Timpul Local

Scandal la Tighina

Astăzi se împlineşte o săptămâna de când Centrul de Igienă şi Epidemiologie (CIE) din oraşul Tighina a înştiinţat printr-o prescripţie administraţia Liceului „Alexandru cel Bun” cu predare în limba română din oraş, care se află sub jurisdicţia autorităţilor moldovene, că activitatea acestuia ar putea fi sistată sub pretextul unor presupuse încălcări ale normelor sanitare.

Prescripţia a fost semnată de medicul-şef D. G. Chirstea, care a ameninţat administraţia liceului că va interzice exploatarea sediului. Pe lângă normele sanitare Chirstea a invocat (?!) şi necorespunderea curriculumului şcolar cu cel din stânga Nistrului.

Începând cu data de 4 aprilie 2010, acelaşi centru, în comun cu serviciile de grăniceri din subordinea administraţiei separatiste, a interzis furnizarea produselor de hrană către liceu, necesare alimentării zilnice şi obligatorii a elevilor. Astfel, în curând vor fi finalizate stocurile de alimente, iar situaţia din instituţia de învăţământ poate fi critică, în special în preajma examenelor, susţin juriştii Asociaţiei „Promo-Lex”.

La o săptămână de la acel incident, şeful CIE a contactat-o pe directoarea liceului, Maria Roibu, şi i-a zis că nu a făcut intenţionat acest lucru. „El a spus că ar putea să refuze să vină să verifice liceul, iar eu chiar m-aş bucura de acest lucru”, a remarcat Maria Roibu.

„Vameşii din Tighina întotdeauna au creat impedimente în ceea ce priveşte transportarea produselor alimentare şi a diferitelor mărfuri destinate liceului, dar până acum am reuşit să ne descurcăm”, susţine Maria Roibu. De data aceasta, şeful vămii din Tighina, Constantin Cirimpei, i-a sugerat directoarei Liceului „Al. cel Bun” că problema trebuie rezolvată „la un nivel mai înalt”. Contactat de TIMPUL, Cirimpei a refuzat să ne spună motivul real al interzicerii transportării produselor alimentare şi ne-a propus să ne adresăm Direcţiei relaţii cu publicul.
Maria Roibu presupune că părinţii, care tocmai în această perioadă au început să-şi înscrie copiii la şcoală, ar putea să renunţe la instituţiile de învăţământ cu predare în limba română.

TIMPUL precizează că, după vizita lui Traian Băsescu la Chişinău, autorităţile de la Tiraspol au iniţiat o serie de activităţi menite „să combată românizarea forţată a locuitorilor din stânga Nistrului”. Uniunea Moldovenilor din Transnistria a început chiar să dezvolte limba moldovenească „în pas cu lingvistica mondială”, afirmaţii făcute pe site-ul uniunii.

TIMPUL mai aminteşte că Victor Osipov, viceministru al Reintegrării, a spus că în cadrul ultimei întâlniri în formatul „5+2” de la Viena din 1-2 martie toate părţile şi-au asumat obiectivul ca pe parcursul anului 2010, după o pauză de patru ani, negocierile să fie reluate, dar nu a fost stabilită o dată concretă.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *