S-a pierdut o tabără de odihnă. Cine o găseşte?
Valeriu Micleuşanu este directorul taberei de odihnă „Dolna” din raionul Străşeni. Locuieşte în satul cu acelaşi nume, pe a cărui moşie, la o margine de pădure, elevii se odihneau vara în câteva căsuţe. De câţiva ani, acestea sunt pustii şi gata să se risipească. Şi Consiliul raional, şi Direcţia de învăţământ Străşeni i-au tot căutat nod în papură pentru a-l demisiona din funcţie, iar el a apelat de fiecare dată la instanţele de judecată, care i-au făcut dreptate. Acum iarăşi va fi concediat, toţi responsabilii având o explicaţie: de ce să plătim, dacă tabăra nu funcţionează? Totuşi, o problemă mult mai gravă este faptul că în raionul Străşeni nu există acum nicio tabără unde copiii ar putea să se odihnească în timpul verii, iar unii consideră că cineva ar fi pus ochiul şi pe cea de la Dolna pentru a o, vorba lor, „prihvatiza”…
Postul de director al taberei de odihnă „Dolna” Valeriu Micleuşanu l-a obţinut prin concurs la 2 aprilie 2005. Tabăra de mult nu mai funcţiona, deşi aici se păstrau blocul administrativ, cantina şi câteva căsuţe de care aveau grijă patru paznici. Preşedintele de atunci al raionului, Petru Porcescu, a avut ideea, dar şi insistenţa, de a relansa activitatea taberei, pentru aceasta propunându-se şi un proiect de reconstrucţie, pentru ca aici vara să se odihnească un număr mare de elevi din tot raionul, primăvara şi toamna – oameni de diferite vârste, iar iarna tabăra să fie folosită ca bază de agrement, unde tinerii ar veni să schieze pe colinele din preajmă sau să meargă la patinoarul de pe lacul din apropiere. Fantastic, nu? Iar pentru a porni carul din loc a fost angajat şi un director. Prin 2007, cu bani din bugetul statului, aici a fost trasă o linie de curent electric, s-a început reparaţia a două căsuţe, dar degrabă lucrările au fost suspendate din lipsă de bani. Consiliul raional Străşeni, la a cărui balanţă fusese trecută tabăra, a solicitat să-i fie oferit gratuit şi pământul aferent acesteia. Consiliul sătesc Dolna a respins solicitarea, cerând, la rându-i, retrocedarea taberei, care putea deveni un agent economic susţinător al bugetului local. Până în prezent, tabăra rămâne în proprietatea Consiliului raional, iar pământul aferent ei – proprietate a Primăriei Dolna.
Valeriu Micleuşanu
Direcţia de învăţământ caută soluţii pentru a scăpa de „o povară”
„Când am fost angajat prin concurs, în 2005, urma să facem o reparaţie cosmetică, să organizăm odihna copiilor, iar în paralel – să înceapă noile construcţii, ne spune Micleuşanu. Nedumerirea mea a fost că nu am văzut mare dorinţă din partea responsabililor de la Străşeni, ei motivând prin lipsa de bani. Am vrut să caut alte susţineri, m-am adresat la UNICEF, dar mi s-au interzis iniţiativele, spunându-mi-se că asta nu-i treaba mea”. În ianuarie 2009, Micleuşanu a fost concediat, după care el a mers prin instanţele de judecată şi, în octombrie 2009, a fost restabilit în funcţie, decizia Curţii de Apel fiind susţinută şi de Curtea Supremă de Justiţie. Atunci, Direcţia raională de învăţământ a fost obligată să-i achite lui Valeriu Micleuşanu prejudiciul moral şi salariul mediu lunar pentru timpul absenţei forţate de la serviciu – 12.005,45 lei.
După restabilire, a lucrat doar până la 28 ianuarie 20011, când, deşi se afla în funcţie, Direcţia de învăţământ Străşeni a anunţat un concurs pentru postul de director al taberei „Dolna”. I s-a permis şi lui Micleuşanu să participe, deşi scopul concursului îi era clar. N-a trecut, şi în locul lui a fost numită Maria Zagoreanu. Totuşi, când a fost restabilit a doua oară în funcţie, responsabil de tabăra „Dolna” l-a găsit pe Tudor Anton, care era şi director al taberei de odihnă „Codru”. A doua oară, l-a restabilit în funcţie Judecătoria Străşeni. Argumentul: concursul a fost organizat în timp ce funcţia nu era vacantă, iar Micleuşanu avea contract pe o durată de muncă nelimitată. Direcţia raională de învăţământ a trebuit să-i plătească iarăşi lui Micleuşanu 18.805 lei – pentru lipsă forţată de la muncă. Revoltat, Consiliului raional Străşeni ia o decizie, pe 24 februarie curent, semnată de Constantin Lozovanu, preşedintele şedinţei: „Se reduce funcţia de director al taberei de odihnă „Dolna”, începând cu 01 mai 2012, cu preluarea atribuţiilor funcţionale de către directorul taberei de odihnă „Codru”. Astfel, Iulia Certan, care, la 10 ianuarie, semna ordinul de restabilire în funcţie a doua oară a lui Micleuşanu, la 1 martie semnează ordinul de preavizare a acestuia privind reducerea, din 1 mai 2012, a funcţiei ocupate, în legătură cu reducerea statelor de personal. Micleuşanu iarăşi nu ştie ce să facă: „De ce să fie redusă funcţia, dacă responsabilităţile mele sunt preluate de o altă persoană, de directorul taberei „Codru”, Tudor Anton?”. Contactată de noi, Iulia Certan, şefa Direcţiei de învăţământ Străşeni, ne-a răspuns la această întrebare: „Tabăra de la Dolna nu mai funcţionează de când a fost dată la balanţa Consiliului raional. Am optimizat funcţia de director, căci nu are ce face Micleuşanu acolo. Nici tabăra „Codru” nu funcţionează din plin, dar încercăm s-o revitalizăm şi am indicat în fişa de post a lui Tudor Anton că va monitoriza şi tabăra „Dolna”. De ce să cheltuim atâţia bani? Am solicitat pământul aferent taberei „Dolna”, dar consilierii locali au refuzat. Este o utopie să crezi că acolo mai poate fi făcut ceva…”.
Primăria Dolna vrea ca tabăra de odihnă să-i fie retrocedată
Şi Valeriu Micleuşanu, dar şi unii consilieri locali intuiesc interesul sporit al cuiva faţă de acele frumoase locuri. Nu în zadar, spun ei, Consiliul raional, care a luat tabăra de la Primăria Dolna cu titlu gratuit, a solicitat apoi şi pământul aferent acesteia, dar a primit refuz. Totuşi, unii mai speră că aventura va avea loc, deoarece acum în Consiliul sătesc Dolna majoritatea o formează comuniştii, iar comuniştii din Consiliul raional Străşeni au făcut o majoritate împreună cu peledemiştii şi o înţelegere între aceste majorităţi ar putea face ca satul să piardă locul pitoresc de la margine de codru. De altfel, dolnenii au mai păţit-o. Pe timpul sovietic, funcţiona la margine de sat un restaurant destinat celor care vizitau Muzeul „A. S. Puşkin” din localitate. În anii de independenţă, restaurantul şi locul aferent acestuia au ajuns pe mâna unui oarecare Titov, deţinător de supermarketuri la Chişinău şi clădirea a fost demolată, iar pământul din jurul ei a rămas pârloagă…
Primăriţa satului Dolna, Valentina Celacuş, crede că reducerea funcţiei lui Micleuşanu ar fi motivată, deoarece tabăra de mai mulţi ani nu funcţionează şi el nu are ce face acolo. „Am participat la şedinţa Consiliului raional. Toţi cei 33 de consilieri au votat pentru reducerea funcţiei de director al taberei „Dolna” şi au decis ca directorul de la tabăra „Codru” să fie plătit cu un salariu pentru ambele tabere, pentru că la noi nu se mai prevede nimic.
Şi eu cred că cineva ar fi pus ochiul pe locul unde este plasată tabăra, un loc foarte pitoresc. Au existat mai multe propuneri de a vinde tabăra, chiar am fost şi ameninţată în acest sens. Am rezistat, dar am făcut şi demersuri la Direcţia de învăţământ ca să ne-o întoarcă înapoi, deoarece face parte din patrimoniul localităţii noastre. Interesul nostru e ca tabăra să fie a primăriei şi să lucreze, ca să avem acumulări în bugetul local. Am să insist ca ea să ne fie retrocedată…”.
Concluzia pe care am tras-o din această istorie este că s-a pierdut o tabără de odihnă. Cine o găseşte? Nu, nu pentru businessul personal, ci pentru a o întoarce copiilor. Poate, atunci, Valeriu Micleuşanu va fi un adevărat director, nu un titirez prin instanţele de judecată…
Petru Porcescu,
vicepreşedinte al raionului Străşeni
Tabăra „Dolna” am luat-o în 2004. Am vrut s-o facem modernă, precum văzusem ceva asemănător la Ştefan-Vodă. Ideea mea era şi rămâne că la Dolna poate fi construită o tabără de odihnă şi agrement, unde vara să se odihnească copii, toamna şi primăvara – maturi, iar iarna să fie ca un loc de divertisment pentru tineri, căci sunt acolo povârnişuri foarte bune de schiat, iar alături – un lac pe care poate fi organizat un patinoar. Din 2007, n-am mai fost reales în funcţia de preşedinte al raionului şi proiectul „Dolna” a rămas îngropat. Dacă nu se reuşeşte, o să întoarcem tabăra înapoi. N-am făcut-o până acum, căci cineva putea s-o „prihvatizeze”, chiar au încercat să cumpere acel pământ. Totuşi, am dat cuvântul că tabăra o să lucreze şi acum regret că situaţia în Consiliul raional Străşeni e alta, dar şi bani sunt mai puţini…
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!