Media

STATISTICI REALE (III) Ce se întâmplă în Rusia? Doar 1% din apa potabilă consumată de cetăţenii ruşi corespunde normelor mondiale ale calităţii

Deşi mulţi oameni continuă să admire puterea acestei ţări, iar televiziunile oficiale de la Moscova prezintă succesele guvernării de la Kremlin, datele statistice arată o altă imagine, mai puţin cunoscută, a Rusiei.

Piaţa rusă e invadată de produse contrafăcute

Un simplu locuitor al Rusiei consumă în fiecare an 18 litri de alcool. Potrivit experţilor ONU, populaţia unei ţări începe să degradeze dacă anual se consumă opt litri de alcool pe cap de locuitor.

În Rusia poţi cumpăra un pachet de ţigări cu 30 de cenţi, iar o sticlă de apă potabilă costă mai mult decât o sticlă de bere. Doar 1% din apa potabilă consumată de cetăţenii ruşi corespunde normelor mondiale ale calităţii.

Produsele cel mai des contrafăcute sunt CD-urile, hainele, încălţămintea, băuturile spirtoase, medicamentele şi piesele auto. În funcţie de ramura industrială, volumul producţiei contrafăcute de pe piaţă constituie 30-90%.

Operatorii de telefonie mobilă din FR câştigă în fiecare secundă 280 de dolari din SMS-uri.

Mediu periculos pentru afaceri

În clasamentul Doing buisness al Băncii Mondiale care apreciază condiţiile de administrare a unei afaceri, Rusia s-a plasat pe locul 123 din 183. În clasamentul percepţiei corupţiei, statul ocupă locul 154, fiind aproape de Tadjikistan, Papua Noua Guinee, Congo şi Cambogia.

78,7% din cetăţenii ruşi consideră că este inacceptabilă orice colaborare cu organele de drept.

Federaţia Rusă a intrat în top-10 al celor mai periculoase state pentru investiţii. Potrivit Political Risk Atlas 2011, Rusia face parte din grupul statelor cu riscuri politice „extrem de mari” şi cu cel mai instabil mediu de afaceri. Primele locuri în acest grup sunt ocupate de Somalia, Congo, Sudan, Pakistan şi Coreea de Nord.

Anul trecut în aeroporturile ruseşti au fost depistate peste 50 tone de substanţe explozibile. În 2009 au fost comise 1030 de atentate teroriste, în 2010 – 712, iar în 2011, doar în Caucazul de Nord – 350.

Capitala culturală a Rusiei, Sankt Petersburg, a ocupat locul 70 din 83 în clasamentul nivelului de criminalitate.

În prezent, în Sankt Petersburg există 105 mii de apartamente comunale în care locuiesc circa 669 de mii de oameni sau a noua parte din populaţia oraşului.

În ultimii 20 de ani, în Rusia au fost închise circa 19 mii de şcoli medii generale.

Traducere de I.M.

(Va urma)

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *