plata pentru tinerii fermieri (PTF) = 25,8405 euro/ha;
ANT 1 – Ajutor Naţional Tranzitoriu pentru culturi amplasate pe teren arabil: 14,7033 euro/ha.
În plus față de aceste scheme ” de bază”, agricultorii pot accesa și plăți compensatorii achitate de APIA din Programul Național pentru Dezvoltare Rurală.
De precizat că deși cuantumurile sunt exprimate în euro, fermierilor li se virează contravaloarea sumelor în lei, la cursul de 4,6638 lei pentru un euro, stabilit de către Banca Centrală Europeană în data de 28.09.2018 şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C, nr. 351/04 din 01.10.2018, pentru toate plăţile finanțate din FEGA (Fondul European de Garantare Agricolă) și din bugetul național.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!