Actualitate

Singuri in fata cinilor

In Chisinau a fost descoperit un caine bolnav de rabie. Autoritatile capitalei sunt ingrijorate, mai ales ca aparitia si transmiterea acestei maladii este favorizata de canicula.In cazul in care o persoana este muscata de un caine bolnav, mai intai survine paralizia cerebrala, apoi omul decedeaza.

Regia „Autosalubritate” a format sase grupuri de interventie pentru a verifica daca in capitala mai sunt si alti caini turbati. Daca pana acum echipele de interventie lucrau numai pe timp de noapte si dimineata, luni, in timpul sedintei operative de la primarie, primarul capitalei a dat indicatii ca hingherii sa lucreze si ziua. Primarul considera ca tragedia de saptamana trecuta, cand un barbat a decedat din cauza unei muscaturi de caine, ar putea amplifica starea de tensiune in societate.
Anual, in mun. Chisinau sunt prinsi peste sase mii de maidanezi, insa problema nu poate fi rezolvata pana la capat din cauza lipsei banilor care ar permite constructia unui azil nou. Consiliul municipal Chisinau a aprobat proiectul celui de-al doilea azil, insa, din cauza blocajului financiar impus de guvern, lucrarile de constructie nu au inceput. De fapt, pe parcursul a doi ani, din considerente politice, guvernul s-a eschivat de la problemele capitalei. Ba mai mult, a redus bugetul municipal si, folosindu-se de „Termocom” s.a., blocheaza conturile administratiei publice locale, astfel ca sa nu poata fi folositi nici putinii bani din aceste conturi.
 

Toamna trecuta, municipalitatea a initiat o campanie de sterilizare a maidanezilor, insa, din lipsa banilor, procesul s-a stopat. In luna februarie a fost gasita o alta solutie, primaria incheind un contract cu fundatia austriaca „Vier Pfoten” in Romania, care si-a luat angajamentul sa realizeze o campanie de sterilizare a cainilor. Specialistii au venit la Chisinau cu utilajul necesar si cu o clinica mobila. Toate cheltuielile erau suportate de organizatia internationala. Medicii veterinari romani au fost nevoiti insa sa plece din R. Moldova imediat dupa protestele din 7 aprilie, la doar doua saptamani de activitate, iar dupa ce a fost introdus regimul de vize si ei nu au mai putut reveni. Gabriela Ciumac, sefa Directiei relatii externe, ne-a spus ca personal s-a ocupat de obtinerea vizelor pentru specialistii romani, ca acestia sa poata reveni la Chisinau si sa continue campania de sterilizare a cainilor vagabonzi. Dar procedura de solicitare si de eliberare a vizelor este atat de anevoioasa, incat nici astazi specialistii romani nu au ajuns la Chisinau. Cand vor reveni, acestia au promis ca vor lucra timp de doua luni si vor steriliza zilnic cate 30 de maidanezi, iar la anul vor repeta procesul. Astfel, capitala va putea scapa de maidanezii agresivi.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *