Război

Ruleta rusească: Moscova scoate condamnații din închisori, trimițându-i să moară în Ucraina

Aflat în criză de efective pe frontul ucrainean, unde, conform estimărilor occidentale, aproximativ 75.000 de militari ruși au fost uciși sau răniți de la începutul invaziei, Kremlinul recurge la măsuri disperate. O investigație a CNN a dezvăluit că Rusia le oferă libertatea condamnaților din închisorile sale, cu condiția ca aceștia să lupte în războiul din Ucraina. Deținuții sunt folosiți drept carne de tun pentru a atrage asupra lor tirurile trupelor ucrainene, care astfel își deconspiră pozițiile, fiind atacate apoi de armata regulată rusă. Sunt recrutați ucigașii, dar nu și violatorii, pedofilii, extremiștii sau teroriștii. Mulți acceptă târgul propus de autorități.

Înghesuiți în celule strâmte de închisoare, condamnații primesc promisiuni de libertate și îmbogățire. Urmează convorbiri telefonice intense între deținuți și rudele lor, în care este cântărită oferta. Apoi, deținuții dispar, lăsându-și familiile să răsfoiască zilnic rapoartele cu numele răniților ajunși în spitale.

Această scenă se derulează în închisorile din Rusia. În timp ce armata lui Putin este decimată după aproape șase luni de conflict sângeros, apar tot mai multe dovezi că liderii de la Moscova recurg la măsuri disperate și recrutează deținuți de pe întreg teritoriul țării pentru a-i arunca într-o luptă care a decurs până acum dezastruos pentru ei.

În timpul unei investigații care a durat o lună, CNN a vorbit atât cu deținuți momiți de Kremlin cu cea mai nouă schemă de recrutare, cât și cu rudele și prietenii acestora.

Ancheta jurnalistică îi citează și pe activiștii pentru drepturile omului ce lucrează în sistemul penitenciar rusesc, care cred că sute de persoane au fost abordate în zeci de închisori din Rusia – de la ucigași la infractori implicați în traficul cu droguri. Unele dintre acestea au fost luate chiar din închisoarea în care este încarcerat un american deja celebru – Paul Whelan. Fratele său, David, a declarat în iulie că a auzit despre zece voluntari, care au părăsit IK17, din Mordovia, pentru a lupta pe frontul din Ucraina.

Zeci de mesaje de chat între rudele condamnaților trimiși pe front, analizate de CNN, se referă la recompensele tentante oferite pentru a lupta în Ucraina, unde riscul de a fi omorât este extrem de ridicat. Potrivit televiziunii americane, cele mai recente evaluări occidentale sugerează că până la 75.000 de soldați ruși au fost uciși sau răniți de la începutul invaziei, afirmație negată însă de către Kremlin.

Risc maxim și tentație

Încarcerat de mai mulți ani pentru infracțiuni legate de droguri, un deținut a vorbit cu CNN, sub rezerva anonimatului, folosind un smartphone de contrabandă, mijloc de comunicare destul de răspândit în sistemul penitenciar din Rusia. El a descris condițiile de recrutare oferite de autorități.

„Ei vor accepta deținuți care au ucis, dar nu și violatori, pedofili, extremiști sau teroriști.”, a precizat el. „Se oferă amnistie sau o grațiere în șase luni. Cineva vorbește de 100.000 de ruble pe lună, altcineva de 200.000. Totul este diferit.”, a adăugat persoana intervievată.

Bărbatul a mai spus că oferta a fost făcută atunci când persoane neidentificate, despre care se crede că fac parte din firma unui contractor militar privat, au venit la închisoare, în prima jumătate a lunii iulie. Acceptarea în program va duce la două săptămâni de pregătire în regiunea Rostov, în sudul Rusiei. Deși avea doi ani de serviciu în armată, bărbatul a precizat că recrutorii nu păreau să insiste asupra experienței militare.

„În cazul meu, dacă oferta este reală, atunci sunt de acord. Aceasta poate aduce o schimbare radicală pentru mine. Aleg între a fi încarcerat timp de aproape un deceniu sau să ies în șase luni, dacă sunt norocos. Dar asta, doar dacă sunt norocos. Vreau doar să mă întorc acasă la copii, cât mai curând posibil. Dacă această opțiune este posibilă, atunci de ce nu?”, a afirmat deținutul.

El a mai dezvăluit că 50 de deținuți au fost deja selectați în vederea recrutării și plasați în carantină, în închisoare, însă ar fi existat 400 de aplicații pentru acest program.

80.000 de dolari pe cap de mort

Activiștii pentru drepturile omului care lucrează în sistemul penitenciar rusesc au declarat că, de la începutul lunii iulie, au fost bombardați de rapoarte din întreaga Rusie, de la rude îngrijorate, preocupate de soarta deținuților.

„În ultimele trei săptămâni din iulie, a existat un val foarte mare al acestui proiect, care recrutează mii de prizonieri ruși și îi trimite la război.”, a afirmat Vladimir Osechkin, șeful Gulagu.net, un grup de apărare a drepturilor prizonierilor.

Osechkin a precizat că unora li s-a promis o plată către familiile lor de cinci milioane de ruble (82.000 de dolari) dacă vor muri, însă toate recompensele financiare s-ar putea să nu fie onorate niciodată. „Nu există nicio garanție, nu există un contract real. Este ilegal!”, a mai spus el.

Unii dintre deținuți și membrii familiilor acestora păreau dornici ca recrutarea să continue, a remarcat apoi Osechkin, referindu-se la răspunsurile unor rude ale celor întemnițați, văzute și de CNN.

Osechkin a mai spus că, efectiv, deținuții au fost folosiți ca momeli, pentru a atrage asupra lor tirurile trupelor ucrainene, care astfel își deconspiră pozițiile, fiind atacate apoi cu precizie de către armata regulată rusă„Ei merg primii, iar când armata ucraineană îi observă, îi lovește. Apoi, soldații ruși văd unde sunt ucrainenii și bombardează pozițiile lor.”, a declarat el.

Deznădejde și vești proaste

Chiar dacă recrutarea se află la început, primele informații au apărut în rândul membrilor de familie ai deținuților răniți, care sunt spitalizați în zona separatistă susținută de Rusia în Luhansk. CNN a intrat în posesia mesajelor de chat schimbate între rudele deținuților, care se pare că au fost deja trimiși pe linia frontului.

O soție oferă amănunte despre cum și-a contactat soțul, care zăcea rănit într-un spital din Luhansk. Ea susține că doar trei deținuți din unitatea soțului ei, formată din zece persoane, mai erau în viață. CNN știe identitatea bărbatului rănit, dar nu a putut confirma spitalizarea acestuia, deoarece unitățile medicale din teritoriile separatiste nu divulgă informații posturilor occidentale.

Alte mesaje între rude se referă la disperarea tăcută a prizonierilor, prinși într-un sistem judiciar rusesc, în care 99% dintre cazurile aduse în instanță se soldează cu o condamnare, iar corupția cântărește greu într-un cadru penal supraîncărcat. Spre exemplu, în această lună, un deținut i-a trimis un mesaj fratelui său pe WhatsApp despre decizia sa de a pleca la luptă pentru a scăpa de închisoare.

Rusia înfiinţează Corpul 3 de armată

Între timp, Ministerul britanic al Apărării a anunțat, ieri, că Rusia a creat „aproape sigur” o nouă formaţiune majoră de forţe terestre, în încercarea de a veni în sprijinul efectivelor militare implicate deja în campania sa din Ucraina.

Această unitate, numită Corpul 3 de armată, îşi are baza în oraşul Mulino, la est de Moscova, a precizat ministerul britanic într-un buletin informativ cu privire la situaţia de pe frontul ucrainean, postat pe Twitter, în baza informaţiilor furnizate de serviciile sale secrete.

Comandanţii ruşi au continuat să se confrunte cu probleme de prioritizare a obiectivelor: fie să consolideze ofensiva în regiunea Donbas, fie să întărească apărarea în fața contraatacurilor ucrainene din sudul Ucrainei, în aşteptarea anunţatei contraofensive lansate de Kiev.

Crearea acestui nou corp de armată a fost consemnată, ieri, şi de Institutul american pentru Studierea Războiului (ISW). Potrivit ISW, Rusia nu mai ascunde formarea acestei noi structuri, în care recrutează bărbaţi cu vârste cuprinse între 18 şi 50 de ani, fără experienţă militară obligatorie.

În Ucraina se vorbea de mult timp despre crearea unui nou corp militar de până la 15.500 de persoane, în cadrul Districtului militar de Vest, cu bază la Mulino, în regiunea Nijni Novgorod, dar nu a existat până acum o confirmare din partea Moscovei.

Rusia intenţionează probabil să completeze Corpul 3 de armată în principal cu batalioane „voluntare”, nou formate în toată ţara. Politicieni regionali ruşi au confirmat că potenţialilor noi recruţi li se vor oferi bonusuri rentabile în bani, după ce vor pleca să lupte în Ucraina, susține agenția națională ucraineană de știri „Ukrinform”.

Pe 5 august, propagandistul rus Aleksandr Koţ a scris într-o reţea de socializare că sunt recrutaţi voluntari în regiunea Samara pentru un nou batalion, care va deveni parte a Corpului 3 de armată.

De asemenea, guvernatorul regiunii ruse Omsk, Aleksandr Butkov, anunțase că în regiunea sa continuă formarea a trei batalioane de voluntari – Irtîş, Avangard şi Omsk – pentru a fi trimise în Donbas.

Un corp de armată tipic în Rusia este format din 15.000-20.000 de soldaţi, dar este puţin probabil ca ruşii să reuşească să-l completeze, dat fiind „nivelul redus de entuziasm în rândul populaţiei față de participarea la acţiunile militare” din Ucraina, consideră serviciile de informaţii britanice, citate de Reuters. În opinia acestora, este foarte probabil ca această nouă formaţiune să nu joace un rol decisiv în războiul din Ucraina.

Autoritățile vor accepta deținuți care au ucis, dar nu și violatori, pedofili, extremiști sau teroriști.

Deținut rus intervievat de CNN

Deținuții merg primii, iar când armata ucraineană îi observă, îi lovește. Apoi, soldații ruși văd unde sunt ucrainenii și bombardează pozițiile lor.

Vladimir Osechkin, șeful Gulagu.net


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *