Afaceri

Soluții pentru o agricultură competitivă și performantă

Proiectul are drept scop susținerea creării grupurilor de producători agricoli activi în sectorul horticol, în vederea asigurării competitivității produselor și, implicit, creșterii ponderii exporturilor pe piețele comunitare. Grupurile formate vor beneficia de o linie de granturi preferențiale, în calitate de suport pentru procurarea utilajelor destinate dezvoltării infrastructurii post recoltă. Activitățile sunt finanțate de Banca Mondială (Asociația Internațională de Dezvoltare), Guvernul Suediei și Facilitatea Globală de Mediu, Guvernul Republicii Moldova, prin ministerele de resort, fiind partenerul de implementare al proiectului. Proiectul este implementat de Unitatea Consolidată pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul agriculturii (UCIMPA), bugetul total constituind suma de 27 milioane de lei. 

Proiectul își propune promovarea adoptării unor practici agronomice durabile de către agricultori și vine ca o reacție consolidată a autorităților la provocările cu care se confruntă producătorii în activitatea lor, menționează ministrul Agriculturii, Vasile Bumacov: „Primul pas constă în descoperirea celor care doresc să lanseze produse cu valoare înaltă. Asistență li se va acorda pentru a se mobiliza în grupuri. Suntem pregătiți să aprobăm legea privind aceste grupuri, fiindcă acolo unde producția se vinde la preț bun este nevoie și de cantități. Fiecare producător agricol separat nu va putea accede pe aceste piețe”.

Potrivit directorului Agenției de Intervenție și Plăți în agricultură, din cadrul ministerului de resort, Petru Malera, componenta „Facilitarea accesului pe piețele de desfacere” presupune crearea grupurilor de producători agricoli, care vor procura echipament comun, astfel asigurându-și o infrastructură modernă post recoltă: „Acesta este primul proiect de inspirație europeană și va fi gestionat pe parcursul următorilor patru ani. Formarea acestor grupuri va presupune minim cinci producători, care vor investi împreună în elaborarea unei infrastructuri de vânzare – frigider, ambalare, linie de procesare a fructelor etc., în special, în domeniul horticol. Diferența dintre acest proces și cel subvențional este că banii vor fi alocați de Banca Mondială înainte de efectuarea investițiilor”.

Banca Mondială va oferi granturi investiționale doar unor astfel de grupuri, tocmai de aceea este desfășurată o amplă campanie de informare, menită să promoveze condițiile de eligibilitate, dar și avantajele care pot fi obținute în urma grupării producătorilor agricoli, menționează oficialul: „Grupurile vor fi formate din (persoane fizice sau juridice, cu o experiență de minimum 3 ani în sectorul agricol (horticol). Fiecare din cei cinci membri va avea o reprezentare de 20 la sută la adunarea generală. O condiţie a proiectului este ca grupul să fie proprietar al activelor sau să dețină un contract de arendă a lotului de pământ pe un termen de minimum 15 ani. Membrii grupului vor trebui să aducă dovada cotei de investiții în afacere pe parcursul ultimilor trei ani (utilaj, infrastructură, terenuri etc.). În același timp, fiecare membru urmează să prezinte garanții ale comercializării producției proprii în cadrul grupului: 51% în primul an de activitate comună, 60% – în anul al doilea, 75% – în al treilea și următorii ani. Valoarea granturilor reprezintă 50 la sută din costul total al investiției, cu un plafon de maximum 350,000 dolari SUA pentru un grup de producători”.

Grupurile urmează să fie înregistrate în conformitate cu legislația în vigoare. Totodată, membrii care au restanțe la buget sau sunt rezidenți ai municipiilor Chișinău și Bălți nu vor fi admiși.

În procesul înființări grupurilor, pregătirii pachetului de documente necesare, dar și elaborării planurilor de afaceri, producătorii vor beneficia de suport logistic gratis din partea vastei reţele de consultanţi locali creată în acest scop. Astfel, Agenţia „MEGA” şi Centrul de dezvoltare economică „Promo Terra” vor organiza peste 180 de întruniri cu autorităţile publice locale şi potenţialii beneficiari. Potrivit directorului „Promo Terra”, Andrei Crigan, vor fi formate peste 60 de grupuri ţintă, care vor fi instruite, iar 50 dintre acestea vor obţine ulterior finanţarea.

Un alt partener al proiectului – Agenția Națională de Dezvoltare Rurală (ACSA), va organiza un şir de seminare şi traininguri pentru producătorii agricoli. Vor fi desfăşurate şapte conferinţe regionale, în zonele de nord, sud şi centru ale ţării. Consecutiv, 350 de consultanţi locali vor activa în mediul rural, iar 35 la nivel regional. În scopul unei informări continue a producătorilor agricoli va funcţiona Linia Fierbinte a proiectului (tel. 022-213-333, 022-210-637).

Producătorii agricoli, care au decis să se asocieze în grupuri, menţionează că, în activitatea lor, se confruntă cu riscuri sporite, iar noua formă de organizare îi va ajuta să reducă costurile de producţie, să-şi promoveze mai bine produsele, să-şi planifice producţia conform evoluţiei pieţei de desfacere, să obţină un preţ mai bun atunci când negociază contractele, să ofere mai multe garanţii cumpărătorului, beneficiind de contracte de lungă durată etc.

Totodată, producătorii susțin că formarea grupurilor de producători va îmbunătăți considerabil calitatea şi competitivitatea producției agricole moldovenești. În context, Vitalie Gorincioi, directorul Asociației „Moldova-Fruct”, opinează că, astfel, producătorii moldoveni sunt ajutaţi să facă un pas înainte, spre noi piețe de desfacere: „Majoritatea producătorilor nu sunt în stare să cumpere utilaj pentru ambalare, care este destul de scump, aproximativ 200-300 mii de euro. Asociindu-se în grupuri de producători, le va fi mai ușor. Dacă vom avea calitate şi vom putea asigura cantitatea necesară, atunci vom putea exporta nu numai în ţările CSI, dar vom spori volumul de producţie moldovenească pe pieţele comunitare”. La rândul său, producătorul din Cimișlia, Ion Baban, este decis să devină membru unui astfel de grup, pentru a beneficia de avantajele acestui sistem de organizare: „Ţările civilizate au demonstrat că aceste scheme funcţionează. Într-adevăr, de unul singur nu te poţi isprăvi. Se ştie, unde-s mulți, puterea crește atât financiar, cât și din alte puncte de vedere. Este un proiect care ne ajută să comunicăm, cooperăm și, în consecinţă, să ne consolidăm şi dezvoltăm. Acum începem de la cinci producători, mai departe vor fi mai mulţi și în aceasta rezidă succesul de producere, de recoltare și de comercializare în viitor”.

Potrivit statisticilor Ministerului Agriculturii, doar aproximativ 5 la sută din producţia agricolă este comercializată cu amănuntul, partea leului revenind importului.

Producătorii agricoli care doresc să beneficieze de suport logistic și tehnic gratuit din partea proiectului, pentru formarea grupurilor de producători, pot apela la:

Linia fierbinte 022 213 333 / 022 210 637

Pentru informaţii suplimentare, accesați:

www.aipa.md

www.capmu.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *