Salariile bugetarilor s-au împiedicat de IBAN
Sfârșitul sărbătorilor de iarnă coincide cu perioada când salariile vin în contul bugetarilor. „Până acum am stat toți fără salariu, ca și toată Moldova. Ne-am descurcat, pentru că ne-am împrumutat dintr-o parte, din alta, și cum vom lua salariul, așa și-l vom da, și iarăși vom rămâne fără bani. Sperăm că a doua lună o să-i primim la timp”, spune Ludmila, o profesoară de istorie din raionul Căușeni. „De fapt, în fiecare an calendaristic, în ianuarie, sunt întârzieri, pentru că noi achităm salariile pentru luna decembrie din bugetul anului următor. Dar acum problema este că s-a schimbat sistemul de contabilitate. Am primit promisiuni că până la sfârșitul săptămânii (trecute, n.red.)banii vor fi”, explică Natalia Godonoga, directorul Liceului „Alexei Mateevici” din satul Sănătăuca, r-nul Florești.
Bani sunt, dar nu pot fi transferați
Începând cu 1 ianuarie 2016, sistemul bancar din Republica Moldova a început să implementeze codul IBAN la efectuarea transferurilor naționale. Codul IBAN reprezintă un şir de caractere ce identifică în mod unic contul unui client la o instituţie financiară, fără necesitatea conversiei manuale a datelor. Unul din scopurile implementării codului IBAN pentru efectuarea plăţilor locale în alte ţări a fost de a reduce numărul plăţilor eronate şi costurile executării plăţilor, de corectare şi investigare a erorilor, de a implementa un standard comun pentru toate instituţiile financiare înregistrate.
IBAN este un element al unui sistem de procesare automată a plăților interbancare numit STP (Straight Through Processing) aplicat în Uniunea Europeană. Autoritățile moldovenești, însă, au bătăi de cap, deoarece încă se obișnuiesc cu noul sistem. „În primul rând, ni se motivează prin faptul că Trezoreria nu face față. La Ministerul Finanțelor sunt programe noi, care încă nu funcționează bine. Chiar dacă și sunt bani pentru reparația autobuzelor școlare și salarii, aceștia nu pot fi transferați din cauza acelor programe”, susține șeful Direcției Învățământ din raionul Căușeni, Vasile Molodilo. În alt raion, la Florești, plățile salariilor au început săptămâna trecută, în pofida acelorași dificultăți. „Aceste întârzieri sunt justificate, fiind legate de sistemul informațional nou ce folosește codul IBAN. Avem niște programe care încă nu funcționează, lucrăm în varianta manuală. Deocamdată, nu totul e pe deplin electronic. Poate că în luna februarie va fi mai ușor. Dar în același timp, în raionul Florești, noi am transferat deja la Direcția Învățământ bani pentru salariile profesorilor. În afară de școli, am finanțat din bugetul raional instituții din ramura asistenței sociale și din ramura cultură. Ne mișcăm binișor, pentru că noi am primit niște transferuri de la Bugetul de Stat și am mai avut ceva în sold la început de an”, afirmă Svetlana Grâu, șefa Direcției Finanțe a raionului Florești.
În Capitală, situația a fost similară. La ultima ședință a Primăriei mun. Chișinău, șefa Direcției finanțe, Veronica Herța a invocat aceleași cauze. „De fapt, nu este o problemă de ordin financiar. După cum cunoașteți, a fost schimbat sistemul informațional, cu ajutorul căruia sunt efectuate operațiunile la Trezorerie. Respectiv, au apărut unele deficiențe de ordin tehnic în procesul de repartizare a bugetului la partea de cheltuieli suportate de către instituții”, spune aceasta. Ea a menționat că, până la sfârșitul săptămânii (trecute, n.red.), urma să fie asigurată salarizarea tuturor angajaților din sfera învățământului din Capitală.
Cât privește bugetarii din sfera medicală, Ministerul Sănătății ne-a comunicat că rețineri de salarii nu sunt. Am sunat la unul din spitalele raionale din țară. „Am primit banii pentru decembrie, iar la secția consultativă am achitat totul la început de an, deocamdată la noi întârzieri nu-s”, ne-a spus Ion Gușanu, directorul spitalului raional din Leova.
Luna februarie va fi destul de dificilă
Ministrul Finanțelor Octavian Armașu a declarat la una din ședințele Guvernului că, deși în luna ianuarie au fost suficienți bani pentru a finanța toate cheltuielile, luna februarie „se preconizează a fi destul de dificilă, și dacă se mențin aceleași venituri și cheltuieli, vom avea un deficit de circa un miliard de lei”. El a subliniat Parlamentul și Guvernul trebuie să aprobe neapărat bugetul pentru anul 2016 și să obțină finanțare externă.
Expertul IDIS „Viitorul”, doctor în științe economice, Angela Secrieru consideră că, într-o asemenea situație, chiar dacă salariile și pensiile vor fi totuși achitate, gaura în buget va afecta cheltuielile care sunt legate de investiții, educație etc. Potrivit acesteia, „problema constă acum în găsirea urgentă a surselor de finanțare a deficitului bugetar. Eu cred că e nevoie de dorință politică, căci surse interne sunt. Raționalizarea activității instituțiilor bugetare, prioritizarea cheltuielilor, supravegherea achizițiilor publice sunt măsuri care ar putea spori veniturile. Bugetul anual conține o mulțime de facilități fiscale, care nu sunt acordate din raționamente economice, care să stimuleze dezvoltarea economică, dar pentru anumite grupuri de interese. Dacă aceste facilități ar fi anulate și s-ar lupta cu evaziunea fiscală, surse se vor găsi. Totul constă în dorința politică, ceea ce, cred eu, nu există”.