Ştiri pe scurt din Economie mondiala
Grecia ar putea implementa noi măsuri de austeritate
Guvernul elen ar putea implementa noi măsuri de austeritate pentru a atinge obiectivele privind deficitul bugetar din 2011, apreciază comisarul european pentru Afaceri Economice, Olli Rehn, citat de AFP, conform Mediafax. Biroul de statistică al Uniunii Europene (UE), Eurostat, a descoperit cu ocazia unei misiuni în Grecia, în septembrie, mai multe "entităţi" elene care ar trebui reclasificate ca organisme publice, ceea ce va duce la creşterea datoriei şi deficitului bugetar din perioada 2006-2009, a afirmat Rehn, după o reuniune a miniştrilor de Finanţe din zona euro (Eurogroup), organizată la Luxemburg.
Parlamentul ungar a aprobat noi impozite pentru companii
Parlamentul ungar a aprobat introducerea unor impozite suplimentare, "de criză", vizând companiile de comunicaţii, de energie şi retailerii, cu ajutorul cărora Guvernul speră să-şi poată onora angajamentele privind deficitul bugetar, transmite AFP, citat de Mediafax.
Guvernul estimează că prin aceste impozite va strânge 582 de milioane de dolari în trei ani. Proiectul Executivului a trecut uşor de Parlament, cu 294 de voturi "pentru", 44 "împotrivă" şi 12 abţineri.
Impozitele sunt calculate în funcţie de cifra de afaceri a companiilor, iar primele plăţi trebuie efectuate până la mijlocul lunii decembrie.
Exporturile Germaniei vor depăşi în 2011, pentru prima dată, 1.000 mld. euro
Exporturile Germaniei vor creşte cu 7% anul viitor şi vor depăşi, pentru prima dată în istoria statului, nivelul de 1.000 miliarde euro, potrivit estimărilor federaţiei exportatorilor germani, citate de AFP, scrie Mediafax. Exporturile vor creşte cu 16% în acest an, comparativ cu 2009, la 937 miliarde de euro, şi cu 7% în 2011, la 1.003 miliarde de euro, se arată într-un comunicat al federaţiei.
Organizaţia este optimistă şi în privinţa evoluţiei exporturilor pe termen mediu, care vor fi sprijinite de creşterea cererii în economiile emergente, precum China, Brazilia şi India, şi de investiţiile ţărilor producătoare de petrol şi materii prime. Federaţia estimează un excedent comercial de 148 de miliarde de euro pentru 2010, în condiţiile în care importurile vor avansa cu 17%.
Sursa: Curierulnational.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!