CSI / RusiaInternaționalUcraina

Rusia, abandonată de 3 dintre aliații săi la ultimul vot ONU privind „agresiunea” împotriva Ucrainei

China, Armenia și Kazahstanul s-au alăturat marți, 2 mai, majorității țărilor lumii care au votat pentru rezoluția A77/L65 a ONU, istoricul Serghei Radcenko explicând pe pagina sa de Twitter că opțiunea Beijingului este cu atât mai interesantă încât acesta s-a abținut de la toate voturile organizației internaționale privind războiul din Ucraina.

Radcenko, care este considerat unul dintre cei mai reputați specialiști în probleme legate de Rusia, afirmă că rezoluția nu condamnă explicit agresiunea împotriva Ucrainei, ci doar „recunoaște” că aceasta a creat „provocări fără precedent”.

Diplomații au avut două voturi separate asupra documentului, primul dintre acestea vizând tocmai includerea unui paragraf despre războiul declanșat de Vladimir Putin în data de 24 februarie 2022.

China, Armenia și Kazahstanul s-au abținut la primul vot. Însă reprezentanții tuturor celor 3 țări au votat apoi pentru rezoluția finală, după includerea paragrafului respectiv, al 9-lea din document.

Reprezentantul Rusiei s-a plâns în timpul dezbaterilor de o „politizare” a unei rezoluții care altfel viza reglementarea relațiilor dintre ONU și Consiliul Europei, diplomatul rus îndemnând totodată ca „toți membri responsabili ai comunității internaționale să voteze împotrivă”.

Votul ONU privind agresiunea rusească, după vizita lui Xi la Moscova

Radcenko pune acest vot în context, amintind de vizita efectuată recent de președintele chinez Xi Jinping la Moscova, unde a dat din nou asigurări alături de Putin că relațiile dintre cele două țări au ajuns la niveluri fără precedent de apropiate.

Istoricul amintește însă că referința la „parteneriatul fără limite” dintre Moscova și Beijing n-a mai fost inclus în documentul final semnat de cei doi lideri autoritari.

„Avem de asemenea vizita ulterioară a ministrului [chinez] al Apărării Li Shangfu la Moscova și semne privind cooperarea militară sino-rusă tot mai apropiată. Dar avem de asemenea conversația telefonică recentă dintre Zelenski și Xi, în care Xi și-a reiterat sprijinul pentru integritatea teritorială a Ucrainei”, explică Serghei Radcenko.

Acesta, un profesor la Centrul pentru Probleme Globale „Henry A. Kissinger”, Facultatea de Studii Internaționale Avansate din cadrul Universității John Hopkins, și Universitatea Cardiff, afirmă că noul vot de la ONU arată cel puțin 3 lucruri.

Kazahstanul ar fi „înjunghiat în spate” Rusia (din nou)

Potrivit lui Radcenko, votul arată în primul rând că Beijingul încearcă să bifeze unele căsuțe pentru a arăta că este mai neutru în ceea ce privește războiul din Ucraina decât poziția sa reală și că discuția recentă dintre Xi și Zelenski ar trebui privită în aceeași notă.

Însă votul de la ONU transmite clar Moscovei că ar fi extrem de puține pârghii pentru a putea exercita presiuni asupra Chinei și „trebuie să înghită ce i se oferă”, potrivit istoricului britanic născut în URSS.

„În al treilea rând, China continuă să se încline înspre o direcție (n.r. a Rusiei), dar cu rezerve. Ea încearcă să înghețe conflictul mai degrabă decât să vadă o prelungire pe termen nedefinit sau o escaladare a sa. O Rusie slăbită/ izolată îndatorată după război Beijingului servește intereselor Chinei”, subliniază Serghei Radcenko.

În ceea ce privește votul Armeniei și Kazahstanului, istoricul afirmă că fiecare dintre cele două țări are ceva de împărțit cu Rusia, guvernul de la Erevan fiind profund nemulțumit că Moscova l-a abandonat în contextul conflictului din Nagorno-Karabah, unde Azerbaidjanul emite revendicări tot mai îndrăznețe.

„Kazahstanul nu va rata o ocazie să îl înjunghie cu grijă pe Putin în spate. Aș face la fel dacă aș fi în locul lor”, mai spune Radcenko, amintind totodată că, deși rezoluțiile ONU nu au caracter obligatoriu, aceasta a atras pe bună dreptate multă atenție.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *