(SABOTAJ) Subsidiara Gazprom din Moldova a „UCIS” conducta Iași-Ungheni
Leancă a spus, la o emisiune televizată citată de portalul deschide.md, că, până în prezent, nu s-a reușit stabilirea unei formule de import a gazului din România, deoarece rețeaua de distribuție aparține Moldovagaz, unde acționar majoritar este concernul rus Gazprom, scrie energyreport.ro
Conducta Iași-Ungheni a fost dată în exploatare la 27 august, iar premierul Iurie Leancă, alături de premierul Victor Ponta, declara că gazul românesc va intra în Republica Moldova de la 1 septembrie.
Negocieri la Moscova
Republica Moldova are în continuare nevoie de gazul rusesec și va încerca prelungierea contractului cu Gazprom. Săptămâna viitoare, ministrul Economiei, Adrian Candu, va merge la Moscova și va discuta cu oficialii ruși.
„Sigur că ne-am dori un preț mai mic pentru gazul achiziționat, dar deocamdată ne convine prelungirea contractului în condițiile în care Moscova e deranjată de pachetele energetice II și III (directive europene care presupun separarea companiilor de furnizare și de distribuție a energiei electrice și gaze – n.r.), care presupun separarea livrărilor de distribuție”, a declarat Iurie Leancă.
În luna octombrie 2012, premierul Vlad Filat a solicitat autorităţilor europene să permită Republicii Moldova să amâne implementarea prevederilor Pachetelor Energetice II şi III. Drept urmare, termenul implementării pachetelor energetice europene a fost prelungit până în 2020.
Pentru anul acesta, prețul mediu de livrare practicat de Gazprom în relația cu Republica Moldova a fost de 365-368 dolari/mia de metri cubi, preț care, anul viitor, ar urma să scadă la 350 dolari/mia de metri cubi.
Potrivit ANRE de la București, exporturile de gaze românești către Republica Moldova se vor face, cel mai probabil, la un preț de circa 80 lei/MWh. La actualul curs de schimb de circa 3,33 lei/dolar și adăugând la prețul de 80 lei/MWh costul mediu unitar de transport al gazelor prin conductele Transgaz, calculat de ANRE la 16,30 lei/MWh, rezultă un preț de export către Republica Moldova de circa 317 dolari/mia de metri cubi.
Sursa: digi24.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!