Eveniment

Scandalul caricaturilor din 2007, de la Chișinău

La 15 ianuarie 2007, „enoriașii” au amenințat membrii redacției cu moartea și, după ce au fost dați afară de către oamenii care asigurau paza, au aruncat cu ouă în sediul redactiei, şi a dat foc la mai multe ziare, protestând, astfel, față de editorialul semnat de Constantin Tănase, în care ex-premierul Vasile Tarlev era acuzat că a predicat de pe amvon. Ulterior, redacția TIMPUL a depus o plângere la CEDO, invocând încălcarea dreptului la libera exprimare, iar autorităţile de la Chişinău urmau să ofere explicaţii la CEDO în cazul respectiv.

Astfel, republicăm articolul realizat de redacția europa.md, în 19 ianuarie 2007. 

„În spatele acestor schimburi de replici, în care părţile – redacţia ziarului „Timpul” şi grupul de enoriaşi – se acuză reciproc de „fundamentalism ortodox” şi, respectiv, de „blasfemie”, se proliferează, de fapt, o situaţie similară „scandalului caricaturilor” din Danemarca, în care dezbaterea are în vedere, pe de o parte dreptul la libera exprimare, iar pe de altă parte, respectul faţă de libertatea conştiinţei religioase într-un stat în care peste 90% din populaţie este reprezentată de creştinii ortodocşi.

În cele ce urmează, vă prezentăm opiniile unor actori, care direct sau indirect sunt vizaţi de această dezbatere, lăsând extragerea unor concluzii la discreţia dumneavoastră.

Opinia directorului ziarului “Timpul de dimineaţă”, Constantin Tănase:

www.europa.md: Consideraţi că Mitropolia Moldovei este implicată în atacul pe care l-au săvârşit un grup de cetăţeni asupra redacţiei ziarului “Timpul”?
Constantin Tănase: Da. O dovadă în plus la cele aduse până astăzi (a se vedea materialele publicate săptămâna această în TIMPUL) este că Mitropolia lui Vladimir nu s-a desolidarizat de acest atac banditesc. Noi efectuăm o investigaţie proprie a cazului şi, va asigur, vor apărea elemente surprinzătoare legate de “sponsorii” acestui atac.

www.europa.md: Credeţi că situaţia creată cu ocazia editorialului Dvs. poate fi comparată cu scandalul caricaturilor din Danemarca?
Constantin Tănase: Ca spirit, ca intoleranţă, da. Că motivaţie, nu. În “Popa Vana” nu am atacat Dogma, ci o tristă şi îngrijorătoare realitate politică: implicarea prea adâncă a puterii comuniste în viaţa Bisericii. Eu am aparat Biserica, care trebuie să aparţină enoriaşilor şi preoţilor şi care nu trebuie transformată în filiala ideologică a patidului de guvernământ.

www.europa.md: Este posibilă în Republica Moldova manifestarea unui “fundamentalism ortodox”?
Constantin Tănase: El există deja. Din păcate, în RM se manifestă mai multe fundamentalisme, inclusiv cele politice şi naţionale. Oare aşa-zisul “moldovenism primitiv” nu este o manifestare de fundamentalism? Biserica, devine fundamentalistă, atunci când se transformă din instanţa morală în insatnta politică şi când adepţii ei organizează pogromuri la redacţiile ziarelor independente.

www.europa.md: Situaţia din Republica Moldova, în ceea ce priveşte apariţia în biserica a unor oficialităţi, nu mai are analogii în alte ţări europene?
Constantin Tănase: Nu. Şi în alte ţări, şefii de stat intră în biserica, dar stau modeşti, că nişte simpli enoriaşi, şi nu urcă să predice de la amvon, cot la cot cu mitropolitul. Biserica e pentru preoţi. Politicienii au parlament.”

Poziţia Mitropoliei Chişinăului şi a întregii Moldove, exprimată de către, secretarul Mitropolitului, prot. Vadim Cheibaș:

www.europa.md: Care este opinia Mitropoliei Moldovei despre articolele apărute în ziarul “Timpul” în relaţie cu discursul lui Vasile Tarlev, susţinut în catedrala de la Chişinău cu ocazia Crăciunului?
Vadim Cheibas: Mitropolia Moldovei a rămas mirată de faptul că se tratează astfel problema. Nu considerăm deloc interzis acest lucru, cu atât mai mult că prin asta se demonstrează relaţia bună dintre stat şi biserica. Ne bucurăm de faptul că statul acordă atenţie bisericii.

www.europa.md: Deci prin această nu se încalcă canoanele bisericeşti?
Vadim Cheibas: Prin această nu se încalcă canoanele bisericeşti, când Prim-ministrul se adresează enoriaşilor. Absolut nu se încalcă. Cineva cunoaşte doar cuvântul canon şi speculează încălcarea sau neincalcarea canoanelor.

www.europa.md: Mai sunt exemple şi în alte state când autorităţile statului se adresează enoriaşilor în biserica?
Vadim Cheibas: Întotdeauna biserica a tins spre o “symphonie” între stat şi biserica. Nu există biserica fără stat şi stat fără biserica. Aşa ar fi normal să se judece. Într-o ţară ortodoxă unde mai mult de 90% din populaţie este ortodoxă este şi normal că cetăţenii să-şi manifeste convingerile religioase. Nu credem că prim-minsitrul foloseşte amvonul că tribună electorală. Un exemplu istoric este perioada sinoadelor ecumenice. În statele majoritar ortodoxe, cum este Grecia, de exemplu, prezenţa autorităţilor în biserica nu că este salutabila, dar este şi obligatorie.

www.europa.md: Cum credeţi există similitudini cu “scandalul caricaturilor” din Danemarca?
Vadim Cheibas: În cazul scandalului caricaturilor se vorbea despre fundamentalismul islamic. Noi nu putem vorbi despre fundamentalism ortodox. Nu cred că ar fi o paralelă bună. Însă oricum s-a profanat divinitatea. Bineînţeles, reacţia din partea enoriaşilor nu a fost bună, şi nici binecuvântată. Mitropolia Moldovei nu are nici o legătură cu acest incident şi nici nu i-a încurajat pe enoriaşi.

www.europa.md: Ce credeţi despre “Scrisoarea deschisă, directorului ziarului “Timpul”, Constantin Tănase”, expediată de Asociaţia Creştinilor Ortodocşi “Fericită Maică Matrona” şi publicată în “Moldova Suverană”?
Vadim Cheibas: Asociaţia Creştinilor Ortodocşi “Fericită Maică Matrona” funcţionează cu binecuvântarea Mitropoliei dar activitatea ei nu este coordonată de fiecare dată. Declaraţia această nu coincide cu punctul de vedere al Mitropoliei Moldovei. Eu, de exemplu, nu citesc ziarul “Timpul” deoarece este un ziar care ia în derâdere fetele bisericeşti, ierarhia bisericească. Paralela cu Sfânta Treime este o procedură artistică pentru Constantin Tănase, dar pentru cineva este o hulă împotriva Bisericii.
“Teologia justificării” nu este specifică ortodoxismului. Atunci când cineva face o fapta şi după aceea încearcă să justifice, de ce a făcut aşa şi nu altfel, nu este specific ortodoxismului. Ar fi bine că în ziare să nu se folosească tematică divină că procedeu artistic şi comparaţie, astfel luându-se în derâdere divinitatea. Ziarele, dacă s-ar implică în promovarea valorilor creştineşti, ar fi foarte bine. Dar atunci când ziarele se implică prin atacuri la adresa Bisericii, nu este salutabil.

Opinia exprimată de către Pavel Păduraru, reporter al ziarului “Timpul de dimineaţă”. În rândurile de mai jos, este prezentată opinia personală a ziaristului, care nu coincide neapărat cu cea a redacţiei “Timpului de dimineaţă”:

www.europa.md: Consideraţi că prin discursul sau, susţinut de premierul Tarlev de pe amvonul Catedralei “Naşterea Domnului” din Chişinău, se încalcă canoanele bisericeşti?
Pavel Păduraru: Numai arhiereul, preotul şi diaconul au dreptul să vorbească de pe amvon. Nici un civil nu are voie.

www.europa.md: Este posibilă paralelă cu “scandalul caricaturilor” din Danemarca?
Pavel Păduraru: Eu cred că nu putem face o paralelă între aceste două cazuri. În cazul caricaturiştilor din Danemarca a fost ponegrită imaginea lui Allah. Într-adevăr, articolele din “Timpul” n-au fost scrise cu un duh anticrestin, ci cu un duh anticomunist. Părerea mea personală este că cei care au venit sunt fanatici manipulaţi de biserica . Această asociaţie “Fericită Maică Matrona” a organizat şi protestul cu privire la “Codul lui Da Vinci”.
De fapt, canoanele bisericeşti nu îndeamnă pe nimeni să iasă în stradă. În cazul lui Tarlev ajungem la un exemplu de cezaro-papism. La început Mitropolia ne-a spus că nu are treaba cu ei, iar după aia Vadim Cheibas ne-a amintit că “Ştefan cel Mare şi Sfânt a purtat războaie violente contra celor care doreau să surpe credinţă noastră strămoşească anume pe acest meleag.” ( citat din ediţia de miercuri, 17 ianuarie a ziarului “Timpul”, http://www.timpul.md/Article.asp?idIssue=459&idRubric=4886&idArticle=11708 )

www.europa.md: Consideraţi că Mitropolia Moldovei este implicată în incidentul de luni, când un grup de oameni au pătruns în sediul ziarului “Timpul”, scandând diverse lozinci?
Pavel Păduraru: Eu nu cred că ei au fost organizaţi de Mitropolia Moldovei, dar au fost evident susţinuţi. Dacă un ierarh al Mitropoliei îndeamnă la violenţă, iar secretarul Mitropolitului interpretează aşa cum îi place lui.

www.europa.md: Cine este “Popa Vanna”?
Pavel Păduraru: Este un preot şi este o aluzie la foarte mulţi preoţi, şi trebuie să recunoaştem că preoţii noştri nu mai apropie lumea de biserică ci îi îndepărtează. Oamenii, în inimile cărora parcă se aprinde credinţa, când văd astfel de incidente, în viaţa lor n-o să se mai apropie de biserică. 

*Ordinea în care au fost prezentate aceste opinii este absolut arbitrară şi nu implică nicidecum favorizarea unor actori în detrimentul altora.”


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *