Politică

Steaua roşie va îngropa partidul lui Dodon

Parlamentul R. Moldova a condamnat recent regimul comunist sovietic şi a scos în afara legii folosirea simbolurilor regimului totalitar comunist, bolşevic, stalinist sau leninist în scopuri politice. Igor Dodon, unul dintre deputaţii aleşi pe listele PCRM, s-a pronunţat împotriva legii votate de AIE şi i-a acuzat pe „unioniştii liberali ai lui Mihai Ghimpu” de comportament nedemocratic. Deşi societatea a dezbătut intens viitorul politic sau arhitectural al secerii şi ciocanului, regimul totalitar comunist a mai lăsat câteva simboluri importante care ar putea cădea sub incidenţa legii votate de Parlament.

Va fi obligat PSRM-ul lui Dodon să-şi schimbe sigla?

Steaua roşie îşi are originea în războiul civil rus de la sfârşitul Primului Război Mondial, creatorul ei fiind necunoscut. Trupele ruseşti, când s-au retras din fronturile din Austria şi Germania, au ajuns în toamna anului 1917 şi s-au amestecat cu trupele locale din garnizoana din Moscova. Pentru a se distinge, soldaţilor din garnizoana Moscova li s-au oferit stele de tinichea pentru a fi purtate pe şepcile lor militare. Atunci când aceste trupe s-au alăturat Armatei Roşii şi bolşevicilor, ei şi-au pictat stelele în roşu, culoarea comunismului, astfel născându-se steaua roşie.

  
Insigna "Armata roșie", Sigla Armatei roșii muncitorești-țărănești, Steluță de octombrel din URSS

După ce a fost adoptată ca emblemă a tinerei URSS formate, steaua roşie a devenit simbolul comunismului, fiind adoptată şi pe steagurile altor state din lagărul socialist.

Simbol al Armatei Roşii

Armata Roşie a fost termenul folosit pentru forţele armate ale Uniunii Sovietice între 1918 şi 1946. Denumirea datează din perioada războiului civil rus, când această armată era adversara Armatei Albe. Numele complet era Armata Roşie a Muncitorilor şi Ţăranilor. Din 1946 armata URSS primeşte oficial numele de Armata Sovietică; totuşi, în vorbirea informală, continuă să fie adesea denumită „Armata Roşie”.

Stema Transnistriei este ilegală?

Stema autoproclamatei Transnistrii este o versiune modificată a stemei fostei RSS Moldoveneşti, care a fost înlocuită de către guvernul recunoscut al Republicii Moldova după destrămarea Uniunii Sovietice în anul 1991. Stema Republicii Moldoveneşti Nistrene conţine simbolurile URSS: în partea centrală se află secera şi ciocanul (care simbolizează unitatea muncitorilor şi ţăranilor), situate deasupra razelor unui soare care răsare din apa unui fluviu (Nistrul), iar în partea de sus a stemei, între extremităţile convergente ale celor două spice, se află o stea pentagonală de culoare roşie.

  
Stema pmr   Stema Republicii Socialiste România   Stema URSS

Simboluri comuniste interzise în România

„A nega crimele comunismului este la fel de inacceptabil cu a le nega pe cele ale fascismului. La fel cum este intolerabilă evocarea apologetică a crimelor contra umanităţii comise de regimul Antonescu, este de neacceptat proliferarea de busturi şi alte forme comemorative în raport cu activiştii comunişti", se spune în raport, care recomandă „interzicerea afişării în public a simbolurilor şi însemnelor comuniste (steaua roşie, drapelul roşu cu secera şi ciocanul, stema RPR, respectiv RSR) şi eliminarea tuturor numelor de foşti comunişti pentru nume publice (străzi, localităţi, instituţii etc.)” (fragmente din Raportul Tismăneanu).


Pentagonul din centru are pe fiecare latură câte un triunghi isoscel, numărul 5 ieşind în evidenţă. Acesta s-a interpretat în istorie fie ca cele 5 degete ale muncitorului, fie ca cele 5 continente (pretenţiile expansioniste ale comunismului). Din alt punct de vedere, pentagrama roşie înconjurată de un cerc este un simbol bine cunoscut al satanismului.

Departamentul politic

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *