Actualitate

Sondaj paneuropean: 50% dintre spaniolii chestionați susțin încheierea rapidă a războiului din Ucraina, chiar dacă Kievul trebuie să cedeze teritorii Moscovei

Cincizeci la sută dintre spaniolii chestionați cred că războiul din Ucraina ar trebui să se încheie cât mai curând posibil, chiar dacă acest lucru înseamnă că ucrainenii ar trebui să cedeze teritorii Rusiei și să facă concesii Moscovei, arată un nou sondaj paneuropean.

Studiul a fost realizat de rețeaua europeană de sondaje de opinie Euroskopia în nouă țări UE (Portugalia, Austria, Țările de Jos, Polonia, Spania, Franța, Germania, Italia și Grecia), relatează Euractiv.

Sondajul Euroskopia a relevat că între europeni apar diferențe importante în ceea ce privește gestionarea războiului din Ucraina.

În toate țările UE chestionate, 48% sunt în favoarea unei încheieri rapide a conflictului, chiar dacă Ucraina trebuie să cedeze o parte din teritoriul său Rusiei, în timp ce 32%, aproape unul din trei europeni, declară că sunt împotriva acestui lucru.

Austriecii, în proporție de 64%, au răspuns pentru încheierea rapidă a conflictului. Germania, cu 60% se declară în favoarea acestei variante. Sunt statele membre cu cel mai mare sprijin pentru această opțiune, care este susținută și de Grecia (54%), Italia (50%) și Spania (50%).

În Olanda, doar 27% susțin ideea, în Polonia 28% și în Portugalia 41%.

Pe de altă parte, există un consens mai mare cu privire la transportul de arme către Ucraina, care are sprijinul a 56% dintre acei cetățeni UE solicitați și a 61% dintre spanioli.

În Spania, studiul a fost realizat de Sigma Dos la sfârșitul lunii decembrie, pe baza interviurilor cu 1.000 de persoane.

Studiul a relevat că alegătorii partidelor de coaliție de guvernământ de stânga sunt cei mai în favoarea încheierii timpurii a conflictului, chiar dacă aceasta înseamnă concesii teritoriale ale Ucrainei către Rusia.

Atât 61% dintre alegătorii de stânga Unidas-Podemos (GUE/NGL), cât și 55% dintre alegătorii de centru-stânga PSOE (S&D) pun pacea înaintea unei victorii complete pentru Ucraina, cu ajutorul aliaților occidentali.

Aproximativ 46% dintre alegătorii de centru-dreapta Partido Popular PP (PPE) sunt de acord, la fel ca 45% dintre alegătorii de extremă dreapta Vox (ECR) și 44% dintre alegătorii de centru-liberal Ciudadanos (Cetățeni, Cs/Renovar Europa).

Cu toate acestea, 38% dintre alegătorii PP nu sunt de acord, la fel ca 36% dintre alegătorii Vox și 41% dintre alegătorii Cs.

În ceea ce privește sprijinul militar al Madridului pentru ucraineni, 61% dintre spanioli sunt pentru, o chestiune care dezbină semnificativ alegătorii din diferitele tabere politice.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

  1. Cei care se dau cu parerea ca ucrainenii sa cedeze din teritoriul lor national sunt niste rahati cu ochi si nimic mai mult, daca e adevarat ceea ce zgarieti voi pe aici cu unghiile: sa le dea alde MUCEA rașiștilor ca sa ii impace si sa-i sature cu pamant,din teritoriul lor

  2. Spaniolii, care de nu stiu cati ani se opun cu vehementa autonomiei Cataloniei? In 2017 Catalonia s-a declarat independenta, in aceeasi zi parlamentul a fost scos din functie de guvernul de la Madrid… Clar, pe pielea altuia e usor sa te dai pacifist.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *