Solarul: răsfățul ce jonglează cu viața
Razele ultraviolete din cabinele de bronzat au fost oficial incluse în categoria factorilor cancerigeni de către Agenția Internațională de Cercetări asupra Cancerului din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății. Conform datelor furnizate de organizația „Viața fără cancer”, numărul celor afectați de cancer de piele a crescut considerabil – de la 600 de bolnavi acum 10 ani, la 1000 de bolnavi pe an în prezent. Tot mai mulți specialiști atenționează asupra faptului că razele din cabinele de bronz pot fi de 15 ori mai puternice decât cele ale soarelui de la orele prânzului, iar riscul de apariție al cancerului de piele crește cu fiecare ședință la solar.
Bronzul, antonimul sănătății
„Foarte multe persoane fac un cult din bronz. Ca specialist, nu consider această practică sănătoasă”, avertizează Veronica Munteanu, medic dermatolog și director al unui centru de medicină estetică din capitală. „Mulți tineri fac abuz și, în consecință, suferă de hiperpigmentație, adică apariția unor pete maronii pe piele. Fetele au pielea deshidratată, asemenea unui măr stors și asta la 16-18 ani”, continuă medicul dermatolog. Specialistul atrage atenția asupra faptului că efectele dăunătoare ale solarului nu sunt imediate, dar se vor vedea neapărat în timp. În prezent, melanomul (cel mai periculos tip de cancer de piele) este cel mai frecvent tip de tumoare la femeile de 25-29 ani și pe locul doi, după cancerul de sân, la femeile de 30-34 ani.
Cabinele de bronz produc două tipuri de radiații ultraviolete: UVA și UVB. Primul tip de raze pătrunde în straturile profunde ale pielii și le degradează. Tot ele sunt responsabile de accelerarea îmbătrânirii și sporirea șanselor de a dezvolta cancer de piele. Cel de-al doilea tip de raze, UVB afectează straturile superioare ale pielii și stimulează bronzul. În cazul unei expuneri îndelungate, poate provoca arsuri solare și insolații. La solar, raportul razelor este inegal: razele UVA le depășesc de câteva ori pe cele UVB. Mai mult decât atât, spre deosebire de soare, aparatele de bronz emit nivele mai ridicate de ultraviolete, astfel încât e nevoie de o perioadă mai scurtă de expunere pentru a obține o piele bronzată.
Minorii, în lumina soarelui artificial
Medicii dermatologi consideră că minorilor ar trebui să le fie interzis accesul la cabinele de bronz. „În străinătate, până la 18 ani, tinerii nu au voie la solar. Adulții ce apelează la aceste servicii au un fel de buletine electronice, ce le permite să urmărească dacă nu depășesc numărul de minute admisibile. Această informație este foarte importantă și pentru medici”, afirmă Veronica Munteanu. În 36 de state din SUA, accesul minorilor la solar este interzis, iar legile din Marea Britanie obligă proprietarii de aparate de bronz să afișeze în scris toate riscurile la care se expun clienții.
Pentru a înțelege situația, am vizitat mai multe saloane de bronz din Chișinău. Solicitând informații despre serviciile de solar, angajatele nu au putut să-mi ofere mai mult decât o listă de prețuri. Astfel, un minut de bronz costă aproximativ 8 lei, pe când prețul unei ore variază între 250 și 400 de lei. Pentru un bronz moderat, am fost informată că am nevoie de minimum o oră în fiecare lună. Nici una dintre consultante nu m-a întrebat ce vârstă am și nu mi-a recomandat să consult un medic, însă mai multe m-au atenționat că nu duc lipsă de cliente. Atunci am fost nevoită să le întreb dacă „sora mea de 16 ani” ar putea să vină la solar. Un singur salon a refuzat să presteze servicii unei minore, restul m-au asigurat că nu e nici o problemă, dacă persoana nu are vreo boală cronică.
Din lipsă de informare, multe fete continuă să meargă la solar. Cristina, 24 de ani, este convinsă că aparatul de bronz este periculos doar dacă este frecventat pe parcursul întregului an. Mihaela, 21 de ani, frecventează solarul de patru ani și crede că folosind creme speciale pentru solar, nu se expune vreunui pericol. Fetele merg la saloane de înfrumusețare pentru a-și pregăti culoarea tenului pentru vară, fără a fi examinate de un medic dermatolog.
„Orice crește pe corp trebuie să ne pună pe gânduri. Alunițele aflate în zone supuse traumatismelor trebuie văzute de un dermatolog. Ele pot fi în zona sutienului, a centurii, a gâtului sau a subrațului”, spune medicul Veronica Munteanu. Acestea trebuie monitorizate, iar dacă intervine vreo schimbare în aspectul acestora, consultul unui dermatolog este obligatoriu.
Pentru protecția pielii împotriva razelor nocive, specialiștii recomandă să verificăm indicele UV înainte de a ieși afară. Acesta poate fi urmărit pe site-urile meteo, cum ar fi www.meteovista.com. Dacă indicele UV se află între 3 și 7, atunci este necesar să aplicăm o cremă de protecție solară. De asemenea, este recomandat să purtăm pălărie și tricou. În zilele caniculare, când temperatura depășește 33-35 de grade Celsius, indicele UV trece pragul de 8 unități și poate atinge cifra de 11. În aceste condiții, trebuie să evităm să ne aflăm în aer liber, între orele 11.00 și 16.00. La fel de important este să consumăm multe lichide și să aplicăm pe piele cremă de protecție solară.
„În Republica Moldova, avem din plin soare. Pentru o cantitate suficientă de vitamina D, e de ajuns o jumătate de oră de lumină solară”, explică dermatologul Veronica Munteanu. Potrivit specialistului, nu e nevoie să mergem la solar pentru a obține un bronz ușor și sănătos. Plimbările în aer liber, în afara orelor amiezii sunt suficiente pentru a fi sănătoși și a ne bucura de efectele benefice ale soarelui.