Actualitate

Sergiu Litvinenco (PAS): „După coalizarea cu Șor, PSRM a devenit partid oligarhic”

Deputații coaliției PSRM-Șor din Parlament ne tot cheamă la ”discuții informale” pe marginea dizolvării Parlamentului.

În primul rând, dacă sunt ”informale”, de ce să faci chemări publice? Că noi ”informal” doar și așa discutăm pe holuri, în fumoar, în ședințele comisiilor sau în pauzele ședințelor plenare. De asta și sunt informale, nu? Dacă prin ”informale” se are în vedere discuții ”instituționalizate”, apoi mi-am expus punctul de vedere personal – după coalizarea cu Șor, PSRM a devenit partid oligarhic, dar noi cu așa ceva de principiu nu avem cum să discutăm instituționalizat.

În al doilea rând, dar despre ce trebuie de discutat în general? Constituția este clară cu privire la cum se declanșează alegerile parlamentare anticipate. Dacă cineva din coaliția PSRM-Șor nu cunoaște, pot să descriu pe scurt aici. Pasul unu este demisia sau demiterea Guvernului Chicu. Pasul doi este neacceptarea votului de încredere pentru următorii doi candidați la funcția de Prim-ministru desemnați de Președinte. După 45 de zile de la prima solicitare de învestitură, putem spune că deja sunt întrunite circumstanțele constituționale pentru dizolvarea Parlamentului. În a 46-a zi se merge la Curtea Constituțională pentru a constata circumstanțele, iar în aceeași zi cu emiterea de către Curte a avizului respectiv – Președintele emite decretul de dizolvare a Parlamentului. Ziua exactă a alegerilor – cel mai devreme 2 luni de la emiterea decretului și cel mai tarziu – 3 luni de la emiterea decretului. Și iată toată ”foaia de parcurs”. Dacă este nevoie de un calendar (plan calendaristic) și mai exact – cu toate acțiunile pe zile sau ore –, pot să-l prezint public în timp foarte scurt.

Între altele, coaliția PSRM-Șor are în total 55 de mandate. Dacă doresc într-adevăr anticipate, pot respinge orice vot de încredere pentru un nou Guvern. Noi, la rândul nostru, ne angajăm de asemenea să nu votăm nici un guvern, or susținem plenar necesitatea anticipatelor. Acesta este tot ”planul”. Nu văd de ce mai sunt necesare discuții formale sau informale. Dacă vreți, faceți. Dacă nu vreți, așa și spuneți și nu ne mai chemați ca să împrăștiați mizerie peste tot în jur.
 
Sergiu Litvinenco

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *