CSI / RusiaRăzboiUcraina

Dacă Putin ar ataca din nou Kievul, 64% dintre respondenți l-ar susține. 58% cred că războiul merge bine – Sondaj

Un nou sondaj de opinie în Rusia, realizat înainte de revolta grupului Wagner, arată un număr aproape egal de ruși care doresc să continue războiul sau să înceapă negocieri de pace. 73% dintre respondenți cred că Rusia se îndreaptă acum în direcția bună.

Institutul sociologic Russian Field a realizat o sondare telefonică a opiniei publice ruse, cu privire la invazia din Ucraina. Trebuie remarcat faptul că astfel de sondaje se confruntă cu o rată ridicată de refuzuri de participare, fapt deloc surprinzător având în vedere riscurile de a exprima opinii în Rusia.

Principalele concluzii ale sondajului, care a fost realizat în perioada 16-19 iunie 2023:

🔺 45% dintre respondenți susțin continuarea războiului, în timp ce 44% ar dori să vadă negocieri de pace.

🔺 Dacă Putin ar decide să atace din nou Kievul, 64% l-ar susține, 23% nu.

🔺 Numărul respondenților care susțin negocierile de pace ar crește la 53% dacă ar fi necesară o nouă mobilizare pentru continuarea războiului. 35% ar susține în continuare războiul chiar dacă ar exista o altă mobilizare.

🔺 72% l-ar sprijini pe Putin să semneze mâine un acord de pace. Cu toate acestea, 20% ar dori ca războiul să continue.

🔺 58% dintre respondenți cred că războiul merge bine, doar 21% cred că merge prost. Această cifră abia s-a schimbat din aprilie 2022, în ciuda tuturor eșecurilor suferite de Rusia între timp.

🔺 Doar 12% susțin o retragere a Rusiei din Ucraina. 39% vor să vadă o nouă ofensivă, alți 30% preferând ca Rusia să rămână pe actualele în Ucraina.

🔺 73% dintre respondenți cred că Rusia se îndreaptă acum în direcția bună.

🔺 69% cred că războiul întărește autoritatea Rusiei în lume. Această cifră crește la 82% în rândul telespectatorilor televiziunii de stat. Doar 21% nu sunt de acord.

🔺 62% nu se simt în pericol, personal, din cauza războiului; femeile (43%) sunt mai predispuse să se simtă în pericol decât bărbații (26%)

🔺 Există o neîncredere larg răspândită în ceea ce privește relatările presei de stat despre război. 46% au încredere, dar 45% nu.

🔺 55% spun că nu s-au săturat de știri despre război, dar 40% spun că ar prefera să nu le mai audă.

🔺 81% au auzit despre distrugerea barajului Kakhovka. 44% dau vina pe Ucraina, iar alții dau vina pe Statele Unite (10%), Rusia (6%) sau Europa (3%). Persoanele în vârstă și cei care își obțin în mod obișnuit informațiile de la televiziunea de stat sunt mai susceptibile să dea vina pe Ucraina.

🔺 35% spun că ar dori să dea ceasul înapoi și Rusia să nu meargă la război, dar 49% spun că se opun unei astfel de „anulări”. Bărbații (57%) și respondenții cu vârsta de 45 de ani și mai mult (56-58%) sunt mai predispuși să se opună anulării războiului.

🔺 Tinerii cu vârsta cuprinsă între 18-29 de ani (53%) reprezintă singurul segment demografic care afirmă majoritar că războiul nu ar fi trebuit purtat.

🔺 Există o strânsă corelație între venituri, vârstă și sprijinul pentru război: cu cât un respondent este mai bogat sau mai în vârstă, cu atât este mai probabil ca el să fie pro-război și să creadă informațiile furnizate despre invazie de presa de stat.

🔺 Majoritatea respondenților își obțin informațiile de la televiziune (36%), site-uri de internet (18%) sau canale Telegram (18%). Cei care citesc canalele Telegram sunt cel mai predispuși să susțină continuarea războiului, reflectând probabil influența bloggerilor de război din Rusia.

Sursa: Ziare.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

  1. Ce arata acest sondaj ? Ca, dupa ce se va termina razboiul, rusii isi vor merita soarta. Asta intrucat vor avea mari lipsuri materiale cauzate de sanctiuni. Si atunci rusii nu vor avea cui si de ce sa se planga, doar l-au sustinut pe Putin si politica lui.

    1. Ca rusii il sustin pe Putin, e una. Sunt, totusi, rusi. Dar ce ne facem cu gagauzii? Si, mai rau, ce ne facem cu moldo-romanii care il sustin?

      1. Le dăm de pomană “di tăti” sî aibî șî ei pobedistanul lor… Om scăpa de râia numită Psd-Pnl și vom analiza dacă mai se impune să cheltuim bani aiurea în pobedistanul molotoivănesc…
        Și poate niște foști “decideți” de teapa lui Ciucă -Ciolacu își vor lua șuturile în cur binemeritate…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *