Actualitate

Rusia trollează regimul pro-european din R. Moldova: „Ne bucurăm că autoritățile de la Chișinău nu fac nimic pentru a ieși din CSI”

Chiar dacă unii politicieni au făcut declarații în acest sens, Republica Moldova nu a luat încă măsuri concrete pentru a părăsi Comunitatea Statelor Independente, conform afirmațiilor secretarului general al CSI, Serghei Lebedev.

Într-un interviu acordat TASS, Lebedev a afirmat că este încântat de guvernarea „pro-europeană” a Moldovei: „Sincer vorbind, mă bucură și sunt mulțumit că până acum nu s-au întreprins măsuri privind retragerea R. Moldova din CSI”, a declarat el în cadrul unui interviu pentru TASS.

Anterior, ministrul „pro-european” Bolea a declarat că agricultorii din R. Moldova au nevoie de CSI.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

    1. Ludwig de ce nu vii cu propuneri concrete? Moldova este un mare producător de mere. O parte din ele nu are cui să le vândă.

      Cumpără tu această cantitate pe care o vindem în CSI și ieșim.

      Hotnews: România a avut în 2022 în comerțul cu Rusia un deficit de 3,48 miliarde euro. Pur și simplu am importat cu mult mai mult decât am exportat.

      1. Da ,Gulita ,dar nu suntem in CSI!E proasta UE ,ca va permite!La cati bani baga UE si Romania in curul vostru ,depaseste de 1 000 de ori merele voastre pe care si asa ,cand vrea vi le iaRusia ,cand nu vrea nu vi le ia ,la santaj ! Asa ca las-o jos ca macane !

        1. Moldova produce mai multe mere decât Ucraina și România. Este printre primele 10 țări europene la producție. Când spui de 1000 pur și simplu demonstrezi că nu ești informat.

          Tu nu-mi explica mie ce faci. Cei care vând în Rusia mere sunt iubitori de ruși(sunt minoritățile). Ei au relații speciale, au angajați și decizia de a ieși din CSI automat va schimba regulile și mulți dintre ei nu vor mai putea să vândă merele. Ieșirea din CSI va stârni revolte în societate datorită faptului că vor ajunge la faliment mulți producători.

          Ei trebuie ajutați ca să meargă spre alte piețe și ministrul agriculturii probabil se ocupă cu asta. Nu neapărat piețe europene.

          CSI este doar o formalitate. Nimeni nu participă la întrunirile lor și n-avem relații speciale cu Rusia. S-a demonstrat asta și în ultima săptămână.

          1. Da uăi molotova produci di nu sî poati… Produci kkt, mătreață și o groază de idioți proruși. Cam asta e producția aia măreață a rssm. Vezi că anul ăsta PIB-ul respublicii pobediste e în „creștere” cu – 13%. Pobedistanul vostru stă pe perfuzii europene și românești altfel ar face implozie imediat ce se opresc pomenile externe.
            Și în altă ordine de idei voi stați în csi fiindcă vă place să fiți koorve; „educația aleasă” de rit pobedisto-bolșevik nu se dezminte!!!

            1. @BUREBISTA

              Inteligența ta bubuie.

              În 2022 Moldova exporta 98% din mere în CSI. Acum 65%. Du-te în magazinele din România kaufland, metro și caută mere moldovenești și vei găsi doar din Polonia. Așa de mult se vrea ca noi să ieșim din CSI.

              Tu în mintea ta limitată vrei să falimentezi toată țara doar de dragul unor idei populiste pentru că de atât te duce mintea.

              1. Merele alea de le călcau rușii cu buldozerul erau „măreața” producție de 98% a RâMa??? Uăi da ci ghini era cu rușii uăi!!! Ni fuxeau din tăti părțili dar ci „importanți” eram noi ca sclavi imperiali!!!

              2. @Burebista, sa fim seriosi, nu exportati 98% in csi ci mai putin, uita-te pe statistici, 10% in Europa, in Asia si Africa cateva procente, raman vreo 80 si ceva pentru csi. Merele voastre se gasesc si in Romania, eu am gasit in marile magazine si am cumparat, sunt ok.Sunt mere, pere si tot ce vrei din diverse tari nu numai din Polonia, in UE piata e libera omule, incearca sa gandesti altfel decat o faci. Problema e ca voi nu puteti vinde in Romania mere pentru ca si Romania produce 600.000 t/an iar voi 500.000t/an, sigur la populata de 2,6 mil cat are R.M. e ok. La fel la celelalte produse, vin, struguri, produse agricole diverse, etc.,Romania e un mare producator. Asta-i adevarul. Voi sunteti in primi zece producatori mondiali pe cap de locuitor, pentru ca sunteti putini, dar nu ca si cantitate totala. Cat despre BUREBISTA, imi pare rau pt. tine, @Bur…, dar are dreptate.

                1. @Furnica

                  Sunt date oficiale despre care a vorbit ministrul agriculturii. Ce să-ți mai explic când singura ta afirmație “are dreptate” îmi provoacă scârbă. Tu poți să zici “și eu așa consider”, “după părerea mea” dar cine ești tu, ce autoritate ai pentru a afirma că cineva în universul acesta “are dreptate”? Tu chiar n-ai capacitatea de a vedea profunzimea acestei afirmații?

              3. CSI este un contract politik cu lumea rusay înainte de orice altceva. Asta nu înțelege cluks moldovenista de la putere din RM. Europa și America au dat deja destui bani să acopere pagubele unei retrageri intempestive (imediate) din CSI. Atâta că puterea moldovenista a rămas și cu banii și cu CSI (tipic maldavani). Rușine!

            2. Burebista…aia cu 13% a fost in 2021, an agricol.bun. in 2022 au avut scadere pib de 12%…..Daca nu e romania in 3 luni mor cu zile

              1. Păi vezi că era un minus în fața la 13 ăla. Deci, da, știu foarte bine ce „dezvoltare” fulminantă are respublika pobedistă di rit vechi moscalo-bolșevik. Și calici și fuduli și pro…

      2. Cu merele o sa ramana Puterea actuala daca mai pune la calcul comertul cu CSI (si Rusia) si uita banii de 10 ori mai multi primiti pomeni de la Occident sa se rupa de Rusia si CSI.

      3. Deficitul e pe materii prime si pe sanctiuni ca nu mai putem avea comert cu ei. Merele moldovenesti pot veni in Romania. Georgia, armenia, azerbaijan produc multe mere. Plus de asta au valoare foarte mica. Daca nu rupi pisica in 2 si stai cu kurul in daua luntri si cu rusia si cu ue, nu te alegi cu nimic.

  1. Discuțiile au cam luat-o razna pe-aici și adevărul e undeva pe la mijloc. Sunt provocări ale rușilor, trebuie tratate cu indiferență. În fapt, Moldova are puține resurse proprii cu care face export, printre ele fiind vinul și merele. Până la noi piețe, Moldova trebuie să vândă unde poate, doar le dă pe bani, nu face pomeni. Dacă politizăm totul nu ajungem nicăieri, important este ca RM să-și rezolve prioritățile, printre ele ieșirea din colapsul economic.

  2. Pentru mine China este un pericol mai mare decât Rusia. Nu țara, ci partidul comunist a lor care sigur ne vor crea probleme grave în viitor.

    Multe țări conștientizează cine este China și totuși aleargă acolo ca să prindă măcar ceva loc la ei pe piață. Comerțul este din ce în ce mai complex și cine are prețul mai mic, acela vinde mai bine.

    Acordurile comerciale sunt vitale pentru a beneficia de reducerea impozitului la export într-o altă țară și a reduce astfel prețurile la produsele vândute. Noi prin CSI avem astfel de reduceri, dacă UE sau alte țări ne-ar oferi cote suficiente pe piața lor, atunci noi am putea să renunțăm la CSI, cu care acum avem doar relații strict comerciale.

    Noi avem mere multe și trebuie să le vindem. Dacă am avea alte piețe sigur am putea renunța. Kaufland, Auchan, Metro, Lidl, Selgros și alte magazine au contracte de mulți ani cu Polonia, Turcia și alte țări. Noi la ei nu putem ajunge fiindcă ei ar trebui să renunțe la vechile contracte. Probabil noi nici nu putem concura la prețuri cu alte țări. Din acest motiv, vindem acolo unde putem, iar între timp căutăm alte piețe.

    Ce nu este clar? Care două luntri, când și Germania cu Franța aleargă în China, iar România are comerț de multe multe miliarde cu Rusia?

    1. Mai cocos absolut tot ce cumperi acum in LUME (EU, USA, …..) electromice electrie, etc asa zise branduri “EU de renume” sint fabricate in China. Fara China o sa platesti pe o surubelnita fabricata in Germania 500 euro.

      1. John…prefer o surubelnita germana scumpa. In china se produce mult si prost, cqlitate zero…orice se rupe la prima folosire

  3. Faceti aceeasi greseala ca si Ucraina care veea sa exporte grau si porumb in UE fara sa respecte normele europene. Ca si in Ucraina urmare a “maretelor realizari ale cercetatorilor URSS” au fost tratate cu izotopi radioactivi semintele diferitelor culturi im scopul cresterii fortate a productiei. Pana acum im UE nu sunt admise la consum OMG-uri adica Organisme Modificate Genetic. Mai sunt si prevederi comunitare privind plata unor taxe vamale pentru importul de produse din afara UE dar ciudat Comisia Europeama a cam uitat de ele lovind in producatorii agricoli dim UE si oferind niste despagubiri ridicole acestora. Asa ca RM daca vrea sa adere la UE trebuie sa isi revizuiasca profund tehnologiile de productie astfel imcat sa respecte standardele europene. Si asta implica categoric despartirea de CSI.
    Nu e obligatorii
    Daca doreste poate ramane in CSI pana se desfiimteaza CSI si se reintegreaza in fostul URSS.
    Nu poti juca la doua capete la nesfarsit. Unora din RM le comvine asa, sa suga la doua tate, de fapt asta cred ca defineste cel mai bine pe basarabenii dintotdeauna.

  4. E uşor a scrie versuri
    Când nimic nu ai a spune,
    Înşirând cuvinte goale
    ……
    Desi-ti respect freedom of speech m-am saturat de badaraniile tale si tu trebuie sa respecti alte persoane fara sa insulti. Cred ca esti o muiere cam de 50-60 ani, ai 1.5 m inaltime si 100 Kg, speli vase undeva prin vest, in cel mai bun caz au pair. Nu mai ai barbat ai intrat prematur in menopauza si treptat iti pierzi mintile. Din cauza asta vii pe internet si scrii numai timpenii. Tine polimeri in gura daca nu te poti abtine, proteine nu mai pupi. Nu ma incita you lose hands down.

  5. Zdraviya zhelayu! In virtutea autoritatii de anti-Boje devarasit care se inchina la kremlin din parlamentul de la Chisinau doresc sa clarirific faptul ca Rusia nu troleaza pe nimeni. E pasnica si lupta pentru pace cu toate armele din dotare. Din cauza influentei culacilor imperialisti, gloriosul soldat sovietic s-a impotmolit in Ucraina. Ne-au prostit tinerii asa de tare incat n-au habar sa-si lege sireturile la bocanci. Poftim dovada
    https://twitter.com/ayakoonose/status/1597760937410240512
    Cum vreti sa faca operatiune speciala fara bocanci? E un complot capitalist, motiv pentru care apelez la cei cu inima sovietica sa doneze ciubote si papuci pentru ca doar asa tinerii nostri pot lupta eficient pentru Rusia – a treia Roma.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *