Politică

Șalaru: „Liderii de la Tiraspol ar trebui să fie mai atenți, nu e exclus ca FSB să-i sacrifice de dragul destabilizării situației. N-ar fi ei nici primii și nici ultimii”

Pretinsele autorități de la Tiraspol ar trebui să manifeste vigilență maximă, întrucât ar putea fi sacrificați de către seviciile secrete rusești care le ghidează acțiunile, avertizează fostul ministru al Apărării de la Chișinău, Anatol Șalaru.

„Astăzi, Transnistria nu este o amenințare nici chiar pentru Republica Moldova și, dacă ucrainenii ar fi dorit, problema separatismului din stânga Nistrului se rezolva în câteva zile. Dar Ucraina nu este Rusia și respectă acordurile internaționale. Iar liderii de la Tiraspol ar trebui să fie mai atenți, nu e exclus ca FSB să-i sacrifice de dragul destabilizării situației. N-ar fi ei nici primii și nici ultimii”, a scris Șalaru pe pagina sa de Facebook, scrie Ziarul Național.

Potrivit fostului ministru, principala grijă a regimului de la Kremlin este „cum să-și păstreze puterea după înfrângerea în războiul împotriva Ucrainei”, iar „liderii” de la Tiraspol „se gândesc cum să-și păstreze rmn-ul”.

„Pentru asta încearcă să se victimizeze și inventează atentate teroriste menite să destabilizeze marea democrație din stânga Nistrului. În scenariu apar ucrainenii cei răi, un terorist pregătit de același instructor care l-a pregătit mai mulți ani în urmă pe killerul lui Iurie Roșca și, desigur, vigilentele servicii secrete transnistrene, capabile de unele singure să destructureze toate organizațiile teroriste din lume. Scopul final este Krasnoselski la tribuna ONU vorbind despre terorismul moldo-ucrainean și despre necesitatea de acordare a unor garanții internaționale Transnistriei”, dezvăluie dedesubturile scenariului venit joi din Transnistria privind dejucarea unui pretins „atentat terorist” în regiune.

Vă amintim că, după declarații febrile de la Moscova privind un presupus atac militar al Ucrainei în Transnistria, regimul separatist de la Tiraspol a anunțat joi, 9 martie, că ar fi dejucat un atentat de asasinare a pretinșilor lideri din regiune, care ar fi fost pus la cale de serviciile secrete ucrainene.

Ulterior, Serviciul de Securitate al Ucrainei a respins acuzațiile.

„Orice declarații făcute de reprezentanții așa-zisului „minister al securității” al falsei „republici moldovenești nistrene” cu privire la pregătirea de către SBU a unui atac terorist ar trebui considerate exclusiv ca o provocare orchestrată de Kremlin. Prin urmare, SBU îndeamnă să nu luați în serios aceste prostii prin care Rusia încearcă să destabilizeze situația pe un teritoriu pe care îl controlează și a căror răspândire arată un obiectiv clar al Rusiei de a destabiliza situația pe un teritoriu ocupat. Minciunile și provocările sunt una dintre armele folosite în mod activ de Federația Rusă. Dar astăzi întreaga lume vede adevărata față a țării agresoare și nu crede nici declarațiile Rusiei, nici ale sateliților săi”, se arată într-o declarație remisă de SBU.


1 comentariu

  1. Da, Ucraina respectă acordurile internaționale. Întrebarea e de ce nu există încă un acord internațional între R Moldova și Ucraina pentru a rezolva problema Transnistriei. Maia Sandu doarme?
    Acordul ar putea cuprinde rectificări de graniță. Ucraina să cedeze Moldovei zona majoritar moldovenească din regiunile Cernăuți și Bugeac, iar Moldova să cedeze Ucrainei orașele Tiraspol și Rîbnița (inclusiv satele ucrainene de lîngă Rîbnița, cum ar fi Colbasna, care iar trebui mult Ucrainei acum). Preopunerea s-a făcut încă din 1990, cînd URSS încă exista: https://mariusmioc.wordpress.com/2009/05/11/adversarul-vostru-electoral-e-partidul-comunist/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *