Social

Să trăieşti, să-nfloreşti, Chişinău!

Dis-de-dimineaţă, circulaţia transportului pe străzile principale ale capitalei a fost oprită. Conducerea primăriei, oficiali, chişinăuieni şi oaspeţi ai capitalei au depus flori la monumentului voievodului Ştefan cel Mare şi Sfânt. Apoi, ei s-au îndreptat spre Catedrala Mitropolitană „Naşterea Domnului”, unde un sobor de preoţi, în frunte cu ÎPS Vladimir, mitropolitul Chişinăului şi al Întregii Moldove, au săvârşit serviciul divin.

La slujbă, alături de primarul general, a fost prezent şi premierul Vlad Filat. A venit, puţin mai târziu, şi ex-preşedintele Vladimir Voronin, care a plecat înaintea tuturor. La ieşire, el a declarat presei că „s-a rugat pentru toţi”. Întrebat de TIMPUL pe cine are în vedere atunci când afirmă acest lucru, el a specificat că s-a rugat pentru întreaga societate civilă. În acelaşi timp, liderul comunist şi-a arătat nemulţumirea faţă de salubrizarea oraşului, dorindu-şi-l mai curat, mai modern. Puţin mai târziu, a plecat şi prim-ministrul Vlad Filat. El a spus, de asemenea, că s-a rugat pentru sănătatea tuturor cetăţenilor Republicii Moldova, cărora le doreşte un viitor fericit şi prosper.

Imediat după serviciul divin, în faţa celor prezenţi au luat cuvântul ÎPS Vladimir şi primarul Dorin Chirtoacă. Mitropolitul a spus că s-a rugat în faţa Icoanei Maicii Domnului, adusă de la Hârbovăţ, şi a cerut acoperământul ei, ajutorul ei, ca să ne păzească de vrăjmaşii văzuţi şi nevăzuţi. „Ne rugăm ca Dumnezeu să ne ajute pentru a rezolva toate problemele care ne dor pe fiecare. Oraşul Chişinău are un viitor mare, pentru că aici lucrurile s-au clădit mai temeinic, mai cu trudă”, a afirmat, în discursul său, primarul general al capitalei.

Între timp, a sosit şi preşedintele interimar, preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Mihai Ghimpu. Toţi împreună s-au deplasat în Piaţa Marii Adunări Naţionale, unde a avut loc inaugurarea oficială a sărbătorii. În mod tradiţional, oficialii şi oaspeţii au fost întâmpinaţi cu pâine şi sare, cu un pahar de vin, cu muzică şi dansuri, pe scenă evoluând Orchestra fraţilor Advahov.
Festivitatea s-a deschis cu imnul oraşului, la pian fiind autorul, compozitorul Eugen Doga. El a menţionat că este pentru prima dată când imnul oraşului este interpretat în Piaţa Marii Adunări Naţionale. „Aş dori ca această pornire să devină o tradiţie frumoasă. Vă doresc tuturor soare, lumină, speranţă şi o viaţă mai frumoasă!”, a mai spus distinsul compozitor.

Apoi au luat cuvântul oaspeţii capitalei. La hramul oraşului au venit delegaţii din mai multe judeţe ale României, din Turcia, Ucraina, Suedia şi alte ţări. O delegaţie a venit şi din oraşul Blaj, judeţul Alba, la invitaţia primăriei oraşului Durleşti, cu care s-au înfrăţit în 2004. Primarul municipiului Blaj, Gheorghe Valentin Rotar, a declarat pentru TIMPUL că speră ca pe viitor să fim o ţară, nu numai un neam.

Pe parcursul zilei de ieri au avut loc mai multe evenimente. Pe bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt şi-au expus producţia 63 de agenţi economici din toate sectoarele capitalei. La ora 13.00, în Grădina Publică a avut loc omagierea persoanelor în etate, a elevilor şi studenţilor din municipiu cu merite deosebite în domeniul ştiinţei, medicinei, culturii şi sportului, cărora li s-a acordat bursa Primăriei municipiului Chişinău. Tot ieri, a fost dată în exploatare strada Alba-Iulia renovată.

La 16.00 a început un spectacol care a durat opt ore. Seara, Stadionul „Zimbru” a găzduit concertul legendarei trupe „Scorpions”. În Piaţă au evoluat Cătălin Crişan, Dinu Iancu Sălăjanu, Irina Loghin, împreună cu Orchestra „Lăutarii”, condusă de maestrul Botgros. Seara a fost încheiată de Dan Bălan, cu un recital excepţional, după care au fost lansate focuri de artificii.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *