VIDEO O jurnalistă s-a infiltrat în reţeaua oligarhului Ilan Şor, aflat la Moscova: Cum cumpără voturile moldovenilor
Măriuţa Nistor, o tânără jurnalistă de la „Ziarul de Gardă” din Republica Moldova, a făcut timp de trei luni o investigaţie sub acoperire infiltrându-se în reţeaua prin care oligarhul prorus Ilan Şor trimite bani de la Moscova pentru a finanţa mişcări antiguvernamentale şi pentru a cumpăra voturi.
Condamnat în lipsă în Republica Moldova la 15 ani de închisoare, Ilan Şor a fugit din Republica Moldova şi în prezent este la Moscova. El a fost implicat în cel mai mare scandal de corupţie din Republica Moldova, prin care, în perioada 2012-2014, a fost sustras un miliard de dolari din băncile moldoveneşti, echivalentul a 12% din PIB-ul ţării la momentul respectiv.
Fostul bancher transformat între timp în politician îşi doreşte acum să ajungă la putere în Republica Moldova, iar pentru aceasta încearcă să destabilizeze situaţia politică de peste Prut, finanţând diverse partide şi încercând să cumpere voturile oamenilor şi să-i plătească pentru a participa la proteste antiguvernamentale, potrivit autorităţilor de la Chişinău.
„Timp de trei luni am documentat din interior cu ajutorul unei camere ascunse cum circulă banii şi cum sunt racolaţi şi ademeniţi oamenii care lucrează pentru Ilan Şor, în slujba Moscovei. Miza – deturnarea cursului european al ţării prin compromiterea referendumului din 20 octombrie şi votul pentru un candidat susţinut de Şor, care urmează să fie anunţat cu doar o zi înaintea scrutinului”, scrie Măriuţa Nistor în prezentarea investigaţiei sale publicate de Ziarul de Gardă (ZdG).
Jurnalista sub acoperire a participat la proteste finanţate de Şor şi chiar a împărţit pliante. În cele din urmă, i-a fost deschis un cont într-o bancă de stat din Rusia, iar după aproape două luni, a primit şi primii bani. Reporteriţa şi-a început aventura infiltrării pe 26 iunie 2024, sub numele fals de Ana Nastas.
Ea a participat la proteste organizate de oamenii lui Şor înainte sau după şedinţe de judecată, la întâlniri electorale şi a împărţit pliante. Acestea, precizează Ziarul de Gardă, conţineau informaţii false despre Uniunea Europeană şi Uniunea Eurasiatică.
După ce le-a câştigat încrederea oamenilor lui Şor, tinerei i-a fost deschis şi un cont într-o bancă de stat din Rusia, folosind date personale care nu există în realitate. După aproape două luni în slujba lui Şor, ea a primit 15 mii de ruble ruseşti – echivalentul a circa 3.000 de lei moldoveneşti. În final s-a ales cu mai puţini bani, după ce au fost percepute mai multe „comisioane” – practic scheme de sifonare a banilor de către intermediari. În octombrie, în contul ei au fost transferate încă 15 mii de ruble. În toată această perioadă, jurnalista primea telefoane „de la Moscova” pentru a i se mulţumi pentru activitatea sa.
Când s-a înregistrat ca activistă, i s-a atribuit un link pe care urma să-l folosească pentru a „racola” alţi simpatizanţi. Fiecare simpatizant atras în grup însemna bani în plus pentru fiecare activist şi un posibil vot în plus pentru partidele lui Şor.
În cursul investigaţiei, ea a descoperit, printre altele, că unul dintre candidaţii la alegerile prezidenţiale, fosta procuroare Victoria Furtună, avea întâlniri coordonate de oamenii lui Şor.
La începutul lunii octombrie, Viorel Cernăuţeanu, şeful Inspectoratului General al Poliţiei, şi Veronica Dragalin, şefa Procuraturii Anticorupţie, au anunţat că peste 130.000 de cetăţeni au primit bani din Federaţia Rusă prin intermediul schemelor de corupere a alegătorilor puse la cale de Ilan Şor şi că doar în luna septembrie, poliţia a documentat transferuri de peste 15 milioane de dolari de la Moscova către reţeaua lui Şor din Republica Moldova. Refugiat la Moscova, Şor a reacţionat în aceeaşi zi, declarând sfidător că în realitate, amploarea transferurilor de bani şi a numărului de oameni implicaţi este mult mai mare decât cea anunţată de poliţie şi procurori. Aflată încă sub acoperire, inflitrată printre activişti, jurnalista de la Ziarul de Gardă a constatat că anunţul organelor de ordine nu a avut nicio rezonanţă.
La doar o zi de la briefingul poliţiei, „Ana Nastas” primeşte un mesaj de la banca rusească Promsviazbank prin care este informată că în contul ei au fost transferate încă 15 mii de ruble, adică circa 2.700 de lei moldoveneşti. Era salariul pentru luna septembrie. „În ciuda percheziţiilor şi a dezvăluirilor făcute de poliţie, structurile lui Şor şi-au continuat nestingherit activitatea. În aceeaşi zi de 4 octombrie, reportera ZdG a fost chemată pentru prima oară la o întâlnire în sediul unei organizaţii teritoriale din Chişinău, care urma să aibă loc a doua zi”, scrie Ziarul de Gardă.
La 9 octombrie, jurnalista a decis să-şi încheie misiunea sub acoperire şi să le dezvăluie „colegilor de partid” adevărata identitate. Luaţi prin surprindere, aceştia s-au eschivat, au admonestat-o sau au susţinut că nu s-a întâmplat nimic ilegal.
Ziarul de Gardă promite să vină cu un nou episod de dezvăluiri despre reţeaua lui Şor coordonată de la Moscova.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!
Si SIS se uita in bocanci !