Război

Soldații ruși au moralul scăzut și nu vor să mai lupte. Serviciile de informații poloneze au interceptat discuțiile invadatorilor Ucrainei

Agenția de Informații Externe a Poloniei a interceptat conversațiile soldaților ruși purtate în timpul agresiunii în curs împotriva Ucrainei, a declarat purtătorul de cuvânt al ministrului coordonator al serviciilor speciale, Stanisław Żaryn. Conținutul convorbirilor dintre soldații ruși este departe de mesajele propagandistice ale Rusiei, informează onet.pl.

Żaryn a postat miercuri două înregistrări interceptate de Agenția de Informații Externe.

Într-un interviu acordat agenției poloneze de presă PAP, purtătorul de cuvânt a subliniat că agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, care se desfășoară din 24 februarie, a scos la iveală încă o dată bestialitatea soldaților ruși – uciderea civililor, focurile trase în clădiri rezidențiale, spitale și școli. El a subliniat că tocmai minciunile propagandistice ale rușilor justificau necesitatea efectuării unei „operațiuni speciale” în Ucraina, alături de miturile despre puterea armatei ruse, care i-au oferit lui Putin un mare sprijin în societatea rusă.

Conform materialelor obținute de serviciile de informații poloneze, se pare că realitatea din rândurile armatei ruse este mult diferită de mesajele propagandistice. Frustrarea și teama de a lua parte în continuare la lupte cresc în rândul soldaților. Mulți dintre ei iau măsuri pentru a evita implicarea în continuare în acțiuni militare împotriva Ucrainei, a spus Żaryn.

Subiectele discutate în conversațiile interceptate de agenția poloneză de informații externe privesc, printre altele, încercările soldaților de a evita întoarcerea pe front. Există, de asemenea, acuzații aduse comandanților în legătură cu deciziile stupide și critici generale la adresa armatei ruse, a mai subliniat el.

Moralul scăzut al soldaților ruși. Haos și dorința de a evita serviciul

Potrivit informațiilor interceptate, moralul în armata rusă este foarte scăzut. ”Discuţiile arată că militarii trimişi pe front sunt din ce în ce mai conştienţi că ruşii suferă pierderi grele în Ucraina, motiv pentru care tot mai mulţi militari încearcă să evite serviciul, temându-se să fie trimişi la război” – a subliniat el.

Pe una dintre înregistrări, un oficial rus încearcă să afle de la organele în drept ce proceduri se aplică soldaților care încearcă să evite continuarea luptei pe front.

Înregistrarea dezvăluie nedumerirea celor care nu știu ce formalități trebuie să îndeplinească pentru a nu se întoarce în unitățile lor – a explicat purtătorul de cuvânt.

El a subliniat într-un interviu că această înregistrare surprinsă de serviciul de informații ilustrează haosul și căutarea unei modalități de ocolire a deciziei de a reveni pe front. Soldații folosesc din ce în ce mai mult concediul sau tratamentul ca scuză pentru a se întoarce în Rusia, unde caută să evite să mai fie trimiși înapoi pe front.

Dezamăgirea soldaților ruși

Într-un alt dialog interceptat, armata rusă analizează motivele reale ale deciziei de a ataca Ucraina.

Eficiența acțiunilor serviciilor secrete rusești, care – după cum arată conversația – ar fi putut falsifica realitatea – este pusă la îndoială”, a spus Żaryn despre conținutul informațiilor interceptate de serviciile secrete.

În opinia militarilor, decizia de a ataca Ucraina ar fi putut fi luată pe baza unor informații false și a unor aprecieri incorecte” – „trebuiau să ne întâmpine cu flori” – spun participanții în conversația interceptată.

Purtătorul de cuvânt a subliniat că, în opinia lor, autoritățile ruse mizau pe o victorie rapidă și că acțiunile eficiente ale Ucrainei i-au surprins pe comandanți. ”În înregistrările interceptate se aud declarații critice despre evoluția nefavorabilă, pentru invadatorii ruși, a situației din Ucraina” – spune purtătorul de cuvânt al ministrului coordonator al serviciilor secrete.

„Oamenii proști iau decizii stupide”

Żaryn a mai subliniat că soldații ruși, punând la îndoială deciziile superiorilor lor, indică incompetența și mișcările necugetate. Ei spun că „oamenii proști iau decizii stupide”, pentru că sperau ca ucrainenii le „sărute picioarele”.

În opinia armatei ruse, atunci când s-a decis invadarea Ucrainei, evaluarea reală a situației a eșuat din cauza lipsei de sprijin adecvat al informațiilor și a transmiterii de informații nesigure.

Situația actuală nu ar trebui să surprindă pe nimeni, iar serviciile secrete poloneze sunt la curent cu tratamentul la care Kremlinul îi supune pe tinerii recruți, folosiți drept carne de tun.

Potrivit lui Żaryn, starea proastă a armatei este dovada problemelor tot mai mari. ”În ciuda acestui fapt, Putin continuă războiul criminal din Ucraina, încercând cu orice preț să mențină mitul unei armate invincibile, a doua în lume” – a mai subliniat el într-un interviu acordat PAP.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

  1. Poate ca rusii urmaresc sa sperie si sa plece populatia civila cazaco-ucraineana din zona. Pentru viitor nu ii vor pe acolo, vor aduce numai rusi. De aceea si distrug totul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *