Frumusețe

Somnul de după-amiază poate fi nociv pentru sănătate

 Nimic mai gresit! Somnul de dupa-amiaza, in cazul unei persoane adulte duce la probleme de digestie, obezitate si, chiar la diabet zaharat.
Somnul de dupa-amiaza creste riscul de diabet
In urma unui studiu realizat anul trecut de Spitalul Guangzhou din China si de Universitatea din Birmingham, pe un esantion de 16.480 de persoane s–a demonstrat faptul ca cei care obisnuiesc sa doarma in timpul dupa-amiezii prezinta cu pana la 26% mai multe sanse sa se imbolnaveasca de diabet. In timpul somnului de dupa-amiaza corpul nu mai produce insulina, iar in momentul trezirii intervin diferite procese si mecanisme care impiedica insulina sa isi faca efectul.

Nu acelasi lucru se intampla si noaptea. Pentru o buna functionare a organismului este obligatoriu sa dormim 6-8 ore pe noapte, cuprinzand neaparat macar o parte a intervalului 22:00- 02:00!
Apneea de somn si diabetul
Un alt studiu realizat la Universitatea de Stiinta Texas a demonstrat faptul ca persoanele cu diabet zaharat pot face apnee de somn si invers. Dar, ce este apnea de somn? Apneea de somn reprezinta conditia in care somnul este afectat din cauza tulburarilor de respiratie. Simptomele cele mai frecvente sunt: sforait puternic, trezirea cu senzatia de sufocare, cu gura uscata si starea permanenta de oboseala din timpul zilei. De aici apare si problema somnului neodihnitor sau starea scazuta de concentrare.

Legatura dintre diabetul zaharat si apneea de somn este rezistenta tesuturilor la insulina. Astfel, apneea de somn poate duce la diabet, iar diabetul la apnee de somn. Tratamentul uneia din cele doua conditii, o imbunatateste si pe cealalta.
Alte legaturi intre starile fizice sau psihice si diabet…
Diabetul poate fi provocat de depresie
Un studiu recent realizat in SUA de catre The American Diabetes Association atesta faptul ca oamenii care prezinta simptomele depresiei au cu 60 % mai multe sanse sa se imbolnaveasca de diabetul de tip 2. Cu cat apar mai multe episoade de depresie cu atat mai ridicat este si riscul dezvoltarii acestei boli. Asadar, in cazul diabeticilor, mai mult decat in mod obisnuit, este recomandat consultul unui psiholog.
Diabetul poate provoca caderea parului
Diabetul este o afectiune in care glucoza nu mai poate fi folosita in conditii optime de catre tesuturi. Daca suntem diabetici glucoza nu mai poate fi absorbita de celulele organismului si incepe sa se colecteze in sange. Cantitatea mare de zahar in sange duce la formarea unor depuneri de gasime pe vene si artere ce au drept consecinta o circulatie saraca.

Cum crestera parului este strans legata de fluxul sanguin apare inevitabil fenomenul de cadere a parului sau, in unele cazuri, iritatii si infectii ale pielii scalpului. Astfel, in cazul diabeticilor dermatologii recomanda o mai mare atentie pentru ingrijirea parului si a scalpului: folosirea unor sampoane dermatocosmetice pentru regenerarea parului si anti-matreata, spalatul de maxim doua ori pe saptamana, utilizarea unor masti hranitoare si hidratante si, bineinteles, consultul de cel putin trei ori pe an al medicului specialist.

Sursa: Avantaje

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *