Actualitate

(Studiu) Lipsa personalului calificat, una dintre cauzele administrării proaste a banilor publici

În același timp, aproape de 65% din recomandările CC, care au menirea să remedieze situația, nu se execută. Concluziile aparțin studiului „Despre cum se pierd banii publici: Monitorizarea îndeplinirii recomandărilor Curţii de Conturi pe anul 2014”, realizat de Centrul Analitic Independent Expert-Grup.

Principala piedică în implementarea recomandărilor CC este lipsa personalului calificat și capacitatea scăzută a administrației publice locale de a genera soluții la problemele identificate. Pe lângă lipsa personalului calificat la instituțiile auditate, există și problema fluctuației cadrelor la Curtea de Conturi. Angela Pascaru, membrul Curții de Conturi, a declarat în cadrul evenimentului: „Avem în instituția noastră un grad fluctuație a cadrelor nepermis de înalt. Este foarte dificil pentru noi să instruim un angajat timp de doi ani să efectueze auditul instituțiilor publice, pentru ca mai apoi acesta să plece la un loc de muncă mai bine plătit, iar noi trebuie să repetăm acest proces de instruire prea des”, a conchis doamna Pascaru.

Potrivit studiului, mai puțin de 30% din acțiunile întreprinse de autorități rezolvă problemele de facto existente și garantează că acestea nu se vor repeta în viitor.

„Curtea de Conturi ar trebui să aibă mai multe pârghii în sancționarea instituțiilor publice care au admis iregularități în administrarea banilor publici”, a menționat în acest context Alexandru Nichita, procurorul-șef al secției Investigații financiar-economice din cadrul Procuraturii Generale.

Pentru a accelera executarea recomandărilor CC, este necesară îmbunătățirii mecanismului de control parlamentar, o cooperare mai bună cu Guvernul, dar și o colaborare mai intensă cu organele de drept.

timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *