Eveniment

Spune „DA” programelor software licenţiate

Pe durata trainingului, colaboratorii de poliţie au însuşit metodele avansate de identificare a programelor software contrafăcute şi nelicenţiate, propuse spre vânzare şi vândute în reţeaua de comerţ cu amănuntul şi în magazinele de computere, precum şi a celor folosite în companii de către utilizatori. Au avut loc câteva discuţii vizând problemele de licenţiere a produselor Microsoft, metodele şi procedeele de identificare a programelor software nelicenţiate, metodele procesuale de constatare a companiilor care utilizează programe software nelicenţiate, precum şi colaborarea dintre MAI, AGEPI, BSA şi deţinătorii de drept de autor la etapa iniţială de cercetare şi prezentare a informaţiei tehnice în dosarele de încălcare a drepturilor de autor şi privind expertizele de identificare a produselor.

„În cercetările recente ale IDC, cum este „Lumea periculoasă a programelor software contrafăcute şi piratate”, a fost prezentat clar pericolul programelor software piratate, deoarece acestea subminează securitatea utilizatorilor, prin introducerea programelor de spionaj extrem de dăunătoare. Una dintre concluziile principale ale acestor investigaţii este faptul că 78% de programe software piratate, încărcate de pe internet, includ în sine unele tipuri de softuri de spionaj. Astfel, considerăm că este de datoria noastră să curăţim canalele de propagare a programelor software pentru protecţia consumatorilor, care sunt victime involuntare ale pirateriei computerizate. Mai mult ca atât, utilizarea programelor software licenţiate reduce riscurile, desfăşoară şi menţine o activitate eficientă care influenţează rezultatul final financiar al fiecărei companii”, spune Daniel Martin, reprezentantul BSA în Moldova/ Business Software Alliance în Moldova. „Programele software licenţiate nu sunt doar o prerogativă corectă şi necesară pentru utilizatori şi companii, dar şi un propulsor al creşterii economiei naţionale.

Guvernul, organele de drept şi întreprinderile în Moldova trebuie să profite de orice posibilitate pentru a obţine potenţiale beneficii prin reducerea pirateriei şi promovarea programelor software licenţiate. Evident că aceste traininguri măresc numărul de procedee cu ajutorul cărora organele de drept sunt capabile să protejeze proprietatea intelectuală în ţară”.

În conformitate cu legea Republicii Moldova privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Codul contravenţional al Republicii Moldova şi Codul penal al Republicii Moldova, deţinătorii de drept de autor pot aplica măsuri juridice accesibile pentru protecţia drepturilor proprii. Pe lângă repararea prejudiciului victimei, infractorii pot fi traşi la răspundere penală, iar sancţiunile variază de la amenzi şi muncă în folosul comunităţii până la privare de libertate.

BSA | Business Software Alliance (www.bsa.org) este reprezentantul mondial principal al industriei de programe software. Aceasta, în colaborare cu companii mondiale, care investesc miliarde de dolari SUA anual pentru crearea soluţiilor software, stimulează economia şi optimizează viaţa contemporană. Prin colaborare cu guvernele, realizarea drepturilor de proprietate intelectuală şi prin iniţiative instructive, BSA lărgeşte orizonturi şi construieşte încredere în noile tehnologii, avansându-le în permanenţă.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *