Actualitate

Spania și Franța se îndreaptă spre Marea Neagră: Madridul trimite nave de război, iar Parisul va desfăşura nave şi avioane în apropiere de România

O navă detectoare de mine maritime este deja pe drum, iar o fregată va ajunge în trei sau patru zile, a spus Robles reporterilor. Guvernul de la Madrid are în vedere, de asemenea, trimiterea de avioane de luptă în Bulgaria, a spus ea.

“Rusia nu poate spune nici unei ţări ce să facă, aşa că NATO va proteja şi apăra suveranitatea oricărei ţări care poate, sau vrea să se alăture NATO”, a mai spus Robles. Spania preferă un “răspuns exclusiv diplomatic” pentru rezolvarea conflictului, a adăugat ea.

Contribuţia Spaniei la desfăşurarea militară a NATO în Europa de Est vine după ce ministrul de externe Jose Manuel Albares şi secretarul de stat american Antony Blinken au discutat marţi, în cadrul unei întâlniri la Washington, despre un răspuns coordonat la ameninţarea Rusiei faţă de Ucraina.

Nu este pentru prima dată când Madridul se implică militar în regiune sub egida NATO. Un detaşament al Forţelor Aeriene Spaniole, format din aproximativ 130 de militari şi având în dotare şase aeronave Eurofighter Typhoon a executat la Marea Neagră şi în România misiuni de Poliţie Aeriană Întărită sub comandă NATO, în lunile februarie şi martie 2021.

În ce priveşte Parisul, pentru început, portavionul cu propulsie nucleară al Franţei, Charles de Gaulle, va pleca în Marea Mediterană în februarie pentru a participa la lupta împotriva grupării Stat Islamic în Siria şi Irak, a anunţat ministrul apărării, Florence Parly.

În plus, “unele mijloace maritime şi aeriene vor fi desfăşurate în Marea Neagră şi în special în România, fără îndoială o fregată, pentru a participa la un exerciţiu la începutul lui aprilie. Iar avioanele vor executa zboruri deasupra Mării Negre”, a adăugat amiralul francez Gilles Boidevezi, comandant al zonei maritime Mediterana, informează Agerpres.

De altfel, fregata multirol Auvergne tocmai a petrecut trei săptămâni în Marea Neagră, inclusiv în portul Constanţa, în contextul în care criza se agravează între Occident şi Rusia, acuzată că pregăteşte o operaţiune militară în Ucraina. Implicarea militară franceză în România şi la Marea Neagră prinde contur.

Cu o zi înainte, preşedintele Emanuel Macron a anunţat disponibilitatea Franţei de a participa cu o prezenţă militară avansată a NATO în România,

“Am continuat desfăşurarea de forţe în favoarea securităţii partenerilor noştri europeni, în cadrul misiunilor NATO şi misiunilor prezenţei înaintate avansate în ţările baltice prietene şi vom continua să facem acest lucru pe viitor, aşa cum ne-am arătat şi disponibilitatea de a merge mai departe şi, în cadrul NATO, de a ne angaja în noi misiuni pentru a ne asuma toate responsabilităţile în misiunile de tip prezenţă înaintată avansată, în special în România, dacă aceste vor fi decise”, a declarat Macron, în cadrul unui discurs pe care l-a susţinut într-o vizită la forţele armate în tabăra Oberhoffen, în Haguenau, Bas-Rhin.

Liderul francez a vizitat această locaţie militară după discursul pe care l-a susţinut în plenul Parlamentului European de la Strasbourg.

Conform afirmaţiilor acestuia, explicate şi de ministrul apărării Florence Parly, care a spus că Franţa este pregătită să meargă cu misiuni în România, în funcţie de deciziile luate în mod colectiv în cadrul NATO.

Acest anunţ înseamnă că Franţa ar putea fi naţiunea-lider a unui batalion NATO în România, un tip de grup de luptă pe care Alianţa le-a instalat doar în Polonia şi ţările baltice. Însă, pentru o astfel de desfăşurare militară sub umbrelă aliată este necesară o decizie oficială la nivelul Alianţei Nord-Atlantice.

Terenul pentru o astfel de decizie ar putea fi netezit la reuniunea miniştrilor apărării aliaţi din luna februarie şi adoptată oficial la summitul NATO de la Madrid din luna iunie.

Rusia continuă acumulările sale de trupe la graniţa cu Ucraina şi în regiunea Mării Negre, deşi afirmă că nu plănuieşte să atace Ucraina, în timp ce SUA, aliaţii din NATO şi Uniunea Europeană fac apel la detensionarea situaţiei şi avertizează că vor impune Rusiei consecinţe masive şi costuri economice severe dacă va interveni militar în Ucraina.

Sursa: tvrmoldova

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *