Afaceri

Sectorul zootehnic – în stare de șoc: Vacile din Moldova, pe cale de dispariție

Astfel, numărul de bovine a scăzut la circa 124 de mii de capete. În schimb, a crescut numărul de caprine, care, după cel de-al Doilea Război Mondial, erau numite vacile lui Stalin, pentru că pe atunci țăranul nu avea pe ce să-și cumpere o vacă mulgătoare, ci lua o capră, care era mult mai ieftină.

Un litru de lapte este mai ieftin decât unul de apă

Potrivit profesorului universitar Nicolae Bucătaru, doctor habilitat în biologie, consultant la Agenția de Dezvoltare Rurală „ACSA”, situația a devenit catastrofală mai cu seamă în ultimele decenii, când complexele mari de bovine au fost distruse, iar altele noi, moderne, în sectorul particular, au apărut destul de puține. „Am vizitat recent mai multe ferme din raioanele Glodeni, Râșcani și Fălești. Puținele ferme mari care au mai rămas funcționează doar cu sprijinul olandezilor. În afara lipsei de furaje, cu care se confruntă lucrătorii din domeniu, prețurile la lapte sunt foarte mici – între 3,50- 4 lei pentru un litru. Adică, prețul la lapte e aproape egal cu grăsimea lui – de 3,5%. Astfel, un litru de lapte este mai ieftin decât unul de apă. Oamenii nu sunt mulțumiți de prețurile oferite de întreprinderile de achiziție, pentru că un litru de lapte costă 6-7 lei, iar acestea îl cumpără cu 3,5-4 lei”, constată savantul.

În două decenii, numărul de vite cornute s-a micșorat de două ori

Datele statistice ne arată că, în 1916, în Basarabia erau 505 taurine, inclusiv vaci – 280 mii, porcine – 379 mii, ovine – 200 mii, caprine – 48 mii și 284 mii de cabaline. În 1946, numărul total de taurine era de 514, inclusiv vaci – 220 mii, porcine – 160 mii, ovine și caprine – un mln. 045 mii. La 1 ianuarie 1991, numărul de taurine era de un mln. 061 mii, inclusiv vaci – 395 mii, porcine – un mln. 850 mii, ovine – un mln. 245 mii, caprine – 32 mii, cabaline – 47 mii. La 1 ianuarie 2012, în R. Moldova erau 204 mii de taurine, inclusiv 144 mii de vaci, 439 mii de porcine, 710 mii de ovine, 122 mii de caprine și 50 mii de cabaline. Astfel, observăm că numărul de vaci s-a micșorat de două ori, iar cel a ovinelor a crescut substanțial, semn că vacile lui Stalin s-au înmulțit din nou.

Sectorul zootehnic, fără furaje, subvenții, dar și fără specialiști calificați

Lidia Gnatiuc, conducătoarea SRL „Topal-Gnatiuc” din satul Fundurii Vechi, care dispune de 190 de capete, inclusiv ovine procurate din Austria, ne-a spus, oarecum, dezamăgită, că are mai multe probleme decât succes. „Trebuie să dispui de mare curaj ca să te aventurezi într-un asemenea domeniu de activitate. Am deschis ferma în 2010. Noroc că am fost subvenționați de către stat și am avut sprijin financiar de peste hotare. Am obținut credite, am construit un grajd. Avem o sală de muls mecanizat. Am procurat și un tractor. Am cumpărat utilaj de peste 800 mii de lei, dar am fost subvenționați doar în proporție de 75 la sută din suma promisă. Acum am nevoie ca de aer de o tocătoare pentru siloz. Însă seceta din anul trecut ne-a dat gata. N-am primit un ban pentru furaj. În afară de furaj, nu avem specialiști calificați în sectorul zootehnic, mai cu seamă, zootehnicieni”, ne explică proprietara fermei din Fundurii Vechi.

Laptele ea îl comercializează la fabrica de brânzeturi din Soroca. „Clienții noștri ne plătesc și în avans. De-ar fi prețul mai mare la lapte pe piață”, afirmă Lidia Gnatiuc.

Vasile Luchianciuc: „Visul meu e să am o fermă modernă”

„Noi, producătorii din sectorul zootehnic suntem veșnic în pierdere. Noroc că anul acesta vacile le pasc și astfel măcar așa mai acopăr o parte din cheltuieli. Am 50 de vaci, zece junci, 40 de tăurași de anul trecut, peste 40 – din anul curent. Dați-mi 200 mii de lei să-mi cumpăr încă niște vaci mulgătoare, să am măcar o sută de capete. De fapt, visul meu e să am o fermă modernă, de tip nou. La ea mă gândesc zi și noapte”, ne spune Vasile Luchianciuc, președintele SRL „Lemisona” din Gordinești, Edineț.

Nicolae Ciubuc:„În anul curent, vom subvenționa doar plantațiile de grâu și porumb”

Solicitat de TIMPUL, Nicolae Ciubuc, director adjunct al Agenției de Intervenții și Plăți în Agricultură de pe lângă Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a declarat că anul trecut, proprietarii de bovine din zona de sud și cea de centru, care au avut mai mult de suferit din urma secetei, au primit subvenții de 499 de lei pentru fiecare vacă. „Anul acesta subvenționăm plantațiile de grâu și porumb. Cele de grâu – din 15 raioane, iar cele de porumb – din întreaga republică, pentru care sunt alocate de la buget 90 mln. lei. De asemenea, vom compensa pierderile pentru plantațiile de porumb afectate de către ploile abundente din anul curent”, a mai spus Nicolae Ciubuc. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *