Sănătate

(SĂNĂTATE) Cataracta şi glaucomul, pericole nevăzute

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, cataracta este principala cauză de orbire în lume. Glaucomul are şi el acelaşi rezultat dacă nu este tratat din faza incipientă, iar odată afectată, vederea nu poate fi recuperată, procesul fiind ireversibil. Singura metodă de a-şi proteja lumina ochilor este controlul oftalmologic anual preventiv.

Cataracta afectează cristalinul

Cea mai frecventă formă de cataractă este legată de înaintarea în vârstă şi evoluează lent, fără semne evidente pentru bolnav, vizita la medicul specialist fiind esenţială pentru diagnostic.

De ce apare

Pe lângă procesul natural de îmbătrânire a organismului, alţi câţiva factori contribuie la apariţia cataractei. Printre cei mai importanţi se numără expunerea excesivă a ochilor la soare fără ochelari de protecţie, prezenţa acestei afecţiuni la alţi membri ai familiei, dar şi fumatul, consumul de alcool, greutatea corporală mare, dereglarea hormonilor tiroidieni şi anumite tratamente medicamentoase.

Se poate preveni?

Pe lângă recomandarea de a renunţa la fumat şi aceea de a purta ochelari de soare chiar şi în zilele însorite de iarnă, ar mai fi câteva lucruri de făcut pentru a ţine departe cataracta. Dr. Lucia Neboisa Pripisi ne-a explicat mai multe: „Studiile au demonstrat că administrarea de vitamina C, de vitamina E, betacaroten pe termen lung nu reduce riscul apariției cataractei și nici nu oprelte progresia acesteia, însă o dietă cu un conținut ridicat în luteină și zeaxantină ar determina o scădere moderată a riscului de cataractă. Aceste substanțe se găsesc în suplimentele alimentare destinate vederii, precum și în alimente precum spanacul, broccoli etc. Din punctul de vedere al tratamentului medical, nu există niciun medicament care să determine întârzierea evoluției sau regresia cataractei“.

Tratamentul este chirugical

Se face cu anestezie locală şi constă în înlocuirea cristalinului cu altul artificial. „După o evaluare preoperatorie completă a problemelor generale de sănătate ale pacientului și un examen oftalmologic atent, se va indica operația de cataractă și se va stabili prin biometrie puterea dioptrică a cristalinului artificial. Cea mai recentă tehnică de extracție a cristalinului este cea apărută în anul 2010 și utilizează laserii în femtosecunde“, spune specialistul nostru.

Glaucomul atacă nervul optic

Această afecţiune duce la pierderea acuităţii vizuale, apare în urma unor modificări ale nervului optic şi are ca principal factor de risc creşterea presiunii intraoculare. Dintre toate tipurile (primitiv, secundar, cu unghi închis sau deschis), cel mai frecvent (80%) este glaucomul primitiv cu unghi deschis.

Ai risc de glaucom?

La fel ca în cataractă, vârsta este unul din principalii factori de risc, glaucomul afectând în special pacienţi de peste 65 de ani. De asemenea, controalele oftalmologice trebuie efectuate mai frecvent de persoanele care au în familie cazuri de glaucom sau suferă de diabet zaharat, miopie, afecţiuni retiniene.

Cum se pune diagnosticul

Înainte de toate, se recomandă anual măsurarea tensiunii intraoculare, dar pot fi necesare analize mai complexe. „Există cazuri în care presiunea intraoculară este «normală», deşi există modificări de tip glaucomatos ale nervului optic şi pierderi de câmp vizual. La un pacient cu istoric familial pozitiv, screeningul trebuie să se facă începând cu vârsta de 40 de ani şi să cuprindă măsurarea presiunii intraoculare, examenul fundului de ochi şi examenul câmpului vizual.“ (dr. Lucia Neboisa Pripisi) Alte analize care pot fi recomandate de medic pentru stabilirea diagnosticului: gonioscopie (diferenţiază tipul de glaucom), tomografia în coerenţă optică (OCT – utilă în diagnosticul precoce prin analizarea nervului optic), pahimetria (măsoară grosimea corneei).

Ce-i de făcut

Pe lângă tratamentul indicat de medic, e bine de ştiut că există astăzi lasere moderne, performante, foarte eficiente în tratarea bolii. Intervenţia chirurgicală este ultima soluţie de tratament dacă nu funcţionează celelalte. 

sursa: femeia.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *