ActualitateExterne

Se profilează o înfrângere importantă pentru Ucraina

Ucraina anunţă marţi că armata rusă se află în ”superioritate” ca armament şi efective în jurul Kupiansk (nord-est) şi estimează că situaţia este ”complicată”, relatează AFP, potrivit news.ro.

Kupiansk a fost un oraş ocupat de ruşi în primele zile ale invaziei Ucrainei la 24 februarie 2022.

În septembrie, oraşul şi regiunea Harkov, în care se află, au fost eliberate în urma unei ofensive ucrainene-surpriză.

Confruntări armate feroce au loc de atunci, iar forţele ruse, în urma unei contrafensive estivale ucrainene eşuate, se află în ofensivă, din vară, la Kupiansk.

”Situaţia este complicată”, estimează marţi comandantul Forţelor Terestre ucrainene, Oleksandr Sîrski.

”Trebuie să ne batem în timp ce inamicul este în superioritate atât ca armament, cât şi efective”, scrie el pe Telegram.

Însă el dă asigurări că oamenii săi rezistă cu bine.

Ucraina le cere aliaţilor săi armament şi muniţie suplimentare, însă susţinerea Occidentului dă semne de încetinire, din cauza unor tensiuni interne în Statele Unite şi în interiorul Uniunii Europene (UE).

Ministerul rus al Apărării a anunţat, la rândul său, că a respins opt atacuri ucrainene în jurul Kupianskului.

El anunţă că militarii ruşi şi-au sporit presiunile în jurul oraşului Bahmut, cucerit de Moscova cu preţul unei bătălii sângeroase în vară.

Institute for the Study of War (ISW), un centru de reflecţie cu sediul în Statele Unite, estimează că forţele ucrainene sunt obligate să ”raţionalizeze” muniţia.

În paralel, Kievul anunţă că a doborât două drone ruseşti într-o regiune din vestul Ucrainei, iar Moscova a anunţat că a distrus patru drone deasupra regiunilor ruse Briansk şi Kaluga.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

comentarii

  1. Strategia ucraineana a fost gresita. Nu poti castiga razboiul doar aparandu-te, ci trebuie sa ataci. Trebuia atacata Moscova, astfel incat populatia sa inteleaga si sa nu-l mai sprijine pe Putin si razboiul lui. Atat timp cat moscovitii nu simt razboiul, Putin il continua, ducand pe front soldati din regiuni sarace, departe de Moscova. De asemenea strategia americana a fost gresita, pt ca ucraineenii aveau nevoie de avioane, mai degraba decat de tancuri, avioane cu care sa atace Rusia in tara la ei, nu pe teritoriul Ucrainei.

    1. Domgeneral Mama, permiteți să raportez: constituția Rusiei permite folosirea armelor nucleare când este atacat teritoriul național. Prin urmare, cu așa tactică Ucraina își punea singură ștreangul de gât. Să trăiți!

      1. Arme nucleare ? Ce vorbesti ? Daca Rusia ar folosi arme nucleare nu ar mai avea ce stapani apoi in Ucraina. Ce sa stapanesti, nu teren constaminat, pe care nimeni nu s-ar stabili. Si mai e ceva: Rusia considera ca toata Ucraina este pamant rusesc (Rusia Kieveana), mai mult istoriografii rusi traduc Ucraina cu denumirea data peiorativ de polonezi se pare Ucraina = Margine. “Marginea” cui intreaba rusii ? Si de ce margine ? De asemenea istoricii rusi considera pamanturile dintre Bug si Nistru, plus Crimeea, apartinand de drept Rusiei, luate de la turci prin razboiul Ecaterinei cea Mare in 1792. Mai baieti, mai puneti si voi mana pe o istorie si mai cititi sau documentati-va macar de pe youtube cu privire la istoria Rusiei !

        1. Domgeneral-istoriograf Mama, permiteți să raportez că rușii momentan tocmai distrug Ucraina până la temelii și că îi cam doare în fund că e pământ rusesc, chinezesc sau egal care. Inclusiv Kiev, de unde a pornit această binefacere a lumii, Rusia. Și distrugeau și mai mult, dacă puteau. Vom vedea la urmă cât de sfânt le-a fost pământul Ucrainei. Dimpotrivă: cred că abia așteaptă să aibă motive pentru bombă.

  2. Pana acuma 2 luni bombaneati aici prin articole cum ca RUSIA este praf si pulbere. Desi noi stiam adevarul. Sunteti o fitzuica de 2 lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *