Politică

Securistul comunist a rămas în lista PAS. Pe 7 aprilie RĂPEA tineri de pe stradă și-i ducea în comisariate de poliție

Adrian Cheptonar este al 39-lea pe listele PAS și conduce organizația teritorială PAS Ungheni. În 2009, când lucra la securitate, în calitate de ofițer de informații, a reținut tinerii care mergeau de la Ungheni la Chișinău să protesteze împotriva comuniștilor lui Voronin. Candidatul PAS a oprit autocare și mașini la Ungheni dar și la vamă. La 7 aprilie 2009, acesta a dat tinerii pe mâna milițienilor generalului Voronin. 

Adrian Cheptonar recunoaște că lucra la Serviciul de Informații și Securitate în 2009, dar pretinde că nu a primit indicații să rețină tineri:„Este o informație absolut falsă, de la prima literă până la ultima, sunt informații false”, a negat fostul angajat al SIS, Adrian Cheptonar.

Pe de altă parte, două persoane care au cerut să le păstrăm anonimatul ne-au comunicat că pe 7 aprilie 2009, Adrian Cheptonar a oprit mașina în care se aflau în timp ce mergeau spre Chișinău pentru a protesta. Cheptonar i-a reținut pe toți din mașină și i-a dat pe mână poliției, unde au fost interogați.

Fostul deputat Anatol Arhire era atunci vicepreședinte al raionului Ungheni. El ne-a spus că nu doar Cheptonar a participat la această operațiune, dar și alți ofițeri de securitate sub comanda lui Iurie Marcoci, fostul șef al securității teritoriale Ungheni.

În 2009, autocarele cu studenții basarabeni din România care veneau acasă de Paști, au fost blocate la trecerea hotarului, inclusiv la Sculeni, Ungheni, pentru că regimul Voronin știa bine că aceștia vor ieși în stradă în mare parte.

 

„La noi veneau reprezentanții SIS-ului și a comisariatului, care în fiecare zi ne aduceau rapoarte despre ce se întâmplă în cadrul unității teritoriale administrative Ungheni. Nu numai Adrian Cheptonar, în fruntea SIS-ului de la Ungheni era alt torționar Iurie Marcoci, la indicația lui, au luat și au închis și vama pentru că începeau să vină tineri de la facultăți din țara noastră România. Cu o echipă de camarazi de-i mei, ne-am dus să deblocăm vama. Nu vă închipuiți ce era acolo, erau aduse unități de poliție din Fălești, Nisporeni, securitatea din Ungheni. erau toți ofițerii de securitate, erau reținute autocarele, nu putea lumea să treacă.”, afirmă Anatol Arhire.


Blocați în vamă, aprilie 2009

Foști securiști nu există

Mai mult, Cheptonar a avut o carieră explozivă, trecând prin instituții de stat, afaceri și intrând într-un final în politică prin aderarea la PAS, toate acestea cu ajutor de la securitate, pentru că foști securiști nu există.

Adrian Cheptonar și acum, prezum că este ofițer încadrat la securitate, a fost băgat la administrația Primăriei Ungheni sub fusta primarului Ambros, pentru că pe acolo multă lume se mișcă, iese, și așa mai departe. Astăzi este un om mare de afaceri. Ofițer al securității, absolvent al școlii de securitate și atenție unde, în țara noastră România, din salariu nu poți să faci asemenea afaceri și trăiește încă bine mersi. Acestea-s serviciile, trebuie să-și plaseze oamenii în locul potrivit.”, a mai adăugat Anatol Arhire.

În 2009, Voronin s-a răzbunat pe tinerii care au protestat împotriva regimului său. Un singur deces a fost confirmat oficial – Valeriu Boboc, ucis de polițiști în bătaie chiar în fața guvernului. Alți trei tineri au fost găsiți morți după proteste, toți au decedat în condiții suspecte.

L-am contactat pe liderul PAS, Igor Grosu, însă el nu a făcut niciun comentariu la acest subiect.

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *