CSI / RusiaExterne

Rușii au blocat toate intrările din Mariupol: Civilii sunt filtrați și obligați să poarte banderole albe

Niciun loc nu mai este sigur în Ucraina, sirenele se aud în toate regiunile ţării, după ce Rusia a intensificat bombardamentele. Liov, Harkov şi Kiev sunt atacate zilnic de obuze iar civilii continuă să fie victime colaterale. În Mariupol, oraşul-port distrus aproape total de ruşi, soldaţii ucraineni refuză să se predea, deşi sunt încercuiţi. Preşedintele Ucrainei cere din nou ajutor militar şi avertizează că armata Rusiei nu se va opri până nu va distruge total regiunea Donbas. Între timp, purtătorul de cuvânt al Kremlinului spune că este sigur că Rusia va rezista în confruntarea actuală cu Occidentul. 

Cel puţin cinci rachete de croazieră Kalibr au lovit în această dimineaţă oraşul Liov din Estul Ucrainei. Obuzele au lovit trei clădiri militare şi un service auto. Guvernatorul regional spune că cel puţin şase oameni ar fi murit în explozii şi 8 au fost răniţi. Bombardamente puternice sunt şi la Harkov.

În ultimele patru zile 18 oameni au murit şi peste 100 au fost răniţi în cel de-al doilea cel mai mare oraş din Ucraina. 

„Fiica mea zace acolo. A fost ucisă. M-au sunat să îmi spună că a fiica mea a fost omorâtă”a mărturisit o localnică.

Oamenii sunt sfătuiţi fie să stea în adăposturi, fie să evacueze Harkovul. 

„Le cer tuturor celor care trăiesc sub ameninţarea bombardamentelor să plece” a transmis Igor Terekhov, primarul din Harkov. 

Sfătuiţi să plece cât mai rapid sunt şi ucrainenii din Donbas, unde Rusia se pregăteşte să lanseze cea mai mare ofensivă de la începutul războiului. Chiar şi aşa, în ultimele două zile, la graniţa cu Polonia arată că numărul ucraineni care revin în ţară a fost mai mare decât a celor care au părăsit ţara. 

„Vor să distrugă Donbasul, să distrugă tot ceea ce a adus faimă acestei regiuni industrială. Forţeţe ruseşti distrug Mariupolul”, a transmis Volodimir Zelenski.

Azovstal, ultima redută din Mariupol

Forțele ruse au anunțat că intrările și ieșirile din orașul Mariupol vor fi blocate luni și că bărbații rămași în oraș vor fi „filtrați”, potrivit lui Petro Andriushchenko, un consilier al primarului local, citat de CNN.  

„Sute de oameni trebuie să stea la coadă pentru a obține un permis, fără de care va fi imposibil nu doar să se deplaseze între cartierele orașului, ci și să iasă în stradă începând de săptămâna viitoare ( n. red. -luni)”, a spus el. 

Oficialii ucraineni și americani au susținut că forțele ruse filtrează civilii din zonele aflate sub controlul lor, adică le sunt verificate identitățile, le sunt confiscate telefoanele și, în unele cazuri, sunt deportați împotriva voinței lor în Rusia.

Consiliul orașului Mariupol susține că filtrările fac parte dintr-un efort mai amplu al Rusiei de a acoperi potențialele crime de război comise în oraș. Potrivit șefului poliţiei din Mariupol, absolut toată lumea din oraș este obligată să poarte banderole albe pe piciorul drept și pe brațul stâng. Toți militarii din armata rusă și așa-numita ”armată a  Republicii Populare Donețk” au aceleași marcaje, potrivit ukrinform.net.

Militarii batalionului Azov şi puşcaşii marini au transformat o uzină metalurgică din Mariupol, Azovstal, în locul ultimei redute ucrainene în oraşul port. Militarii au refuzat să se predea, iar forţele ruse ameninţă să transforme fabrica într-un cimitir.  

„Dacă ruşii nu vor dori să negocieze, vom lupta până la capăt, cu siguranţă. Nu ne vom preda. Nu ne vom părăsi ţară, familiile, pământul”, a avertizat şi Denis Șmihal, premierul Ucrainei.

Liderul de la Kiev a cerut mai multe ajutor militar din partea Vestului, îndeosebi de la Germania şi Uniunea Europeană.

Astăzi, 18 aprilie, Ucraina a trimis cererea de aderarea oficială la blocul comunitar, care ar urma să fie analizată pentru prima dată de Consiliul Europei la finalul lunii iunie. 

Între timp au apărut imagini de la cea mai mare victorie a forţelor ucrainene de la începutul războiului: scufundarea navei-amiral Moskva. 

Moscova încearcă din răsputeri să demonstreze că scufundarea a fost doar un accident. A publicat imagini cu ceea ce pare a fi echipajul crucişătorului Moskva. Iar mai multe surse susţin că ar fi o filmare mai veche sau căsunt alţi soldaţi, iar echipajul de la bord nu ar fi supravieţuit.

Soția unui marinar de pe crucișătorul Moskva confirmă, insa, că soțul său a murit, alături de alţi 40 de colegi de pe navă. Rusia ar fi pierdut şi al optulea general în războiul din Ucraina. În total, Kievul susţine că a ucis peste 20.300 de soldaţi ruşi de la începutul războiului.

Kremlinul susţine că Rusia se luptă cu Occidentul, nu cu Ucraina

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat, că este sigur că Rusia va rezista în confruntarea actuală cu Occidentul, transmite agenţia rusă TASS. Întrebat, duminică, la Televiziunea Russia + 1, dacă Rusia, spre deosebire de URSS, poate supravieţui confruntării cu Occidentul, Peskov a afirmat: „Putem”.   

Anterior, Vladimir Putin a declarat că în condiţiile moderne, o singură ţară nu va putea să-şi menţină dominaţia.  Potrivit preşedintelui rus, lumea unipolară, care a prins contur după prăbuşirea Uniunii Sovietice, se destramă în acest moment. 

Sursa: Observatornews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *