InternaționalMoldovaUcraina

Şefa diplomaţiei germane: Conflictul din Orientul Mijlociu ne ține în priză, dar continuăm să fim alături de Ucraina și Republica Moldova

Şefa diplomaţiei germane, Annalena Baerbock, a declarat marți, la Chișinău, că Germania va sprijini în continuare Ucraina şi Republica Moldova împotriva Rusiei, în pofida crizei din Orientul Mijlociu ca urmare a atacului devastator al grupării islamiste Hamas asupra Israelului, relatează Digi24.ro

„În aceste zile în care situaţia din Orientul Mijlociu ne ţine atât de mult în priză, pentru mine este important să subliniez: Continuăm să fim alături de Ucraina şi de (Republica) Moldova”, a declarat Baerbock marţi la Chişinău, la cea de-a patra ediţie a forumului Platforma de sprijin pentru Republica Moldova.

Germania va sprijini Republica Moldova în probleme de energie, stabilizarea economică şi măsurile de reformă către aderarea la UE şi va oferi 95 de milioane de euro (100 de milioane de dolari) în acest scop anul viitor, a declarat Baerbock.

Menționăm că țara noastră este frecvent vizată de dezinformarea rusă şi de încercări de destabilizare.

Platforma de sprijin pentru Republica Moldova ar trebui să fie transformată într-o platformă de parteneriat care să însoţească ţara în drumul său spre integrarea în Uniunea Europeană, a declarat Baerbock.

Vă amintim că Franţa a anunţat prin vocea ministrului său de externe, Catherine Colonna, că va oferi un sprijin suplimentar de 300 milioane de euro pentru cetăţenii Republicii Moldova, ca să poată depăşi iarna care se apropie.

Colonna, care participă de asemenea la forumul de la Chişinău, a apreciat pozitiv situaţia din Republica Moldova în comparaţie cu un an în urmă, subliniind că „situaţia a evoluat considerabil”.

„România e principalul partener de dezvoltare al Republicii Moldova”

Ajutorul partenerilor externi este crucial pentru Republica Moldova, mai ales înaintea scrutinelor electorale care urmează să aibă loc, a menţionat secretarul general al guvernului României, Mircea Abrudean, în discursul rostit la summitul Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova.

Potrivit lui, ajutorul pe care îl oferă partenerii externi reprezintă o investiţie în cetăţenii republicii, care împărtăşesc aceleaşi valori europene, conform portalului media citat.

Republica Moldova se află într-o situaţie foarte complicată din cauza conflictului de la graniţele sale, a spus el.

„Rusia continuă agresiunea în Ucraina şi Republica Moldova și este în continuare expusă consecinţelor. Economia nu şi-a revenit, piaţa este volatilă, preţurile cresc, iar presiunea şi războiul hibrid împotriva Republicii Moldova continuă. Chiar şi în această perioadă complicată, Chişinăul a făcut paşi impresionanţi într-un timp scurt pentru a-şi îmbunătăţi rezilienţa, a descoperit surse alternative de gaz, a lucrat fără oprire pentru a îmbunătăţi eficienţa energetică şi pentru a se conecta, prin România, la piaţa europeană” a declarat Abrudean.

Oficialul român a lăudat şi reformele realizate de autorităţile de la Chişinău în lupta împotriva corupţiei şi pentru curăţarea sistemului justiţiei şi a reafirmat susţinerea Bucureştiului pentru implementarea agendei europene.

„Reformele înfăptuite fac parte din procesul de integrare. Suntem la o intersecţie crucială, când Republica Moldova va fi evaluată pentru a vedea dacă mergem mai departe”, a spus el, subliniind că România a susţinut în mod activ Republica Moldova pe parcursul reformelor ca partener strategic puternic.

„Noi mergem împreună pe un număr de proiecte comprehensive, care vor ajuta Republica Moldova să se apropie de UE, să construim poduri, reţele electrice, etc. România a susţinut calea R. Moldova pentru obţinerea independenţei energetice. România e principalul partener de dezvoltare. Recent, am trimis 10 milioane de euro pentru a susţine proiecte de educaţie şi dezvoltare regională. Analizăm crearea unor instrumente pentru promovarea comerţului şi investiţiilor în R. Moldova”, a notat Abrudean.

Bucureştiul, a spus el, face paşi pentru a oferi un ajutor şi mai articulat, mai ales în contextul în care urmează alegeri cruciale pentru R. Moldova, la care sunt aşteptate destabilizări, aşa că suportul este necesar, reprezentând o investiţie în cetăţenii R. Moldova, care împart aceleaşi valori europene.

Reprezentanţi din peste 30 de state şi zeci de organizaţii internaţionale şi financiare participă marţi la Chişinău, la lucrările celei de-a patra ediţii a Platformei de sprijin pentru Republica Moldova, conform media citate.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *