CSI / Rusia

Soldații ruși uciși în Ucraina încep să îl bântuie pe Putin

Regimul încearcă să țină sub tăcere aceste pierderi prin amenințări și cenzură, dar sicriele care se întorc din Ucraina încep să rupă plasa de minciuni a lui Putin.

În ultimele două săptămâni armata ucraineană a pierdut teren masiv atât la Lugansk și Donețk, cât și în sud-estul țării unde portul strategic la Marea Azov, Mariupol (500.000 de locuitori) se află sub amenințarea „separatiștilor”. Ucrainenii nu au pierdut teren pentru că, dintr-o dată, și-ar fi pierdut dorința de a lupta sau pentru că ar fi rămas fără echipamente și muniție, ci pentru că în război a intrat Rusia. Potrivit Der Spiegel, trupele ucrainene ar fi încercat începând de pe 10 august să recucerească orășelul Ilovaisk, un centru feroviar important care, odată aflat sub control, ar fi deschis calea forțelor ucrainene către Donețk. Pe 19 august, scrie revista germană, la ora 5.00 dimineața, comandantul ucrainean, Semen Semencenko a raportat la Kiev că a cucerit trei sferturi din oraș, inclusiv centrul. Și în acel moment s-a dezlănțuit iadul. Rachete, obuze și proiectile de tanc au început să cadă asupra trupelor ucrainene, care au pierdut numai în această bătălie,un sfert din numărul de militari căzuți în luptele din est. Semencenko a fost rănit de un șrapnel. Atacul nu era opera rebelilor, ci a trupelor rusești care au decis să se implice direct în război.

Confruntarea nu s-a soldat cu pierderi numai pentru ucraineni, ci și pentru ruși, parașutiștii ruși prezentați la televiziunea ucraineană despre care Rusia a afirmat că s-au rătăcit în Ucraina, fiind capturați în apropiere de Ilovaisk. Luni, armata ucraineană s-a retras de pe pozițiile ocupate pe aeroportul din Lugansk după ce au pierdut bătălia dusă cu un batalion de tancuri rusești. Cu ajutorul trupelor rusești aflate „în vacanță”, cum susțin oficialii ruși, rebelii au cucerit Novoazovsk, un orășel de coastă esențial pentru a deschide către Mariupol și alte localități importante. Ca urmare a acestei ofensive ruse, Poroșenko a vorbit de „invazie, oficialii ucraineni au declarat că își modifică obiectivul de la recucerirea teritoriilor rebele la apărare și chiar de un război deschis de mari proporții cu Rusia. Și ieri, Poroșenko s-a grăbit să anunțe armistițiul.

Este limpede în acest moment că Ucraina se află în dificultate și că fără sprijin militar din Occident nu poate susține o confruntare cu forțele rusești. Această slăbiciune poate explica graba cu care Poroșenko s-a grăbit să anunțe o încetare a focului. Întrebarea este de ce ar accepta Putin un armistițiu acum când forțele sale – estimate între 1.500 și 15.000 de militari – se află în ofensivă? Răspunsul s-ar putea să stea în teama Kremlinului de fantomele soldaților căzuți.

Mistificarea macabră

Der Spiegel relatează cazul unui militar de 19 ani recrutat în decembrie, din regiunea Omsk, în Siberia, care s-a aflat printre soldații capturați în Ucraina și a cărui soartă a rămas necunoscută. Mai mult, oficialii armatei și statului i-au informat pe părinți că fiul lor este declarat oficial dezertor și i-au avertizat să stea departe de presă „spre binele lor”. Istorisiri asemănătoare apar pe întregul teritoriu al Rusiei și, mai grav, încep să apară și sicrie.

Joia trecută, Consiliul prezidențial pentru drepturile omului – organism care deși poartă titlul „prezidențial” nu are nimic de-a face cu președintele, dimpotrivă, are o relație tensionată cu Kremlinul – a susținut că într-o singură bătălie, purtată la Snîjnîie, pe 13 august, au fost uciși mai mult de 100 de soldați ruși, iar 300 au fost răniți când un convoi militar rus a fost atacat de rachetele ucrainene, a informat Reuters. Informațiile au fost obținute de la familiile celor căzuți și de la martorii care au însoțit cadavrele înapoi în Rusia, unde li s-au întocmit certificate de deces false.

Soldatul rus moare singur

Morminte proaspete ale soldaților ruși apar în orașe precum Nijnîi Novgorod, unde doi soldați care au pierit în explozia unei mine la Lugansk au fost înmormântați cu maximă discreție, sau Pskov, unde doi parașutiști au fost înmormântați recent. La Pskov se află o binecunoscută divizie de parașutiști decorată recent de Putin cu Ordinul Suvorov pentru „fapte de eroism” nes-pecificate însă, iar când reporterii unei publicații locale au încercat să participe la înmormântarea celor doi militari, au fost atacați și amenințați de indivizi necunoscuți, desigur. Potrivit Foreign Policy, 200 de militari ruși ar fi tratați într-un spital din orașul Sankt Petersburg.

Potrivit mărturiilor strânse de activiștii pentru drepturile omului, toate ordinele privind operațiunile militare din Ucraina și cele privind ascunderea victimelor sunt emise oral, fără nici un fel de mențiune scrisă în documentele militare sau guvernamentale oficiale. Practic, soldatul rus care moare în Ucraina, moare singur, fără sprijin pentru familie sau chiar recunoaștere, pentru că Rusia nu recunoaște că se află în Ucraina.

Această situație a determinat Comitetul Mamelor Soldaților, o organizație creată pe vremea războiului din Cecenia – unde nici până astăzi nu se știe câți militari ruși au fost uciși – să ceară socoteală guvernului și lui Putin. Răspunsul? Ministerul Justiției a declarat Mamele Soldaților o „organizație străină” și, deci, potențial ostilă intereselor Rusiei.

Cu toată cenzura și opresiunea, rețeaua de minciuni a lui Putin începe să se destrame. Pe lângă familiile militarilor și organizațiile pentru apărarea drepturilor omului, mai există încă în Rusia și mass-media care încearcă să spună adevărul. În fruntea lor se află televiziunea independentă Dojd (una dintre puținele rămase) care publică pe propriul site o listă a militarilor ruși uciși sau răniți în Ucraina. Popularitatea lui Putin a crescut enorm atunci când a capturat Crimeea fără să tragă un glonț, dar dacă numărul sicrielor purtând tineri soldați ruși uciși în Ucraina s-ar înmulți, această popularitate ar scădea la fel de repede cum a crescut. Putin știe acest lucru și de aceea preferă o încetare rapidă a ostilităților în condițiile în care a devenit limpede la Moscova că potențialul de luptă al separatiștilor s-a epuizat și că fără o implicare masivă a Moscovei, aceștia nu au nici o șansă de victorie.

Mame și soții ale parașutiștilor ruși luați prizonieri în Ucraina, în fața unui punct de control al bazei militare de la Kostroma, situată la 350 de kilometri de Moscova. Protestul femeilor a fost alimentat și de informațiile privind funeraliile secrete ale militarilor ruși morți pe frontul din Ucraina, măsură luată de Kremlin pentru a șterge urmele implicării trupelor sale în acel conflict.

sursa: romanialibera.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *