(Spălare de bani sau răzbunare) De ce comuna Lipnic s-a divizat în două tabere
Ei susțin că banii ar fi fost spălați de către primăria din localitate în frunte cu primarul Valentina Lupulciuc. Primarul însă spune că localnicii doresc să-i denigreze imaginea pentru că ea este într-un conflict mai vechi cu unul dintre săteni.
„De șapte ani noi tot umblăm dintr-o instanță în alta și primim refuz de începere a unei urmăriri penale. Asta pentru că toți procurorii se conduc după primul raport efectuat și emit ordonanțele de refuz din birou, fără a ieși în teritoriu. Nimeni nu ne întreabă nimic, dar prezintă asemenea decizii importante”, spune Mihai Palamarciuc, membru al grupului de inițiativă, fost jurist și locuitor din comuna Lipnic.
Oamenii au fost trași pe sfoară…
Iurie Furtună a aflat despre faptul că trebuia să primească subsidii pentru prelucrarea pământului de la consăteni. „În 2004 trebuia să primesc 600 de lei, însă n-am primit nimic. Atunci eram în străinătate și nu puteam în niciun fel să-mi pun semnătura, la fel și copilul meu, pentru că era mic. Ulterior am aflat că semnătura mea figura în acte și cineva a primit banii. Acum vreau să aflu cine a primit banii mei”, menționează bărbatul.
„Eu cunosc că persoane din grupul de inițiativă și primarul sunt într-un conflict de mai mult timp. Asta pe motiv că diferă opțiunile politice. Cât ține de subvenții, eu aveam 50 de ari și n-am primit nici un leu pentru că dădeam pământul în arendă. Ulterior, în genere, l-am vândut și nu mai știu nimic din ceea ce s-a întâmplat atunci”, relatează Viorel Groapă, care a locuit anterior în Lipnic.
Galina Lâsaia care este originară din comuna Lipnic a declarat că a semnat actele ca să primească suma de 15 lei. „Ulterior am aflat că trebuia să primesc 115 lei. Cineva a pus în buzunar o sută de lei, care îmi aparțineau mie și asta mă deranjează cel mai mult. Vreau să știu cine mi-a furat banii”, se revoltă femeia.
„Atunci mi s-a dat motorină și trebuia să mai primesc 20-30 de lei, însă am decis să-l donez primăriei ca să poată cumpăra foi de ardezie pentru a acoperi Casa de cultură. Știu că în 2004 oamenilor li s-a propus să primească banii sau, care vrea, să-i doneze”, punctează Alexandru Crivoi, locuitor într-un sat din comuna Lipnic.
Cine a pus semnătura în locul persoanelor decedate?
Pe lista persoanelor care urmau să primească subsidii pentru prelucrarea pământului figurau și numele unor persoane care decedaseră de câțiva ani. Ulterior s-a descoperit că în acte, în dreptul numelui acestora au apărut semnături care confirmă că au primit banii.
Victor Televca, liderul grupului de inițiativă, a declarat: „Noi am sesizat instituțiile responsabile că multe semnături au fost contrafăcute și am solicitat expertiza grafologică, însa până în ziua de azi nimeni nu a realizat-o. Am atras atenția asupra faptului că figurează și semnături ale persoanelor decedate, însă nici de aceasta nu s-a ținut cont”.
Tudor Cernei, consilier la primăria din localitate, figurează în ordonanțele emise de instituțiile abilitate că a primit banii destinați pentru prelucrarea pământului familiei Gardașevici, unde ambii soți și feciorul erau decedați. În ordonanță se mai menționează că Cernei prelucrează acest pământ și că s-a semnat pentru a primi banii.
Primarul Valentina Lupulciuc spune: „Pentru familia Gardașevici banii i-a primit Tudor Cernei și tot el a semnat. El are grijă de acel pământ după ce soții au decedat”.
„Nu am primit nici un leu și nici nu prelucrez acest pământ. În genere, pământul nu este îngrijit de mult timp. Nimeni de la Procuratura Anticorupție n-a vorbit cu mine. Nu știu cum numele meu a ajuns în ordonanța emisă”, subliniază Tudor Cernei.
„Recunosc că unele încălcări au avut loc și anume că le-am oferit posibilitatea copiilor să ia banii în locul părinților și invers. Pe motiv că unii erau plecați peste hotare sau decedaseră. Dar eu nu am avut nevoie de acești bani, mai ales că 14 mii de lei nu sunt bani mari”, menționează primarul comunei Lipnic.
Persoanele intervievate pe hârtie, în realitate nu știu nimic
„Multe dintre persoanele menționate n-au fost intervievate. Eu nu înțeleg pe ce s-au bazat cei care au investigat cazul. Chiar după ce au trecut șapte ani, nu am vorbit cu niciun inspector despre acest caz, deși eu sunt cel care am sesizat instituțiile responsabile”, relatează Victor Televca.
La rândul său, primarul Valentina Lupulciuc spune: „De la corupție au fost inspectori, iar oamenii vizați au scris lămurire. S-au colectat atâtea documente încât nici atunci când este omorât un om nu cred că se strâng mai multe”.
Eugen Balan, procuror la Procuratura Anticorupție spune că „în cadrul mai multor investigații au fost audiate mai multe persoane care figurează pe listă precum că n-ar fi primit banii. În timpul cercetării cazului s-a adeverit că unii au cedat banii pentru reparația acoperișului Casei de cultură, iar alții s-au semnat și au primit banii. Astfel eu am considerat că nu sunt suficiente probe pentru începerea unei urmăriri penale”, a subliniat procurorul.
„Eu sunt absolut sigur că nu m-am semnat nicăieri și n-am primit nici un bănuț. Am înțeles că pe lista respectivă este și semnătura mea, dar vă asigur că n-am iscălit niciodată nimic și nimeni din apropiații mei nu a putut s-o facă”, punctează Valentin Rusu, locuitor într-un sat din comuna Lipnic.
„Cineva trebuie să ia o decizie și asta am făcut-o eu”
Avocata Natalia Pruteanu, care s-a ocupat de acest caz după ce grupul de inițiativă a apelat la judecătorul de instrucție menționează: „Acești oameni din anul 2005 au trimis mai multe sesizări la diferite departamente însă nicăieri n-a fost posibilă începerea unei urmăriri penale. Din câte eu cunosc, 57 de persoane n-au fost audiate pe marginea acestui caz. Atunci când materialele au fost analizate la Chișinău era foarte important ca toți pătimiții să se prezinte, însă din diferite considerente mulți n-au venit, respectiv de suma pagubelor a depins calificarea acțiunii și atunci s-a decis că nu există temei pentru începerea urmăririi penale. Din practică cunosc că dacă acest caz va fi analizat a doua oară mult va conta comportamentul părților”, punctează avocata.
Eugen Balan spune că cineva trebuie să-și asume responsabilitatea de a lua o decizie pe marginea acestui caz și el a făcut-o chiar dacă sunt unele neclarități. În ultima ordonanță emisă de Balan pe 23 august curent se menționează că decizia de a refuza începerea urmăririi penale pe marginea acestui caz s-a axat pe următoarele motivații: nu au fost administrate probe care ar prezenta că în acțiunile factorilor de decizie ai Primăriei comunei Lipnic sunt prezente elemente constitutive ale infracțiunii prevăzute. La fel nu sunt probe care ar confirma delapidarea mijloacelor bănești acordate în calitate de subsidii.
În următoarele zile, grupul de inițiativă în frunte cu Victor Televca, urmează să aibă o audiență la Procuratura Anticorupție unde vor încerca să prezinte dovezi în legătură cu acest caz.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!