Sănătate

Starea de bine

Mâncarea, aleasă cum trebuie, poate fi într-adevăr o bună sursă de confort și plăcere alături de alte moduri de a-ți căpăta buna dispoziție, cum sunt: vizionarea unui film, lectura unei cărți bune, ascultarea muzicii preferate, plimbările în aer liber, o excursie etc. 

Experții în nutriție susțin că o mare influență asupra stării de bine o au:

carbohidrații integrali declanșează eliberarea unei substanțe chimice în creier, numită serotonină. Serotonina, care se găsește în orezul brun, în paste și pâine, îmbunătățește starea de bine, te face să te simți relaxată și îți dă încredere în tine;


* vitaminele din grupa B se găsesc în cerealele integrale, pește, humus, extract de drojdie, nuci etc. și au un efect benefic asupra stării de bine. Femeile cu nivel scăzut de vitamine B, în special B1 (tiamină), sunt mult mai predispuse la stări de anxietate, de tristețe, de pierdere a încrederii în sine; 

* acidul folic previne cancerul cervical și cancerul de col uterin. Se găsește în cereale, în legume (spanacul, gulia, ștevia, salata, broccoli, fasolea și mazărea) și fructe, însă este distrus rapid prin fierbere, frigere sau coacere, de aceea trebuie să le consumi nepreparate termic sau să îți iei necesarul de acid folic din suplimente sintetice. Organismul absoarbe cu mai multă ușurință acidul folic sintetic, decât pe cel natural.

Alimente ce trebuie evitate:

* cărnurile procesate, fiindcă sunt ambalate cu nitrați ce cauzează dureri de cap, variații de tensiune;
* fast food-ul conține grăsimi saturate care produc somnolența fiind greu de digerat și astfel te fac să te simți sleită de puteri, fără chef de nimic;
* cafeaua conține cofeină care, deși pe unele dintre noi ne menține în formă, unora le provoacă stări de anxietate, stări depresive sau chiar stări nervoase.

Lista alimentelor ce îmbunătățesc starea de bine

Ciocolata, care ar fi indicat să fie neagră (70% cacao), conține magneziu și cafeină care dau energie, feniletilamină, triptofan, flavonoizi și teobromină (toate sunt responsabile pentru dependența de ciocolată) care îți dau încredere în tine și induc o stare de bine.
Două pătrățele de ciocolată pe zi nu fac rău nimănui, așa că ronțăi-o după-amiază când simți că ai nevoie de un stimulent dulce (consumată astfel, reduce și riscul de afecțiuni cardiace, pentru că are în conținut mai mulți antioxidanți decât ceaiul verde, vinul roșu sau afinele). 

Bananele conțin un alcaloid care acționează asupra creierului pentru a îmbunătăți starea de spirit și încrederea în sine și vitamina B6 care stimulează producerea serotoninei (cunoscută și ca hormonul fericirii), deci… bananele sunt ideale pentru înlăturarea indispoziției și iritabilității.

Usturoiul poate induce sentimentul de bunăstare și combate anxietatea și iritarea. Ca să combați mirosul lăsat de usturoi, mestecă frunze de pătrunjel.

Ghimbirul este unul dintre cele mai vechi condimente folosite în medicină: crește circulația sangvină și încrederea în sine. Un condiment foarte bun și pentru Ziua Îndrăgostiților! 🙂

Pătrunjelul conține mai multă vitamina C decât citricele și este bogat și în beta-caroten, vitamina B12, elemente care cresc imunitatea în fața infecțiilor virale sau bacteriene. 

Oul este bogat în fier, dar și în zinc, un mineral ce răspunde de buna stare a sistemului imunitar. Este excelent și împotriva căderii părului și ruperii/exfolierii unghiilor – un motiv de stres pentru multe dintre noi. Totodată, gălbenușul de ou conține și colină, o substanță care îmbunătățește starea de bine și previne instalarea stării de încordare, dar și vitaminele A și D, acid folic și calciu.

Roșiile conțin licopen, un antioxidant foarte puternic, care funcționează ca protector pentru inimă și stimulent pentru sistemul imunitar.

Cartofii conțin vitamina D esențială pentru oase, vitamina E bună pentru întărirea sistemului imunitar, însă și vitamina B3, care menține buna dispoziție.

Peștele conține cantități mari de acizi grași Omega-3, care îmbunătățesc starea emoțională prin mărirea zonelor cerebrale care afectează starea de bine. 
Anumite tipuri de pește (somnul, codul, crabii, plătica, somonul sălbatic, păstrăvul și heringul) conțin vitaminele D și B12, cunoscute pentru efectele pozitive asupra psihicului și inducerii unei stări de bine.

Nucile și semințele de floarea-soarelui crude sunt bogate în acid folic și magneziu care înlătură dispoziția proastă, iar nucile mai conțin și acizi grași, Omega-3 și uridină – remedii antidepresive, atenuează stresul, anxietatea, oboseala.

Tu ce mănânci atunci când te simți tristă, obosită sau slăbită? 


TIMPUL (Suplimentul Femeia)


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *