Internațional

Rusia, care nu a reușit să obțină o victorie rapidă în Ucraina, trece la „Planul B”

După ce forțele ruse nu au reușit să obțină o victorie rapidă asupra Ucrainei, înalți oficiali americani văd semne că Kremlinul trece la o nouă strategie de a-și asigura obiectivele teritoriale cheie, în timp ce caută pârghie pentru a obliga guvernul ucrainean să accepte neutralitatea dintre Rusia și Occident.

SUA și aliații săi au interpretat pe scară largă obiectivele inițiale ale președintelui rus Vladimir Putin, incluzând capturarea Kievului în câteva zile și înlocuirea guvernului președintelui ucrainean Volodimir Zelenski cu un regim pro-rus.

Nimic din toate acestea nu s-a întâmplat. Un înalt oficial american a spus că indicii sugerează că mai bine de trei săptămâni de luptă istovitoare – în care Ucraina a opus rezistență acerbă forțelor ruse – l-au determinat pe dl Putin să-și ajusteze tactica.

Noua evaluare a intențiilor lui Putin, care este împărtășită de înalți oficiali din cadrul administrației Biden, este de a obliga Kievul să accepte pretențiile Rusiei asupra teritoriilor de sud și de est ale Ucrainei. După ce a ocupat atât Crimeea, cât și regiunile Donbasului în 2014, Rusia încearcă să asigure un „pod de uscat” între vestul Rusiei și Peninsula Crimeea și să extindă controlul rusesc asupra regiunii Donbas.

Putin va continua, de asemenea, presiunea militară, inclusiv lovirea orașelor ucrainene, calculând că aceasta îl va determina pe domnul Zelensky să-și abandoneze speranțele de a se alătura Occidentului și să accepte un statut neutru și alte cereri rusești.

În cazul în care cererile lui Putin pentru teritoriu și neutralitate sunt respinse, se așteaptă ca el să încerce să mențină tot terenul pe care l-au ocupat forțele sale și să lupte, au spus oficialii americani. „Pe baza evaluărilor noastre din punct de vedere militar, se pare că el revine la tactici de asediu”, a spus un alt oficial american.

Pentru cetățenii asediați ai Ucrainei, strategia de schimbare înseamnă săptămâni – posibil luni – de atacuri din partea unei armate ruse slăbite, adesea mulțumite să tragă de la distanță rachete și artilerie, au spus aceștia. Această schimbare este menită să preseze guvernul lui Zelensky să renunțe la teritoriu și să cedeze aranjamentele de securitate.

Evaluarea „Planului B” al domnului Putin, așa cum l-a numit un oficial, vine cu o serie de avertismente importante. Oficialii americani notează că dl Putin și-ar putea extinde obiectivele de război, dacă armata sa începe să aibă mai mult succes împotriva forțelor Ucrainei. Statutul capitalei rămâne o întrebare deschisă și, având în vedere rezistența ucraineană puternică, nu este clar dacă armata rusă poate organiza suficiente trupe pentru a izola strâns Kievul și a lua capitala ucrainei, spun unii oficiali americani.

Interpretarea strategiei domnului Putin nu este rezultatul unei evaluări oficiale a comunității de informații, ci este punctul de vedere al unor oficiali americani cu acces la informații clasificate care nu spun că strategia va funcționa. Unii analiști notează dificultatea de a evalua scopurile și obiectivele domnului Putin și avertizează să nu citești prea mult despre evoluțiile câmpului de luptă.

„Obiectivul său nu s-a schimbat deloc”, a spus Daniel Fried, un fost oficial înalt al Departamentului de Stat, care a fost ambasador al SUA în Polonia. „Ceea ce s-a schimbat este tactica lui.”

„Decapitarea rapidă a guvernului ucrainean nu a funcționat”, a spus domnul Fried. „Acum vrea doar să-i lovească pentru că rezistă și, prin urmare, trebuie epurat. Este stalinec.”

În prezent, forțele ruse se confruntă cu provocări enorme, inclusiv logistică defectuoasă, o aprovizionare în scădere de muniție ghidată cu precizie și victime în creștere, care ar putea include până la 7.000 de soldați ruși uciși în acțiune, conform calculelor SUA.

În Mariupol și în alte orașe, forțele sale au revenit la unele dintre tacticile de asediu pe care le-au folosit la Grozny în 1999 și 2000 în timpul celui de-al doilea război cecen, când domnul Putin a ajuns la putere ca prim-ministru și apoi președinte.

În Cecenia, forțele ruse au încercat să obțină controlul asupra unui oraș important pe un teritoriu rusesc mai mic decât New Jersey. În Ucraina, Rusia se confruntă cu provocarea de a încerca să preia controlul asupra mai multor orașe dintr-o țară care avea o populație de 44 de milioane, înainte ca aproximativ 3,4 milioane să fugă din Ucraina și este mai mare decât Franța.

După săptămâni de lupte grele, trupele ruse au împins pe străzile orașului-port Mariupol, un obiectiv strategic important pentru Moscova, care urmărește să creeze un coridor din Peninsula Crimeea către vestul Rusiei. Preluarea controlului asupra orașului le-ar oferi rușilor o victorie pe câmpul de luptă, deși una obținută cu un cost ridicat.

„Am văzut țintirea deliberată a orașelor și a orașelor și a civililor în ultimele câteva săptămâni”, a declarat duminică secretarul Apărării Lloyd Austin pentru CBS News. „Fa astfel de măsuri pentru că… campania lui este blocată”.

După rundele inițiale de negocieri, Ucraina și Rusia rămân la distanță în probleme cheie, inclusiv cererile Kremlinului ca guvernul Zelensky să recunoască suveranitatea Rusiei asupra Crimeei, să cedeze în mod oficial controlul asupra regiunii Donbas și să renunțe la aspirația sa pe termen lung de a se integra cu Occidentul, inclusiv scopul său de a adera în cele din urmă la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord.

John Herbst, un fost ambasador al SUA în Ucraina, a fost de acord că armata rusă și-a schimbat tactica pe câmpul de luptă, dar a spus că nu există niciun indiciu că domnul Putin s-ar fi dat înapoi de la cerințele sale maxime.

Scopul principal al domnului Putin în acceptarea discuțiilor cu Ucraina, a spus domnul Herbst, a fost să încurajeze Occidentul să ofere concesii, creând în același timp impresia publicului rus că este deschis către diplomație. Discuțiile, a adăugat el, nu sunt conduse de partea rusă de un oficial de înalt nivel.

„Cred că a început negocierile la un nivel mult mai scăzut pentru că și-a dat seama că lucrurile nu mergeau pe câmpul de luptă”, a spus domnul Herbst. „Încă încearcă să câștige războiul pe câmpul de luptă, dar nu a susținut public nimic altceva decât lista de verificare maximalistă.”

Președintele Biden călătorește joi la Bruxelles pentru un summit NATO și va participa, de asemenea, la o reuniune a Consiliului European. Călătoria vine în momentul în care domnul Biden a primit atât laude, cât și critici acasă pentru gestionarea crizei. Unii parlamentari continuă să promoveze un plan care să furnizeze Ucrainei avioane de luptă MiG-29 construite de sovietici, idee pe care domnul Biden și consilierii săi au respins-o.

Dl Zelensky a încercat să facă presiuni asupra domnului Biden și asupra liderilor din alte țări pentru a stabili o zonă de excludere a zborului pentru a-și proteja țara de atacurile aeriene. Națiunile SUA și NATO au respins această propunere și se deplasează să trimită mai multe sisteme de apărare aeriană în Ucraina, astfel încât ucrainenii să își poată apăra mai bine spațiul aerian pe cont propriu.

Săptămâna trecută, Biden a spus că SUA vor trimite Ucrainei o asistență suplimentară de securitate de 800 de milioane de dolari, inclusiv sistemele antiaeriene Stinger pentru a ajuta Ucraina să-și apere spațiul aerian și rachetele antitanc Javelin.

Rusia spune că a lansat două rachete hipersonice în ultimele zile într-un efort aparent de a arăta că ar putea depăși o zonă de excludere a zborului și orice apărare antiaeriană pe care Ucraina ar putea-o lansa, spun experții. Domnul Austin a spus în apariția sa la televizor că nu va „confirma sau contesta” că rușii au folosit o astfel de armă. Dar el a adăugat că racheta nu a fost „o schimbare de joc”. 

WSJ.COM


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *