Scandalurile de corupţie sunt un dar pentru propaganda de la Moscova
Procurorii români acuzÄ un fost ministru de FinanÅ£e cÄ a ascuns trei lingouri de aur, 90.000 de dolari Åi un tablou semnat de un pictor impresionist francez în seiful unui prieten, relateazÄ Financial Times, în ediÅ£ia electronicÄ, articol preluat Åi de Mediafax. Un judecÄtor spaniol apreciazÄ cÄ Partidul Popular (PP) de guvernÄmânt a fost implicat în activitÄÅ£i ilegale de finanÅ£are în perioada 1990-2008, iar cazul ar trebui sÄ ajungÄ în instanÅ£Ä.
În Italia, ministrul Transporturilor a demisionat, în condiÅ£iile în care zeci de oficiali guvernamentali Åi oameni de afaceri sunt investigaÅ£i, sub suspiciunea de implicare în contracte publice falsificate, în valoare de 25 miliarde de euro. Între timp, partidul britanic antieuropean UKIP l-a exclus pe unul dintre eurodeputaÅ£ii sÄi pentru o tentativÄ de a mÄri exagerat o notÄ de platÄ.
Cele patru incidente, care s-au petrecut luna aceasta, aratÄ cÄ procurorii, judecÄtorii Åi chiar liderii politici din cea mai mare parte a Europei sunt mai serioÅi în ceea ce priveÅte descoperirea Åi pedepsirea actelor de corupÅ£ie. În principiu, asaltul politic Åi juridic împotriva corupÅ£iei ar trebui sÄ consolideze Europa în confruntarea sa cu Rusia, deoarece scandalurile de corupÅ£ie care discrediteazÄ politica europeanÄ reprezintÄ un dar pentru propagandiÅtii de la Moscova, care ironizeazÄ presupusa degenerare a sistemelor politice Åi valorile etice europene. Campania Europei împotriva corupÅ£iei, deÅi încÄ neuniformÄ, este o recunoaÅtere a faptului cÄ, pe fondul problemelor financiare Åi al mÄsurilor de austeritate, societatea îÅi pierde rÄbdarea faÅ£Ä de comportamentul neadecvat al liderilor sÄi.
Pentru politicieni, eÅecul de a combate corupÅ£ia sau lipsa încercÄrilor în acest sens riscÄ sÄ împingÄ alegÄtorii spre partidele populiste de dreapta Åi de stânga. Repulsia faÅ£Ä de corupÅ£ie este un factor-cheie în creÅterea partidului radical de stânga Podemos, în Spania. CorupÅ£ia a fost de asemenea principalul factor care a permis partidului MiÅcarea Cinci Stele, condus de Beppe Grillo, sÄ obÅ£inÄ 25 la sutÄ din voturi la alegerile din 2013. Sprijinul faÅ£Ä de acest partid s-a redus însÄ dupÄ ce Matteo Renzi a devenit premier în urmÄ cu un an, datoritÄ retoricii sale convingÄtoare împotriva corupÅ£iei. Cea mai mare transformare s-a produs însÄ în România, unde Darius Vâlcov a demisionat luna aceasta din funcÅ£ia de ministru de FinanÅ£e, devenind cel mai important oficial politic în funcÅ£ie din Å£arÄ care este investigat pentru corupÅ£ie. Campania anticorupÅ£ie a început cu seriozitate anul trecut, peste 1.100 de persoane fiind condamnate, Åi a luat avânt dupÄ alegerea lui Klaus Iohannis în funcÅ£ia de preÅedinte, în noiembrie, comenteazÄ FT.
Problema sistemelor medicale
CorupÅ£ia rÄmâne o problemÄ endemicÄ în sistemele medicale din Europa CentralÄ Åi de Est, inclusiv în România, pacienÅ£ii continuând sÄ ofere mitÄ, iar medicii, care au salarii foarte mici, sÄ accepte, scrie, pe de altÄ parte, revista britanicÄ The Economist, preluatÄ de Mediafax.
Trecând în revistÄ mai multe cazuri emblematice, care au reÅ£inut atenÅ£ia opiniei publice în Å£Äri precum Polonia sau cele baltice, jurnaliÅtii britanici ating apoi inclusiv cazul României Åi nuanÅ£ele care pot apÄrea.
PlÄÅ£ile neoficiale „nu pot fi reduse la corupÅ£ie”, afirmÄ Steven van de Walle, profesor la Universitatea Erasmus din Rotterdam, care a studiat fenomenul sistemului medical din România Åi pe care The Economist îl citeazÄ în materialul publicat recent. “Foarte adesea, cetÄÅ£enii considerÄ logice aceste plÄÅ£i. Oamenii vor sÄ plÄteascÄ pentru sÄnÄtate”, explicÄ specialistul. În România, medicii rezidenÅ£i din spitalele publice au salarii de doar 200 de euro, iar medicii specialiÅti câÅtigÄ 500 de euro, aminteÅte The Economist. “Poate deloc surprinzÄtor, 7.000 de medici români – 30% dintre doctorii Å£Ärii – au emigrat în perioada 2011-2013”, subliniazÄ revista britanicÄ.
sursa: romanialibera.ro
FiÈi la curent cu ultimele noutÄÈi. UrmÄreÈte TIMPUL pe Google News Èi Telegram!