Se fură cu ajutorul pădurarilor: Sute de copaci au fost tăiaţi ilegal, iar prejudiciul adus statului este de milioane de lei
Raionul Ungheni, pădurea din apropierea satului Bahmut. Aici au loc cele mai multe tăieri ilicite din această zonă. "Aici avem un ciot de stejar, tăiat ilicit, pe timp de noapte, camuflat. Acum nu se mai observă", a declarat şeful Ocolului Silvic din Pârliţa, Ion Schin.
De la începutul anului, numai în această pădure au fost furaţi cel puţin 100 de arbori. "Ne uităm după diametru, nu e pentru foc, dar în scopuri comerciale", a explicat Schin.
Pentru cele întâmplate, pădurarul a plătit cu funcția. "Pădurarul prin obligaţiunile sale de funcţie este obligat să aducă la cunoştinţă şefilor superiori despre toate încălcările depistate de către el. Probabil că avea şi un interes ascuns", a declarat șeful Întreprinderii Silvice Ungheni, Victor Gorincioi. "Ca la orice pădurar, iarna câte un copac, doi, trei se mai tăia, că nu poţi să stai lângă copac. Ei s-au înţeles să mă dea afară", a spus Lilian Obadă, fost pădurar.
Se fură din pădure, se fură şi din fâşiile forestiere de protecţie. Recent, rânduri întregi de buturugi şi copaci doborâţi la pământ a găsit Inspecţia ecologică într-o fâşie de protecţie din apropierea oraşului Drochia. În total 83 de stejari au fost tăiaţi.
Bărbatul bănuit de tăieri ilicite nu este la prima abatere. "A plătit prejudiciu de două ori, odată suma a fost de 7 000 şi ceva, a doua oară de 2 000 şi ceva", a menţionat şeful Inspecţiei ecologice Drochia, Igor Lazari.
Inspectorii cred că astfel de persoane nu au frică de lege pentru că amenzile sunt prea mici. "Părerea mea e că ar fi necesar de mărit de zece ori prejudiciul", a subliniat şeful adjunct al Inspectoratul ecologic de stat, Vadim Stângaci.
Potrivit Agenţiei "Moldsilva", numai în prima jumătate a acestui au fostă tăiată ilegal masă lemnoasă în volum de aproape 3 400 de metri cubi, aducând un prejudiciu statului în valoare de aproape jumătate de milion de lei.
De asemenea, Inspectoratul ecologic a depistat mai mult de 520 de cazuri de tăieri ilegale de arbori în păduri şi fâşii forestiere de protecţie, pentru care au fost aplicate amenzi de aproximativ 650 de mii de lei, iar prejudiciul adus mediului este de peste un milion de lei. Ca urmare, în decursul unui singur an, au fost demiși 76 de pădurari.
sursa: publika.md
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!