Social

Sezonul estival, amenințat de căpușe

Zinaida, o tânără de 27 de ani din capitală, nici nu a bănuit că o simplă zi de odihnă în sânul naturii s-ar putea termina cu o vizită la Spitalul de Urgență.

„Ne odihneam cu prietenii în pădure. Spre sfârșitul zilei am observat că în zona abdomenului am o căpușă. Sincer, m-am speriat foarte tare, căci nu am idee ce ar trebui să fac în asemenea cazuri. Neștiind cum să procedez, am scos căpușa cu mâna, după care am plecat la urgență”, povestește Zinaida.

Aceasta a zis că, în afară de ea, alți doi prieteni au găsit căpușe pe hainele lor, iar la urgență a fost informată că în ultima perioadă foarte multe persoane se adresează cu aceeași problemă.

De la începutul sezonului estival, la Centrul de Sănătate Publică din municipiul Chișinău, au fost confirmate zece cazuri de Borelioza Lyme, o boală survenită în urma mușcăturilor de căpușă. Potrivit Alexandrei Hristeva, medic entomolog la (CSP), numărul persoanelor mușcate de căpușe este cu mult mai mare în realitate, doar că nu toate căpușele sunt purtătoare de infecții, astfel, nu toți se adresează medicului.

Simptomele pot apărea și peste jumătate de an

„În cazul în care căpușa nu a fost observată la timp, starea lucrurilor se poate agrava. Astfel, în urma mușcăturii poate apărea o inflamație roșie și febră. Totodată, simptomele pot apărea și peste zece zile, două luni sau jumătate de an”, menționează medicul.

Alexandra Hristeva atenționează asupra faptului că la început căpușele sunt foarte mici, iar oamenii ar trebui să fie foarte atenți pentru ca să le observe. Cu toate acestea, odată ce s-au înfipt în corp și se alimentează cu sânge, acestea pot ajunge și de mărimea unui bob de fasole.
„Oamenii ar trebui să cunoască că aceste insecte așteaptă prada, nu o atacă. Căpușele nu zboară și nici nu sar. De aceea, oamenii pur și simplu trebuie să fie puțin mai atenți, pentru ca acărițele să nu să se agațe de haina lor. De asemenea, este recomandat ca atunci când mergeți la odihnă să vă îmbrăcați în haine din stofă care alunecă ușor, în acest caz, ele nu se vor agăța atât de repede sau să purtați haine de culori deschise, întrucât acestea să fie detectate cât mai rapid”, a mai adăugat medicul.

Chiar dacă specialiștii spun că ideal ar fi să consultați medicul în asemenea cazuri, totuși căpușele pot fi extrase și în condiții casnice cu ajutorul unei pensete. De altfel, după cum menționează și Alexandra Hristeva, penseta nu ar trebui să lipsească nici atunci când plecați la odihnă în zonele forestiere. În cazul în care căpușa este detectată, aceasta trebuie extrasă cu penseta foarte ușor și nici într-un caz brusc. Ulterior, locul trebuie spălat cu săpun și prelucrat cu iod.

Căpuşele apar în număr mare, mai ales din martie până în iunie şi apoi din august până în octombrie. De asemenea, căpușele se pot întâlni și în anotimpul rece. În lunile uscate de vară, căpuşele sunt mai puţin active, fiindcă găsesc condiţii optime de viaţă şi dezvoltare la temperaturi între 17 și 20°C.

Atenție, vă prezentați urgent la medic, în cazul în care:

– Nu ați reușit să îndepărtați complet căpușa;
– Dezvoltați semne de apariție a șocului, reacția se manifestă, în special în cazul copiilor;
– Apar tulburări de respirație;
– Reacție alergică severă;
– Apare o inflamație a limbii, alături de edem laringian;
– Convulsii necontrolate;
– Manifestați febră, amorțeală, slăbiciune sau greață. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *