Actualitate

S-a stins din viață dirijorul şi compozitorul Gheorghe Banariu

„Ne-a părăsit maestrul Gheorghe Banariuc. Drum lin spre stele”, a scris artistul pe Facebook.

Gheorghe Banariuc s-a născut la 10 martie 1951 în satul Corjeuți, raionul Briceni, transmite unimedia.info. 

În anii 1968-1970, și-a făcut studiile la Școala de Cultură „Elena Sârbu” din orașul Soroca, clasa vioară, profesor Tudor Revenco, iar în 1971-1975 la Institutul de Arte „Gavriil Musicescu”din Chișinău, Facultatea Dirijor Orchestră de Muzică Populară, profesor Iacob Voldman. A compus peste 300 de lucrări semnând muzică pentru toate orchestrele din Republica Moldova.

A lucrat în Orchestra de Muzică Populară „Lăutarii” (1970- 1971), apoi în formațiile „Miorița”, „Mărțișor” și „Folclor”. A fost al doilea dirijor al Orchestrei de muzică populară „Fluieraș” a Filarmonicii Naționale.

A fost angajat în calitate de dirijor al Orchestrei Ansamblului „Joc”. Timp de zece ani, din 1991 până în 2001, a condus Orchestra de muzică populară „Muguraș” a Liceului Republican de Muzică „Ciprian Porumbescu”.

În 1991, Maestrului Gheorghe Banariuc i s-a conferit titlul onorific de Artist Emerit al Republicii Moldova. În anul 2015, i s-a decernat trofeul „Potcoava de Aur”, pentru cariera de-o viață pusă în slujba cântecului popular și pentru meritul de a fi autorul multor melodii care au devenit reprezentative pentru patrimoniul național, la categoria compoziție.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *