Politică

Șeful ONU, Antonio Guterres a ajuns în Republica Moldova

Vineri, 19 august, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a sosit în Republica Moldova, unde urmează să se întâlnească cu șefa statului Maia Sandu, după ce şi-a încheiat a doua vizită în Ucraina de la începutul războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, a declarat purtătorul său de cuvânt Farhan Haq, citat de EFE cu referire la Agerpres.

Escala la Chişinău, care nu fusese planificată iniţial în itinerarul anunţat de Naţiunile Unite, intervine după ce Guterres a vizitat vineri oraşul-port Odesa (sudul Ucrainei) pentru a vedea la faţa locului modul în care este pus în aplicare acordul ce permite exportul de cereale ucrainene.

Sâmbătă, şeful ONU va zbura la Istanbul, unde îşi va finaliza turneul în Europa, vizitând Centrul Comun de Coordonare (JCC) care supraveghează respectarea pactului mediat de Naţiunile Unite şi Turcia.

Astgel, potrivit lui Haq, Guterres se va întoarce la New York sâmbătă seara târziu.

În cursul vizitei la Odesa, Antonio Guterres a subliniat efectele pozitive ale acordului care a permis deblocarea exportului de cereale ucrainene şi a pledat pentru prelungirea acestuia.

Secretarul general al ONU a vizitat joi Liov (Lviv), unde s-a întâlnit cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, şi cu cel al Turciei, Recep Tayyip Erdogan.

De asemenea, cei trei au convenit să continue coordonarea aplicării iniţiativei privind exportul de cereale, au discutat despre situaţia de la centrala din Zaporojie şi despre problema prizonierilor de război ucraineni.

După această reuniune, liderul de la Kiev a estimat că deocamdată este prematur de vorbit de negocieri de pace între Kiev şi Moscova.

Astfel de discuţii nu sunt realiste din moment ce armata rusa ocupă Ucraina.

„Pentru ca negocierile de pace să înceapă, Rusia trebuie să părăsească mai întâi teritoriile ocupate”, adeclarat Volodimir Zelenski.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *