Cultură

Scriitori originari din Drochia au revenit la baștină

Evenimentul a avut loc în cadrul proiectului „Acasa spiritului nostru”, lansat acum doi ani de către Secția raională de cultură Drochia, condusă de regizorul și dramaturgul Petru Ababei.

 Casa raională de cultură s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru cititorii care au venit să-i vadă și să-i asculte pe scriitorii născuți pe meleagurile drochiene. În fața lor (profesori, bibliotecari, părinți și copii) s-au prezentat ca la un examen mai mulți literați: Iulian Filip din Sofia, Ianoș Țurcanu din Pelinia, Mircea V. Ciobanu din Petreni, Claudia Partole din Cotova, Lidia Ungureanu din Chetrosu, Ada Zaporojan din Sergheuca, la care s-au mai adăugat scriitorul Mihai Morăraș, „un drochian din Cernăuți”, așa cum a fost prezentat de către moderatoarea manifestării, Eugenia Bejan, director adjunct al Bibliotecii Naționale pentru Copii „Ion Creangă” din Chișinău. De asemenea, au fost prezenți doi oaspeți de peste Prut: Ion Ilie, directorul Centrului județean de conservare și promovare a culturii tradiționale Botoșani, și Gheorghe Ciobanu, expert în proiecte europene.

În Anul Spiridon Vangheli, la Drochia e și Anul Iulian Filip

Cu un cuvânt de salut către oaspeții veniți la baștină s-a adresat vicepreședintele raionului, Petru Bărbieru. Apoi a luat cuvântul șeful Secției raionale de cultură, Petru Ababei. El a spus că proiectul „Acasa spiritului nostru” are drept scop popularizarea și aducerea în fața cititorilor a scriitorilor originari din Drochia. Fiecare an va fi dedicat unei personalități din domeniul literaturii, artei, științei, medicinei sau învățământului. În cadrul lui, a subliniat el, în centrul raional și la baștina personalității respective vor fi organizate întâlniri, expoziții de carte și pictură, medalioane literare, concursuri, victorine etc. Astfel, în Anul Vangheli, la Drochia a fost declarat și Anul Iulian Filip, poet, prozator, eseist, dramaturg, folclorist, muzician și grafician, care, la 27 ianuarie a împlinit 65 de ani.

În continuare, manifestarea a fost moderată de către Eugenia Bejan. Ea a precizat că „Acasa spiritului nostru” este o parte din Proiectul Național „Spre cultură și civilizație prin lectură”, lansat de Secția națională a Consiliului Internațional al Cărții pentru Copii și Tineret, împreună cu alte instituții de cultură și de stat, demarat în 2007. Eugenia Bejan a menționat că oaspeții n-au venit cu mâna goală – au adus o donație de carte pentru bibliotecile publice din raion de 600 de exemplare în valoare de 8500 lei. Astfel, a fost lansat proiectul „Drumul cărții”, al cărui coordonator este Vlad Crețu. În cadrul lui, se va merge din sat în sat și vor fi făcute donații de carte pentru mai multe biblioteci din întreaga republică.

O duminică a sufletului, cu scriitori și cititori drochieni

Apoi au luat cuvântul oaspeții. Claudia Partole a menționat că Iulian Filip este omul legat de folclor, dar care a făcut mult în toate domeniile în care profesează. Ea a amintit că el a activat mai mulți ani în fruntea Departamentului cultură al Primăriei municipiului Chișinău, ani în care la Chișinău au fost deschise mai multe biblioteci și librării de carte românească. Scriitoarea a mulțumit șefului Secției raionale de cultură, Petru Ababei, supranumit de către localnici ministrul Culturii din Drochia, pentru această întâlnire, care a fost o adevărată duminică a sufletului. La rândul său, Mihai Morăraș a ținut să sublinieze faptul că Iulian Filip este fondatorul unui partid extraordinar – partidul culturii. Recent, a remarcat el, Iulian Filip și-a susținut teza de doctorat cu tema „Teatrul popular din Basarabia și Bucovina de Nord” și a devenit doctor în etnologie.

A urmat un recital de versuri, prezentat de liceenele Victoria Gușan și Nina Țurcan. La sfârșit, Iulian Filip le-a mulțumit drochienilor pentru onoarea care i-a fost acordată, asigurându-i că pe parcursul anului va veni de mai multe ori la baștină cu colegi scriitori, cu interpreți de muzică populară și ușoară, cu artiști plastici, cu personalități din alte domenii, dar neapărat și cu cărți pentru biblioteci. El le-a mai povestit celor prezenți despre viitorul „Satului trei iezi”, dar și despre eventualul proiect – Centrul spiritual „Trei iezi” – cu cele trei adrese sensibile crengiene: Humulești, Iași (bojdeuca lui Ion Creangă) și Chișinău (Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă”).

La „Steaua de vineri” cu poetul Anatol Rusnac și dramaturgul Petru Ababei

Oaspeții de la Chișinău au participat și la ședința Cenaclului „Steaua de vineri”, al cărui președinte este cunoscutul ziarist Vitalie Zagaievschi, iar secretară – profesoara de limba și literatura română Silvia Reșetnic. Cenaclul activează pe lângă biblioteca publică din oraș. Surprinzător pentru scriitorii de la Chișinău a fost faptul că la această ședință au fost lansate două cărți ale autorilor locali. E vorba de volumul de versuri „Ecouri albastre” de Anatol Rusnac, colonel de poliție, și cel de dramaturgie „Cușma lui Păcală” de Petru Ababei, supranumit, precum scriam mai sus, ministrul Culturii din Drochia. Pe marginea cărților s-au pronunțat Vitalie Zagaievschi, Silvia Reșetnic, Iulian Filip, Mircea V. Ciobanu, Mihai Morăraș, Vasile Grițcu, Ion Ilie, Gheorghe Ciobanu ș.a. Anatol Rusnac, botezat drept „un poet născut din miracolul frumosului”, actualmente șeful Secției pază de stat Drochia, este la a treia carte de versuri, iar Petru Ababei, șeful Secției raionale de cultură și tot el conducătorul Teatrului de amatori „Cupidon”, i-a cucerit pe toți cei prezenți prin fragmentele comice prezentate din piesa „Hopa, Hopa, vrem și noi în Europa”.

Solicitați de TIMPUL, scriitorii drochieni ne-au declarat că au rămas profund impresionați de această întâlnire de neuitat, exprimându-și dorința și speranța de a mai reveni la baștină, cu noi cărți și cu noi amintiri.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *